(foto) Cursul de Lungă Durată în formare de Formatori a ajuns la final

12348645_1191738664189422_1901198967_n
Foto: Conferința de încheiere a proiectului PC: Facebook/Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova

Pe 11 noiembrie, a avut loc conferința de încheiere a Cursului de Lungă Durată în formare de Formatori în cadrul proiectului „Promovarea educației non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova”. Proiectul s-a desfășurat în perioada iulie-decembrie 2015 și a fost implementat de Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, cu suportul financiar al Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.

În timpul proiectului, au fost instruiți 20 de formatori din domeniul tineretului, reprezentanți ai ONG-urilor de tineret, Centrelor de resurse pentru tineri, dar și Consiliilor Locale de Tineret. În urma fiecărui modul, participanții au avut de realizat o temă pentru acasă (traininguri în cadrul ONG-ului din care fac parte, centrelor sau consiliilor de tineret). Formatorii au creat singuri designul sesiunii livrate, agenda instruirii și au avut posibilitatea să folosească diverse metode prin care să ilustreze subiectele discutate. Cei 20 de participanți au avut de realizat șapte teme pentru acasă în urma cărora au fost instruiți 317 tineri.

 

Participanții cursului PC: Facebook/Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova

 

La conferință a fost prezent și șeful Direcției programe tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Ion Donea, care a vorbit despre importanța educației non-formale, dar și despre beneficiile acestui proiect.

„Partea de educație non-formală se referă la mai multe aspecte importante, pentru că vine să dezvolte și unele abilități și competențe pentru viața de zi cu zi. De exemplu, poate fi utilă atunci când tinerii merg să se angajeze, când întâlnesc diverse situații dificile sau noi provocări. Acest proiect a modelat 20 de formatori, persoane de care noi avem mare nevoie, deoarece lucrați direct cu beneficiarii, iar de multe ori Ministerul ajunge mai greu la aceste persoane.”

 

 

Vitalie Cîrhană și Natalia Ciobanu PC: Facebook/Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova

 

Unul dintre formatorii proiectului, Natalia Ciobanu a vorbit despre importanța Setului European de Competențe a Formatorilor.

„Plusul acestui curs a fost faptul că s-a bazat pe setul de instrumente care ne ajută pe noi ca formatori și din acest motiv am decis să folosim competențele care să ne dezvolte capacitățile pe această linie.”

 

Participanții proiectului au avut șansa să vorbească despre experiența trăită în cadrul proiectului, dar și despre succesele care le-au obținut în urma acestui Curs de Lungă durată.

 

Participanți ai cursului PC: Facebook/Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova

 

Conform participantei Elena Crăciun, acest curs a fost unul de succes.

„Sunt norocoasă că fac parte din «familia» acestui proiect. A fost o experiență pe care aș retrăi-o fără ezitare. Aici am cunoscut moduri noi de abordare a problemelor, a situațiilor de conflict și am învățat cum să consolidăm lucrul în echipă. În cadrul cursului m-am cunoscut pe mine: ca om mai întâi și ca formator în special. Am început să privesc lucrurile din unghiuri diferite, pentru a ajunge la concluzii corecte. Consider că tinerii au nevoie de aripi pentru a zbura, iar datorită proiectului (a temelor de acasă) am admirat schimbări remarcabile. Aveam participante timide până la extrem, au devenit curajoase, cu încredere în sine, au început a consolida prietenii, au devenit cetățeni mai activi și cu inițiativă.”

 

Trainerii și formatorii cursului PC: Facebook/Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova

 

Un alt participant, Vlad Caragia a spus:

„A fost un proiect care și-a propus să ne scoată din zona de confort. Mi-am dat seama că noi, formatorii, suntem sortiți pentru a-i ajuta pe alții, iar acest curs este de fapt un rezultat pentru întreaga societate, deoarece noi nu ne oprim aici și vom continua să facem ce ne-am propus – promovarea educației non-formale”.

 

În cadrul Cursului de Lungă durată în formare de Formatori s-a implementat și Clubul Formatorilor care este un spațiu dedicat educației non-formale, comunicării profesionale, schimbului de experiență, a bunelor practici și performanțelor, precum și Setului European de Competențe a Formatorului.

 

Participanți ai cursului PC: Facebook/Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova

 


Vitalie Cîrhană
, trainer în cadrul proiectului a spus că ședințele Clubului Formatorilor nu se opresc odată cu încheierea proiectului.

„Ne vom întâlni și în anul 2016, de data aceasta și cu alți formatori, pentru a face schimb de experiență, dar și pentru a oferi șansă fiecărui trainer să livreze sesiuni de informare.”

 

La final, beneficiarii au primit certificate de participare care confirmă statutul de formator și participarea în cadrul proiectului.

 

Lidia și Andriana primind certificate de participare PC: Daniela Timofti

 

Proiectul „Promovarea educației non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova” a fost implementat de Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova în cadrul Programului de Granturi 2015.

Daniela Timofti

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente