(video) Sexul versus barza. De ce educația sexuală este un tabu în școlile din Moldova

11
Foto: Photo Credit: captură foto/Europa Liberă

„Educația sexuală” nu e o disciplină școlară obligatorie în Republica Moldova, ci parte a cursului opțional „Educație pentru sănătate”. Tangențial, subiectele „delicate” sunt abordate la orele de biologie, educație civică și dirigenție. Mai sunt și orele ținute de voluntarii unor ONG-uri. E suficient, oare?

Anterior, manualul „Deprinderi de viaţă“ şi cartea „Sexul povestit celor mici” au fost retrase din școli sub presiunea clerului, pe motiv că ar fi avut un conţinut indecent şi imoral. Nici până acum nu e limpede dacă autorităţile s-ar încumeta să persevereze în această privinţă. Între timp, chiar unii preoţi par să simtă nevoia de a le vorbi copiilor despre relaţiile de cuplu.

În același timp, în multe familii, sexul rămâne o temă tabu în discuțiile dintre părinți și copii – un paradox pentru o societate în care se înjură mult pe seama organelor genitale, observă psihologii… Medicii atenționează că tocmai lipsa educaţiei sexuale îi face pe adolescenţi să-şi înceapă prea devreme viaţa sexuală, duce la un număr mare de sarcini şi o rată înaltă de infecţii cu transmitere sexuală printre tineri. Urmăriți mai jos un reportaj realizat de Eugenia Pogor de la Radioa Europa Liberă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente