Rezultatele frumoase nu se obțin ușor, este de părere Nina Dimoglo, tânăra care reușește să mobilizeze tinerii din Găgăuzia în diverse activități, fiindu-le totodată model de perseverență și atitudine.
Alături de tineretul guvernator
Acum este antrenată în mai multe activități sociale iar pe lângă acestea o dată pe săptămână vocea ei intră în casele oamenilor prin emisiunea pe care o are la un post de radio local. Timp de două mandate a fost Președintele Guvernului Tinerilor din Găgăuzia iar acum este copreședintele Guvernului Tinerilor din Moldova, proiectul fiind lansat de către mai multe organizații de tineret din țară pornind de la ideea și practica tineretului guvernator al Găgăuziei.
Ideea proiectului îi aparține: „Scopul principal a fost de a promova tinerii și a-i ajuta să se dezvolte la nivel personal, iar parțial acest scop este pus în aplicare. „Ceea ce apreciez cel mai mult la acest proiect este că prin intermediul lui tinerilor le este oferită posibilitatea de a-și realiza potențialul lor, de urca trepte pe scara socială”, povestește Nina.
Când este vorba despre politică, tânăra crede că nu poate exista o separare de percepții între tineri și adulți, iar în acest sens nu trebuie diminuat rolul pe care tineretul îl poate avea în acest domeniu: „Tinerii sunt o forță puternică ce poate influența dezvoltarea țării. Acest lucru a fost dovedit deja de practică. Mai mult decât atât, oamenii de știință au demonstrat că creierul uman este mai activ și capabil de a dezvolta idei noi la vârstele cuprinse între 23 și 30 de ani”.
„O mulțime din membriii Guvernului Tinerilor lucrează acum în cadrul ministerelor”
A avut parte de o experiență pozitivă lucrând aici, după cum ne-a povestit și este mulțumită de tinerii care activează în această organizație: „O mulțime din membriii Guvernului Tinerilor lucrează acum în cadrul ministerelor. Cel mai important este că proiectul îi ajută pe cei ce sunt cu adevărat activi și talentați să-și construiască o carieră de succes.”
Multe au fost evenimentele pe care le-au organizat, de la cele de caritate până la evenimente patriotice, mese rotunde, forumuri cu participanți din toată țara. Cele mai importante calități pe care un tânăr le câștigă aici sunt responsabilitatea, încrederea în sine și siguranța că talentul lui va deveni succes.
Faptul că este activă și implicată a determinat-o mereu să încerce ceva nou, prin care să fie de folos comunității în care activează. Citându-l pe Pușkin, tânăra ne-a vorbit despre faptul că deși omul poate fi implicat într-un anumit domeniu, nu înseamnă că el nu-și dorește să facă și alte lucruri.
Ne spune că nu a făcut niciodată modeling profesionist și nici nu a fost partea a vreunei agenții de modă. Ar accepta să fie imagine pentru vreun produs autohton sau s-ar implica în activități asemănătoare doar dacă ar fi să o facă pentru prietenii ei, dar asta nu se identifică cu modelingul profesionist, ne-a împărtășit ea. Menține legătura cu acest domeniu prin intermediul concursurilor de frumusețe pe care le organizează în regiune, permințându-le fetelor talentate de a se exprima, de a învăța să nu se teamă de public, să iasă în față pentru a-și contura personalitățile și pentru a se dezvolta în continuare.
„Îmi doresc ca tinerii să se întoarcă acasă”
„Problemele tinerilor din regiune sunt aceleași ca și problemele tinerilor din toată țara”, ne povestește liderul din Găgăuzia, în mod special însă tinerilor din regiunea autonomă nu le-au fost create toate condițiile necesare pentru a învăța limba română, este de părere Nina. „Din această cauză lor le este mai dificil să se afirme la nivel republican. În schimb sunt multe oportunități pentru ei pe plan internațional, în Turcia sau Rusia. Unicul lucru pe care mi-l doresc este ca ei să se dezvolte cât pot de mult atunci când au parte de experiențe internațioanle, dar să se întoarcă acasă după terminarea studiilor.”
Nu i-a fost niciodată ușor, ne-a spus. Însă ceaa ce face îi aduce mereu plăcere și nu-și imaginează să activeze într-un domeniu care să nu-i fie drag. I-au fost alături mereu cei dragi iar atitudinea de care a dat dovată ajutat-o să depășească orice greutate. „Orice responsabilitate mi-am asumat de-a lungul timpului, m-am străduit să fac totul cât mai bine, implicându-mă sută la sută. Sunt conștientă de faptul că rezultatele frumoase nu pot fi obținute fără a trece prin anumite greutăți iar depășirea provocărilor dezvoltă perseverența.”
Are multe planuri, ne-a povestit: „Unele se pot schimba, altele nu, însă ceea ce știu cu siguranță este că vreau să activez și să mă dezvolt în continuare acasă, în Moldova.”
∗∗∗
Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.