(video) Decis! Vlad Filat, în arest preventiv pentru 30 de zile

12074901_1258458454180157_5263426430259065991_n
Foto: PC: Facebook/Igor Dodon

Liderul PLDM, Vlad Filat, va rămâne în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile. Decizia a fost luată astăzi de către Judecătoria Buiucani și a fost anunțată de procurorul Adriana Bețișor, după șapte ore de ședință. Presa nu a avut acces în biroul judecătorului.

Instanța de judecată a admis demersul procurorilor anticorupție prin care a fost aplicat arestul preventiv pe un termen de 30 de zile în privința învinuitului Filat Vladimir. Ședința de judecată a început la ora 10.00 și a durat aproape șapte ore. Procurorul Adriana Bețișor a comentat de ce procesul a durat atât de mult. „Au fost foarte multe aspecte, probe care nemijlocit atestau necesitatea de a fi aplicată măsura preventivă. Le-am rezumat, le-am motivat. Respectiv și apărătorii și-au exprimat pozițiile lor și instanța a rămas în deliberare.”

Ședinţa de judecată s-a desfășurat în lipsa lui Filat. „A fost o cerere și pentru ziua de astăzi prin care s-a solicitat să fie examinat în lipsa sa demersul Procuraturii anticorupție. Au fost motive diferite. S-a invocat inclusiv că nu se simte bine, ceea ce nu este confirmat prin concluziile medicale, însă este o voință a învinuitului. Dacă dorește, nimeni nu poate lua acest drept, poate să nu se prezinte”, a adăugat procurorul Bețișor.

Aceasta a comentat și acțiunile viitoare. „Urmează să treacă 30 de zile. Pentru că este o procedură pe care avem foarte, foarte mult de lucru. Sunt o serie de acțiuni care, de fapt, s-au făcut și până acum, însă trebuie să verificăm fiecare declarație a fiecărui martor, inclusiv auto-denunțul, să facem verificarea în continuare, nemaivorbind de rezultatele perchizițiilor pe care le-am avut și ceea ce am obținut până la această etapă, care ne-a și dat dovadă de un probatoriu foarte fortificat și puternic. Documentăm în continuare. Peste 30 de zile vom ajunge și vom vedea ce vom face”, a conchis Bețișor.

 

 

Reamintim că, Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Deputatul este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la omul de afaceri Ilan Șor mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 de milioane de dolari pentru acordarea diferitelor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

Dacă va fi găsit vinovat, liberal-democratul riscă până la 15 ani de închisoare şi amendă în mărime de la 160.000 la 200.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Citește și „Protocolul Procuraturii: Ce a declarat Ilan Șor despre Vlad Filat”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente