Roman Chirca: Care sunt opțiunile geopolitice de livrare a curentului electric în Moldova

energie1
Foto: Energie electrică PC: agora.md

Directorul Institutului Economiei de Piaţă din Moldova, Roman Chircă, spune că există mai mulți intermediari în procesul de livrare a energiei electrice, pentru că centrala de la Cuciurgan nu se află în spațiul juridic al Republicii Moldova, dar este controlată de administrația de la Tiraspol.

„Geopolitic vorbind, forumula prețului pentru livrarea curentului electric în Republica Moldova se bazează pe poziționarea Centralei de la Cuciurgani în zona separatistă necontrolată de autorități plus sustrageri de gaze pentru generarea curentului care se contabilizează la o datorie de circa 4 mlrd. de dolari a „Modova-Gaz” către “Gazprom”, pentru că datoriile, cum declara Șevciuk, le plătesc doar lașii, plus plăți pentru menținerea bugetului separatist și, nu în ultimul rând, interesul unor grupări oligarhice influente din Federația Rusă. În condițiile în care Centrala de la Cuciurgani a devenit principalul furnizor de energie electrică, aceasta va transpune în tarif toată obscuritatea care este caracteristică ambianței de unde își are originea, a găurii negre de stat nerecunoscut”, scrie Roman Chircă pe blogul său de la Europa Liberă.

Ce este Centrala de la Cuciurgani și de ce a ajuns aceasta principalul furnizor de energie electrică?

Este o centrală termică de generare a curentului electric prin arderea gazului, tehnologic concepută și realizată în perioada sovietică, cu un randament redus față de tehnologiile similare contemporane, realizată în perioada când gaz natural era mult și ieftin. În condițiile aplicării unei noi politici de prețuri de către Federația Rusă, o bună majoritate a centralelor similare cu cea de la Cuciurgani din spațiul fost sovietic au devenit necompetitive, și-au redus parțial sau integral activitatea, cum a fost evoluția CET-1 și CET-2 din Chișinău. Nu însă și în cazul centralei noastre.

Secretul „succesului comercial” provine din zona prețului pentru materia primă. Cât costă cu adevărat gazul livrat de către TiraspolTransgaz către Centrala de la Cuciurgani? Prin faptul că TiraspolTransgaz are o datorie de 4 mlrd. de dolari, din care o parte revine consumatorilor casnici, cu certitudine prețul nu este unul actual de 210 USM/m3, cu atât mai mult niciodată nu a fost de 385 USD/m3, cât plătea R. Moldova acum câțiva ani. În ipoteza că Centrala de la Cuciurgani ar achita un preț între 100 și 150 USD/m3, ținând cont de prețul materiei prime, particularitățile procesului tehnologic, costul direct de producție, inclusiv și de volumul de producție ar varia între 1,9 și 2,8 cenți pentru 1 kWt. La care se adaugă cheltuielile administrative, profitul, taxele percepute de regimul separatist și interesul patronilor ruși, dar nu în ultimul rând și prețul pentru gaze, de circa 5 cenți SUA potrivit ANRE. După această transformare miraculoasă, prețul iese din obscuritate și ajunge pe malul stâng în zona de 6,7 cenți.

Acum să ne imaginăm că Centrala de la Cuciurgani ar fi asigurată cu gaz la prețul de piață de 210 USD/m3. Din surse deschise, fără pretenții la studii aprofundate, să admitem, pentru randamentul de utilizarea a 1.000 m3 de gaz pentru producerea a 3 MWt de curent electric, doar costurile gazului vor fi de 7 cenți în structura costului pentru 1 kWt. În aceste condiții, prețul de livrare ar putea fi ipotetic, fără calcule precise din lipsa de multe variabile în jur de 10 cenți. Dar cu certitudine ar urma soarta CET-urilor și ar deveni o sursă nerentabilă de producție a energiei electrice.

Ucraina

Care sunt alternativele fezabile de livrare a curentului către R. Moldova? Din păcate, soluții imediate sunt foarte puține, după ce Ucraina a impus interdicții la exportul de curent electric, din cauza propriului deficit pe piața energetică. În asemenea condiții, Centrala de la Cuciurgani, aflată în zona separatistă cu toate schemele sale netransparente, este, momentan, unica sursă importantă, capabilă să asigure R. Moldova cu curent electric, fiind și un potențial instrument de șantaj din partea Moscovei.

Federația Rusă

În aceste condiții, guvernarea vine cu o posibilă soluție de import din Federația Rusă. Cu toate că Federația Rusă exportă curent electric în Ucraina, chiar dacă este în conflict militar hibrid cu această țară, tehnic este posibil ca aceste livrări să fie făcute și pentru R. Moldova. Numai că întrebarea cheie este de ce ar face-o, de ce un turn al Kremlinului ar intra în competiție cu alt turn, de ce o companie energetică din Federația Rusă ar intra în competiție cu o schemă care are un grad sporit de control și profit, ține în șah R. Moldova și în plus oferă mijloace pentru menținerea regimului separatist? Aducerea regiunii separatiste în spațiul R. Moldova, cu siguranța ar schimba sistemul nostru energetic și ar aduce transparență în prețuri și tarife.

România

Livrările din România au potențial, dar nu unul imediat. Pentru realizarea acestor livrări sunt necesare investiții și ajustări tehnice, care, din punctul meu de vedere, trebuie începute imediat. Energia regenerabilă și programul de obținere a 20% din aceste surse până în 2020 sunt o poveste frumoasă, dar iarăși fără soluții imediate. În plus, 20% surse regenerabile nu înseamnă 20% de energie electrică, lucru care reduce rolul energiei electrice regenerabile pentru mulți ani înainte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente