Ziua Mondială a Sănătății Mintale: Cum stă Moldova la acest capitol

sanatatea2
Foto: Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este dedicată solidarității cu oamenii care trăiesc cu boli mintale și familiile lor, precum și contribuției în lupta împotriva stigmatizării.

Vineri, 9 octombrie, a avut loc evenimentul consacrat Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, zi dedicată „Demnității în domeniul sănătății mintale“. Tema aleasă indică modul în care demnitatea poate fi asigurată în toate dimensiunile corelate cu domeniul sănătății mintale, incluzând modul de îngrijire a beneficiarilor, precum și atitudinea publicului larg.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale a fost marcată pentru prima dată pe 10 octombrie 1992, la inițiativa Federației Mondiale pentru Sănătate Mintală și apoi preluată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

 

Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei
Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Orhei

Potrivit OMS, la nivel mondial, peste 450 de milioane de oameni sunt afectați de probleme de sănătate mintală, tulburări de comportament, tulburări neurologice și de consecințele utilizării substanțelor interzise. Conform studiilor desfășurate în Uniunea Europeană, mai mult de 38% din populație suferă anual de o tulburare mintală. Cele mai frecvent întâlnite boli mintale sunt anxietatea, depresia și demența. Cele mai recente estimări arată că unul din patru adulți  se va confrunta cu dificultăți de sănătate mintală, iar frecvența afecțiunilor mintale va crește de la 12% din totalul afecțiunilor cu dizabilități, cât este în prezent, până la 15% în 2020.

Date statistice în Republica Moldova

În Republica Moldova, datele statistice arată că incidența tulburărilor mintale și de comportament a înregistrat, în 2014, o ușoară creștere, fiind de 61,8 cazuri la 10.000 de locuitori, comparativ cu 2013, când au fost înregistrate 59 de cazuri la 10.000 de locuitori.

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală deschis vineri, 9 octombrie, la Orhei este cel de-al doilea centru care aplică metodologia de tratament flexibil asertiv comunitar, în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova. Noul centru este dotat asemenea centrelor comunitare de sănătate mintală din Olanda. Acesta dispune de o sală pentru terapie ocupațională, o sală de proceduri, două cabinete medicale și un cabinet pentru asistentul social, toate complet mobilate și dotate cu aparatură de ultimă generație.

În cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei își desfășoară activitatea un psiholog, doi psihiatri, dintre care unul este specializat pe tratarea copiilor cu probleme de sănătate mintală, patru asistente medicale și un asistent social.

 

Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei
Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Orhei

Date statistice de la Orhei

La evidență sunt 3.194 de beneficiari, dintre care 325 sunt copii. Cele mai frecvente probleme de sănătate mintală din raionul Orhei sunt, în ordinea incidenței, retardul mintal – 1.282 de beneficiari, tulburările organice nepsihotice – 946 de beneficiari, schizofrenia – 408 beneficiari și epilepsia – 241 de beneficiari.

Echipa de profesioniști ai Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei a fost instruită de către experții Trimbos Moldova și cei din cadrul Trimbos Institut și GGZ Noord-Holland-Noord (Olanda) cu privire la aplicarea metodologiei de tratament flexibil asertiv comunitar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente