(video) O lecție pentru Chișinău și Chirtoacă. Cum arată Amsterdamul de pe bicicleta Oxanei Greadcenco

12046605_10207267483023022_208460738826105547_n
Foto: PC: Facebook/Oxana Greadcenco

Jurnalista Oxana Greadcenco de curând s-a mutat cu traiul în Olanda, iar mai exact la Amsterdam, cel mai prietenos oraș pentru bicicliști de pe întreg mapamondul, oraș care își apără acest titlu din 2013. Oxana este o biciclistă înrăită. Aceasta pedala foarte activ la Chișinău și, bineînțeles, nu s-a lăsat de această activitate la Amsterdam. Într-un video postat de pagina blogului său, Jurnal de Observator, ea ne povestește despre experiența sa de biciclist în țara lalelelor și a morilor de vânt.

„Amsterdam-ul e singurul oraș din lume în care numărul bicicletelor este mai mare ca cel al locuitorilor. Haideți să vă povestesc mai multe despre bicicletele din Amsterdam. Am vrut să scriu pe blog despre cum e să locuiești în capitala mondială a bicicletelor, dar m-am gândit că asta nu e chiar de citit, eu trebuie să vă arăt”, începe Oxana video-ul din scaunul bicicletei sale.

Tânăra jurnalistă are actuala bicicletă de abia o lună, dar a reușit să facă cu ea deja 600 de km, folosind-o doar ca mijloc de transport. A fost o lună în care a economist peste o sută de euro și a ars câteva mii de kilocalorii. „Dar olandezii nu folosesc bicicleta doar pentru a economisi, ei chiar pedalează cu plăcere și asta se vede de fiecare dată când mergi cu bicicleta prin oraș și întâlnești zeci și sute de mii de bicicliști.”

Potrivit Oxanei, Amsterdam-ul este singurul oraș din lume în care numărul bicicletelor depășește numărul persoanelor. În prezent, 57% dintre locuitorii orașului folosesc zilnic bicicleta, în timp ce 43% dintre ei fac naveta la serviciu pe două roți. „Imaginați-vă, într-un oraș exact de mărimea Chișinăului, câteva sute de mii de bicicliști circulă zilnic pe străzi. Unii au mai multe biciclete, iar atunci când se satură de ele, pur și simplu le lasă să ruginească pe marginea unui canal”, spune Oxana. Acest lucru este adevărat – problema e că Amsterdam-ul e un oraș dens, cu străzi adesea înguste, iar bicicletele legate ici, colo pot deveni o mare bătaie de cap. Capitala Olandei ajunsese, în 2013, atât de infestată cu biciclete parcate aiurea, că a confiscat 73.000 din ele pentru a face loc în oraș.

Totodată, ținem să menționăm că anterior, centrul Amsterdam-ului a rămas efectiv fără spațiu pentru parcatul bicicletelor. În acest context, edilii plănuiau să construiască o parcare parțial subacvatică, menită să găzduiască 7.000 de biciclete.

 

Amsterdamul și bicicletele 🙂Amsterdamul e singurul oraș din lume în care numărul bicicletelor este mai mare ca cel al locuitorilor. Haideți să vă povestesc mai multe despre bicicletele din Amsterdam 🙂

Posted by Jurnal de observator on Thursday, October 8, 2015

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente