Amabasda RM la Moscova convocată de MAE rus. Trebuie să explice expulzările jurnaliștilor ruși

4103915
Foto: PC: tass.ru

Însărcinatul cu Afaceri al Republici Moldova în Federația Rusă, Eduard Melnic, a fost chemat la Ministerul rus al Afacerilor Externe. O sursă din cadrul Ministerului ar fi mărturisit că motivul ar fi crearea de către autoritățile Republicii Moldova a obstacolelor artificiale pentru jurnaliștii ruși, transmite agenția rusă TASS, cu trimite la sursele sale din cadrul diplomației ruse.

„Având în vedere cazurile repetate de creare a obstacolelor artificiale de către autoritățile Republicii Moldova pentru jurnaliștii ruși, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Republicii Moldova în Federația Rusă”, a menționat sursa.

Reamintim că în decursul unei săptămâni, mai mulți jurnaliști ruși care nu au respectat condițiile de traversare a frontierei de stat au fost reîntorși înapoi la Moscova.

Pe 7 octombrie, autoritățile moldovene au refuzat intrarea în țară a doi jurnaliști de la postul de televiziune „Rusia 24”, care ar fi venit la Chișinău pentru a mediatiza meciul de fotbal Moldova-Rusia care urmează să fie jucat pe 9 octombrie. Este vorba despre operatorul Ilia Naletov și inginerul de sunet Andrei Urciuk. Motivul pentru care nu li s-a permis să intre în țară nu are nicio tangență cu meciul de fotbal. Este de precizat că cei doi fac parte din lista celor „300 de jurnaliști ruși” care au relatat din Crimeea ocupată de ruși și au fost decorați de conducerea de la Kremlin cu medalii de gradul I și II „pentru serviciile aduse Patriei”.

Pe 4 octombrie, echipa postului rus de televiziune NTV a fost reținută pe aeroportul internațional de la Chișinău. Aceasta de asemenea a fost nevoită să ia calea înapoi spre Moscova. Jurnaliștii de la NTV nu aveau autorizația pentru a-și desfășura activitatea pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre trei jurnalişti, care au venit în Moldova să facă un reportaj despre proteste.

Totodată, la începutul lunii septembrie, o echipă a postului rus de televiziune LifeNews a fost reţinută pe Aeroportul Internațional Chişinău. Membrii acesteia nu deţineau documente care justifică scopul intrării, respectiv legitimaţie de acreditare pe teritoriul Republicii Moldova și nu au putut justifica scopul sosirii, iar Poliția de Frontieră nu le-a autorizat intrarea pe teritoriul țării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente