Ministerul Educației urmează să-și lanseze propriul portal educațional. Bugetul proiectului este de 30.000 de dolari

DSC_0055
Foto: Anna Susarenco, Y-Peer Moldova, Ana Chirița, ATIC și Dan Perciun, Ministerul Educației, PC: Social Good Summit

În luna aprilie-mai 2016, Ministerul Educației urmează să-și lanseze propriul portal educațional, ce va reprezenta o platformă cu propriul site de știri, o bibliotecă digitală, dar și o platformă de comunicare pentru profesorii și elevii din Moldova. Proiectul va costa circa 30 de mii de dolari SUA. Anunțul privind lansarea platformei a fost făcut în cadrul evenimentului Social Good Summit care a avut loc vineri, 25 septembrie, la Chișinău.

Dan Perciun, șeful direcție E-Transformare și Informatizare a Ministerului Educației, a comunicat că platforma va fi creată din cauza a două probleme cu care se confruntă acest domeniu – unul ține de calitatea joasă a discursului public despre educație, iar celălalt ține de nivelul de competență a cadrelor didactice.

Platforma va cuprinde mai multe domenii, cum ar fi știri, oportunități de formare personală și profesională. Totodată, aceasta își propune să atingă obiective precum crearea unei platforme de unire, facilitare a dezbaterilor, dar și să soluționeze problema reprezentativității slabe în rândurile actanților sistemului educațional, adică părinților și elevilor, care, din cauza lipsei unei culturi organizaționale și vizibilității în spațiul public, nu pot să se exprime pe marginea anumitor evenimente, în special în cazul demarării reformelor.

Potrivit lui Perciun, crearea unei astfel de platforme se datorează și faptului că instituțiile media nu relatează în profunzime subiectele ce țin de educație, acordând spațiu puțin unui articol, fără a se face o analiză reală a unui anumit subiect. Gradul de acoperire a tuturor ciclurilor educaționale, de asemenea, este o problemă în dezvoltarea inovativă a sistemului educațional, mai ales când vine vorba despre învățământul special, care nu pare a fi un subiect de care societatea de acum se interesează.

„Exemple de astfel de platforme există în România și în Chile, doar că platforma noastră va conține și funcții suplimentare. Pentru a obține un produs calitativ, mai aproape de așteptările beneficiarului final, bineînțeles că noi le-am colectat, am elaborat structura platformei, am obținut feedback și urmează deja să fie implementată”, declară Perciun.

Obiectivele platformei:

1. Crearea unui spațiu de dezbateri și a unei surse de informare cu privire la educație pentru toate categoriile de beneficiari și participanți la sistemul educațional;
2. Facilitarea schimbului de bune practici între cadrele didactice;
3. Crearea comunităților virtuale ale cadrelor didactice.

Achiziția pentru platformă va fi lansată săptămâna viitoare, structura acesteia fiind deja gata. Funcționalitățile de bază vor fi: știri grupate în funcție de nivelul educațional, crearea propriilor evenimente pe domeniul educației, crearea unui blog, forum, publicarea oportunităților de dezvoltare personală și profesională. Designul va fi creat de o companie ce urmează să fie contractată de Minister.

Bugetul destinat platformei este de 30 de mii de dolari SUA. Inovația în cadrul acestui proiect este că va implica elementul de co-creare și va fi o coeziune dintre un site de știri, bibliotecă digitală și platformă de comunicare. De asemenea, Ministerul Educației este deschis spre colaborare și parteneriate pentru cei ce doresc să se implice în acest proiect.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente