(foto) Depoul de tramvaie din Chișinău a găzduit deschiderea Zilelor Europene ale Patrimoniului

IMG_7164
Foto: PC: #diez

Zilele Europene ale Patrimoniului au început în această joi, 24 septembrie, fiind inaugurate la Depoul de tramvaie din Chișinău.

În acest an, evenimentul susținut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova are genericul „Patrimoniu industrial şi tehnic” – o temă comună pentru majoritatea statelor europene.

Cu acest prilej, în Chișinău se vor desfășura mai multe evenimente care vor readuce în discuţie problema cercetării, protejării şi punerii în valoare a monumentelor industriale, printre care și un workshop pentru artiști – spații culturale și orașele, ce are loc astăzi.

Evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului au loc în circa 50 de ţări-parte ale convenţiilor europene referitoare la patrimoniul cultural, cu peste 20 de milioane de vizitatori anual. Timp de câteva zile, uşile de acces sunt deschise la diferite monumente şi situri, gratuit. Evenimentele pun în valoare monumente istorice, situri arheologice, colecţii de artă, meşteşuguri tradiţionale etc., permiţând europenilor să cunoască patrimoniul cultural comun.

La deschiderea ediției din acest an la Depoul de tramvaie, care actualmente găzduiește atelierele de reparații mecanice ale RTEC, au fost prezenți Ministrul Culturii Monica Babuc, Pirkka Tapiola – șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și cetățeni interesați de patrimoniul nostru național, care au venit să descopere și să valoreze unitățile de transport istorice.

Vizitatorii au putut vedea și intra în două troleibuze vechi, scoase din circulație de ani buni: MTB-82 din 1949 și ZIU-5 din 1966.

Au avut posibilitatea și să cerceteze unul dintre atelierele de muncă, în care au fost prezentate câteva piese vechi care contribuie la construcția unui mijloc de transport.

Spre finalul evenimentului, tinerii muzicieni, studenți la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice au susținut un recital pe scena de pe teritoriul depoului, alături de interpreta Geta Burlacu.

Întregul program al Zilelor Europene ale Patrimoniului poate fi descoperit pe #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente