(foto, video) Călătoria în Moldova a tânărului care cucerește Europa cu ukulelele

ben3 iasi
Foto: Benjạmin Đalmớnt, tânărul care cucerește Europa cu ukulele și cântece, PC: @ben_ukuleleroadtrips/ Instagram

Călătorii sunt un fenomen interesant în zilele de astăzi, întrucât mulți dintre ei încearcă nu doar să prindă amintiri și să facă poze, dar și să-și promoveze talentele prin intermediul noilor locuri vizitate. Un astfel de călător este tânărul Benjamin Đalmớnt, care călătorește și cântă despre locurile vizitate și, deși este de origine franceză, are o engleză impecabilă.

Echipa #diez a discutat cu acest tânăr-fenomen, care a devenit un subiect interesant pentru mai multe canale media din țară. Piesele sale despre orașe, anumite tradiții sau personalități importante de pe anumite meleaguri, interpretate la ukulele, devin din ce în ce mai cunoscute. De asemenea, Benjamin lucrează la o piesă despre marele voievod al tărâmurilor românești și moldovenești, Ștefan cel Mare.

 

Ben în Burgas, PC: @ben_ukuleleroadtrips/ Instagram

„Am început proiectul meu acum jumătate de an și am decis să merg într-o aventură călătoare. Îmi doream să călătoresc, să descopăr țări noi și să împart noile cunoștințe cu cei de acasă și, bineînțeles, să scriu cântece despre descoperirile mele”, spune tânărul. Benjamin ne povestește că este, de fapt, un muzician pasionat de călătorii și nu-și dorește decât să împartă cu toți ceea ce întâlnește și vede.

„Începusem cu Bulgaria, unde timp de trei luni am vizitat mai multe localități. Chiar am înregistrat un album întreg despre această țară. Apoi am petrecut alte trei luni în România și deja de două săptămâni și jumătate mă aflu în Republica Moldova”, confesează tânărul.

 

Ben în Sibiu, PC: @ben_ukuleleroadtrips/ Instagram

La întrebarea cam câte orașe ar fi vizitat, Benjamin a spus că nu s-a străduit să le numere, pentru că piesele sale nu sunt neapărat despre acestea, ci despre anumite tradiții sau personalități. „În Bulgaria, spre exemplu, am scris o piesă despre tradiția lor a mărțișorului. Adică unele piese pot fi scrise în baza anumitor chestii de care am fost atras. Piesa despre București conține elementul Micului Paris, dar și mici povestiri despre perioada guvernării lui Ceaușescu, iar apoi m-am mutat în Transilvania, un loc un pic mai romantic, și am scris mai mult piese, una fiind despre Vlad Țepeș, despre castelul Bran și faptul că acesta era enervat că era considerat vampir”, povestește Benjamin.

Tânărul a mărturisit că nu are vreo piesă preferată din cele pe care le-a scris, însă câteva sunt într-adevăr foarte speciale pentru el la nivel emoțional. „Unele piese sunt drăguțe și e distractiv să le interpretezi, iar de altele pur și simplu sunt atașat din cauza anumitor emoții pe care le-am simțit și le-am introdus în cântec. O asemenea piesă este cea despre Sibiu, unde cânt despre minunatele ferestre și acoperișuri ce arată ca niște ochi – o piesă despre iubire, întrucât unui îndrăgostit îi este dor de ochii ființei iubite și i se pare că ea îl privește prin toate geamurile și acoperișurile Sibiului”, confesează tânărul.

 

Ben în Iași, PC: @ben_ukuleleroadtrips/ Instagram

„Când am ajuns în Moldova, am simțit că Ștefan cel Mare are un rol foarte important în identitatea culturală a întregii națiuni, inclusiv și a celei de peste Prut. Când veneam din Bucovina, am observat că imaginea acestuia este prezentă fie pe monede, fie pe bancnote și nu am scris de mult piese cu tentă istorică”, povestește Benjamin despre începutul scrierii piesei despre Ștefan cel Mare.

„Moldova este o țară interesantă pentru călători. Am înregistrat chiar și un podcast aici, la Chișinău, cu doi oaspeți cu care am vorbit despre istoria și cultura țării. Am abordat aceste aspecte, pentru ca și eu, nu doar ascultătorii mei, să-mi pot îmbogăți experiența în această țară. În opinia mea, Moldova se află într-o situație complexă din cauza faptului că s-a format într-un context istoric foarte dificil. Ador să descopăr asemenea lucruri, care, din păcate, pentru localnici sunt, pe alocuri, complicate”, spune tânărul.

 

Ben în deschiderea unui mini-concert din Chișinău, PC: Ilona Sergheevna

„Să știți că nu planific nimic în călătoriile mele. Eu fac aceste lucruri din două motive – probabil acestea sunt cele mai valoroase, utile și distractive lucruri pe care le pot face cu viața mea și pentru că nu mă analizez prea mult. Astfel, acum șase luni tot nu am analizat prea mult, ci am făcut o pagină web, am luat avionul și aventura a început. De asemenea, îmi imaginam că după șase luni aș fi fost prin Suedia, deja după ce aș fi parcurs întreaga Europă, dar nu mă aflu decât în a treia țară. Eu întâlnesc o mulțime de oameni drăguți, care mă sfătuiesc să merg să vizitez un loc sau altul și, deseori, nu-mi pot refuza acest lucru”, relatează Benjamin. Experiențele lui în Moldova au fost interesante – a gustat plăcintele gătite de o bunică dintr-un sătuc, a vizitat mănăstirea Orheiului Vechi, și-a pierdut mințile cu vinurile din Cricova și a petrecut foarte mult timp lucrând la piesa despre Ștefan cel Mare la Chișinău.

„Călătoriile mele sunt destul de detaliate și mă simt uneori ca un melc, având întreaga mea casă și două ukulele în ghiozdanul meu de călătorii. Bineînțeles că visez să călătoresc și în afara Europei. Am cu mine două ukulele, dintre care unul este de culoare albastră, adică culoarea continentului. Sper că la anul voi fi în America de Sud și voi avea un ukulele verde și altul roșu pentru Asia. Dar să nu uităm de cel mai important lucru – încerc să mă inspir din locurile pe care le vizitez, pentru ca să transmit emoțiile prin intermediul melodiilor cântate”, spune, visător, Benjamin.

 

Ben în deschiderea unui mini-concert din Chișinău, PC: Ilona Sergheevna

Tânărul îi sfătuiește pe cei care doresc să călătorească și să facă muzică în același timp să se bizuie pe ukulele, pentru că este un instrument comod. „Dacă călătorești cu prietenii, atunci cel mai bine ar fi de împărțit cine și ce instrumente ia, pentru ca, călătoriile voastre să fie mai muzicale”.

 

Ben la Orheiul Vechi, PC: Ben’s Ukulele Road Trips/ Facebook

Benjamin Đalmớnt urmează să lanseze în curând piesa despre Ștefan cel Mare, iar următoarea sa călătorie duce spre Odesa. Poți să urmărești evoluția călătoriilor și pieselor lui Ben pe pagina sa oficială, dar și pe pagina de Facebook a proiectului.

#diez îi dorește cât mai multă creativitate în planurile sale de viitor!

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente