Serialul „Urzeala tronurilor/Game of Thrones”, produs şi difuzat de postul HBO, a devenit obiect de studiu în două universităţi americane prestigioase, informează Mediafax.

După cursul despre Harry Potter la Science Po (Institutul de ştiinţe politice din Paris), istoria muzicii hip-hop la Universitatea Harvard, un curs de sociologie despre Lady Gaga la Universitatea Columbia şi un curs despre Serge Gainsbourg la Universitatea Manchester, a venit rândul serialului „Urzeala tronurilor” să se regăsească în programa universitară, fiind discutat în cursuri oferite de Universitatea Berkeley din California şi Universitatea Virginia.

Teorii, simbolism, analiza reprezentării femeilor, religie, violenţă şi similarităţi între romanele lui George R. R. Martin şi piesele de teatru ale lui William Shakespeare se află, de asemenea, în program. Universităţile americane propun tot mai multe cursuri care studiază conceptele la modă din cultura populară.

„Este cu adevărat interesant să poţi să studiezi o operă contemporană. Adeseori, sunt analizate filme care au fost deja regizate. Să ai oportunitatea de a studia un serial actual şi atât de popular este pentru noi o mare şansă”, a declarat, cu mult entuziasm, studenta americană Sandra Doyle.

La Universitatea Berkeley acest curs este intitulat pur şi simplu „Game of Thrones” şi face parte dintr-un curs mai mare, dedicat studiului operelor cinematografice. Noul curs „disecă” adaptarea pentru televiziune a operelor lui George R. R. Martin, analizând temele majore abordate în serial şi cheile succesului său uriaş, explică doctorandul Justin Vaccaro.

„Acest curs va examina felul în care şi motivul pentru care «Game of Thrones» a ajuns la o astfel de notorietate şi o atât de mare popularitate. Succesul său nu a fost doar un hazard, ci o combinaţie perfectă de influenţe, circumstanţe, pe de-o parte, şi realizarea completă a unei estetici şi unei tematici date, pe de altă parte”, spus Justin Vaccaro.

În campusul Universităţii Berkeley, studenţii pot să observe, la Muzeul de paleontologie al universităţii, rămăşiţe fosilizate de Canis Dirus, un animal preistoric înrudit cu lupul, care i-ar fi inspirat pe creatorii serialului „Urzeala tronurilor” să îi creeze pe lupii uriaşi ai familiei Stark.

La Universitatea Virginia, cursul dedicat acestui serial, susţinut de o profesoară extrem de respectată şi apreciată, Lisa Woolfork, se axează pe analiza literară a show-ului TV.

„«Game of Thrones» este popular şi interesant, dar este mai ales foarte serios. Există numeroase lucruri în serial care sunt foarte grele, pline de sensuri şi care pot fi puse în lumină prin mecanisme care ţin de analiza literară”, a declarat profesoara americană, într-un interviu pentru The Telegraph.

La examenul final, studenţii americani vor trebui să îşi imagineze un capitol inedit din această saga de succes. În aşteptarea noilor aventuri din al şaselea sezon din «Game of Thrones», în prezent în plină perioadă de filmări şi care va fi lansat în primăvara anului 2016, pe postul HBO, studenţii de la Universitatea Virginia au posibilitatea de a revedea în sala de curs precedentele sezoane ale show-ului.