Mihai este unul dintre tinerii de la noi din țară care crede că doar prin muncă și dorință poți să-ți atingi scopurile dorite. De aceea, pentru a-și îndeplini visurile, el a ales să studieze peste hotare, și anume în Danemarca. Nu i-a fost deloc greu să se adapteze într-o țară străină, deoarece studiile liceale le-a făcut la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț, România, atunci când a și început viața lui de elev peste hotare.
În prezent, Mihai studiază de aproape doi ani la Lilbaelt Academy, filiala din orașul Velje, la Facultatea Management logistic. Este în semestrul IV, ultimul la specialitatea dată. În ianuarie își va prezenta proiectul final, iar astfel, prima etapă a studiilor lui în Danemarca se va sfârși.
A ales să studieze peste hotare deoarece crede că astfel va beneficia de oportunități pe care acasă nu le va găsi.
„Când am decis prima dată să plec la studii în România, nu aveam un răspuns la întrebarea „de ce acolo, dar nu acasă?”. Acum, la șase ani distanță, știu că am ales calea cea mai grea din punctul meu de vedere, dar care îmi deschide un spectru mai larg de uși, cu o mulțime de oportunități, pe care poate în Moldova avea să le descopăr prea târziu.”
Danemarca nu a fost unica lui opțiune, dar cu timpul a îndrăgit această țară.
„Despre posibilitatea de a studia în Europa am aflat întâmplător, însă ideea mi-a plăcut mult și mi-am propus-o ca scop, care ulterior a devenit realitate. Inițial, aveam două opțiuni: Marea Britanie sau Regatul Danemarcei. Am fost admis doar în Danemarca, cu toate că eram mai mult cu gândul la Marea Britanie. Cu timpul, am îndrăgit această țară. Stabilitatea economică și cea politică de aici sunt lucrurile care mă atrag și, în același timp, îmi oferă siguranța de a locui aici. În Danemarca am ajuns datorită dorinței enorme pe care o aveam în acel moment. Să mă adaptez aici mi-a fost mult mai ușor decât atunci când am mers prima dată în România, deoarece eram pregătit să înfrunt orice greutate care mă așteaptă.”
Mihai spune că studenții din Danemarca sunt mult mai responsabili decât cei din Moldova.
„În Republica Moldova, după ce absolvesc liceul, aproape toți merg să facă o facultate, în schimb studenții din Danemarca nu merg pe opțiunea obligatorie de a merge la universitate. Cineva muncește imediat după liceu, iar cei care doresc un viitor mai bun – învață. Așadar, cei care aleg să urmeze o facultate sunt mult mai responsabili față de studii. Comparativ cu studenții de la noi, nimeni nu stă cu gândul la ce trebuie să învețe și ce nu trebuie, ce-i va fi de folos în viață și ce nu-i va fi, sau unde pot primi o notă pentru «ochi frumoși». În paralel cu studiile, aproape toți au câte un job part-time sau chiar full-time.”
La fel ca și alte popoare, locuitorii Danemarcei nu cunosc prea multe despre Republica Moldova.
„Cei din Danemarca sunt foarte curioși când aud numele Moldova, însă pot număra pe degete cazurile în care au auzit câte ceva despre țara noastră. Mereu le spun că suntem o țara micuță, situată între România și Ucraina, cu o populație aproximativ ca cea a Danemarcei și, desigur, că poporul moldav e foarte primitor. Le mai povestesc despre vinurile moldovenești și despre cea mai mare colecție de vin din lume, care se află la Mileștii Mici și care a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness.”
Când este întrebat ce-i lipsește cel mai mult de acasă, Mihai răspunde cu certitudine că familia și nu doar.
„Când sunt plecat, desigur că îmi lipsește familia și prietenii cei mai apropiați, dar duc dorul și vremii frumoase de acasă, care nu se compară cu cea de aici – rece și ploioasă. Îmi lipsește limba română vorbită și auzită zi de zi și desigur că-mi lipsesc bucatele tradiționale care au un gust nemaipomenit și greu de uitat chiar și la mii de kilometri distanță.”
Pe lângă studii, mai are și alte ocupații.
„În timpul săptămânii merg la practică la o companie de logistică. După practică, de două ori pe săptămână merg la cursuri de daneză, iar în alte două zile fac antrenamente de Jiu Jitsu brazilian. În weekend muncesc, iar dacă îmi mai rămâne timp liber, fac niște călătorii scurte în orașele din apropiere.”
Visul lui este să se întoarcă acasă după ce se vor termina studiile, însă este ceva ce-l pune la dubii.
„Deocamdată, visez să mă întorc acasă, dar o voi face doar după ce-mi voi îndeplini toate scopurile pe care mi le-am propus. Însă am mici ezitări în ceea ce ține de situația instabilă din țara noastră, iar acest fapt mă pune mult pe gânduri: să încerc și opțiunea de a rămâne aici sau, de ce nu, să merg în altă țară, pe un alt continent.”
Un „om de succes” înseamnă un om fericit.
„Fiecare percepe și definește în felul său «cheia succesului». Pentru fiecare persoană noțiunea de succes este una relativă, pentru mine aceasta înseamnă un om împăcat cu sine însuși, înseamnă să fii un om fericit.”
Pe tinerii care doresc să studieze peste hotare, îi sfătuiește să muncească mult.
„În primul rând, trebuie să înveți cât mai multe limbi străine, pentru că aceasta poate fi o cale de integrare mai ușoară în diferite societăți. Pregătește-te moral pentru o viață matură și de sine stătătoare, pentru că peste hotare ești pus în situația de a te descurca singur, fără ajutorul cuiva. Dezvoltă-ți calități precum: responsabilitatea, punctualitatea și organizarea, pentru că dacă nu o să faci, la timpul potrivit, un pas înainte, o să-l facă altcineva în locul tău.”
Mihai are atât motive care l-ar face să se întoarcă în țară, cât și motive care l-ar face să nu se mai întoarcă niciodată.
„Îmi iubesc țara și neamul, iar acest fapt mă face să doresc să mă întorc mereu acasă, aproape de cei mai dragi oameni, de neam și de limbă. Cu părere de rău, situația politică și cea economică a Republicii Moldova, la etapa actuală, sunt unicele motive care m-ar face să nu mă mai întorc acasă. Însă eu, ca și mulți alți concetățeni, am speranța că, în viitorul apropiat, țara noastră va evolua spre bine.”
Echipa #diez îi urează lui Mihai multă răbdare și mult succes în realizarea scopurilor și visurilor.