Natalia Morari: Cred că a venit momentul să ne trezim și să nu pierdem șansa

IMG_7038
Foto: PC: #diez

Jurnalista Natalia Morari a publicat recent un articol pe blog despre protestul de ieri, despre ce rezultat putem aștepta și cine ar putea conduce țara, dacă politicienii actuali ar fi dați jos. Iată ce a scris Natalia:

„Ați protestat voi încă o dată și ce folos? Ați instalat în piață câteva zeci de corturi și cât veți rezista? Vor organiza ei alegeri anticipate și tot ei le vor câștiga, controlând mass-media și toate resursele administrative. Bine, îi dați voi jos, dar cine vine în locul lor? Atâta timp cât nu există o alternativă sănătoasă, mai bine cu hoții ăștia, că-s tot ai noștri, decât să facem un al doilea Donbas la noi acasă.

Nu vă pare cunoscut? Cu siguranță, da! Lăsând la o parte faptul că asemenea mesaje sunt intens promovate de blogherii și comentatorii la slujbă, problema rămâne – mai departe ce?

Acela care va avea un răspuns, cel mai probabil va minți. Astăzi nimeni nu știe ce va fi mai departe. Nu va fi mai ușor, cu siguranță. Noi așa de repede ne îmbătăm cu apă rece și așa de ușor ne creăm eroi noi, încât chiar credem în miracole și că democrația adevărată se poate naște peste noapte. Sistemele corupte și captive nu cad atât de ușor. Oamenii care își vând loialitatea și deservesc conștient hoții nu se shimbă atât de repede. Lupta pentru drepturi nu s-a dat doar ieri, 6 septembrie, ea abia începe și nu trebuie să dispară când nu va mai exista trendul.

Ieri în Piața Marii Adunări Naționale a fost atât de frumos: oamenii noștri au demonstrat cât de frumoși pot fi ei când nu se tem. Am fost mulți, diferiți, dar uniți printr-o singură idee – așa nu se mai poate. Dar… Moldova a mai trecut prin asta. Așa a fost și în 2002, când a protestat Iurie Roșca, așa a fost și în aprilie 2009, când au ieșit tinerii în Piață – după ambele proteste oamenii au trăit o mare dezămăgire, care apoi s-a transformat într-o adevărată frustrare față de orice mișcare protestatară. Și aceasta este marea responsabilitate a Platformei DA – să nu piardă șansa măcar de data aceasta.

Protestul de ieri a demonstrat un lucru: moldovenii sunt frumoși, sunt pregătiți pentru schimbări, dar încă nu există o alternativă politică sănătoasă. Și asta este trist, pentru că tare le convine celor de la guvernare. Farmecul Platformei DA – cu toate neajunsurile ei – este că ea rămâne a fi o platformă civică. E puțin probabil ieri să fi ieșit la fel de multă lume dacă protestul ar fi fost organizat de un partid. Politica moldovenească prea tare pute a orgolii bolnăvicioase ale liderilor pentru ca oamenii să mai creadă în proteste politice.

Și totuși, îi dăm jos, dar pe cine punem în locul lor? Reprezentanții Platformei DA, instalând corturi în fața Guvernului, au început un joc de nervi cu guvernarea și acest joc ar putea dura zile, săptămâni și poate chiar luni. În tot acest timp, oligarhii nu vor dormi și vor face tot posibilul ca eventualele alegeri anticipate să fie câștigate tot de ei. Și în tot acest timp, Platforma nu poate să-și permită să doarmă și ea. Vor crea membrii grupului de inițiativă un partid politic sau nu? Ce va fi cu Platforma în acest caz și cu promisiunea de a o nu transforma în partid? Cine va ieși din Platformă și va adera la partid? Cum va fi ales liderul? Care va fi programul? Care este lista profesioniștilor pe care Platforma îi vede în funcții-cheie? O au? Mișcarea cu Maia Sandu – ce urmează? Vor fi membrii grupului de inițiativă gata să-și depășească propriile orgolii și să o lase în față să fie lider? Dacă guvernarea refuză să îndeplinească revendicările protestatarilor, până unde este gata să meargă Platforma?

Dacă în viitorul apropiat noi vom auzi răspunsuri sincere la aceste întrebări, avem toate șansele să asistăm la un proces politic civilizat și extrem de frumos. Și eu tare vreau să sper că de data aceasta oamenii care vor decide să fie în mijlocul istoriei, în ultimul rând se vor gândi cum secretarele le vor aduce cafea în cabinete, când vor ajunge ei la putere. Țara a ajuns de râpă – poate a venit timpul s-o scoatem de acolo și să ne gândim ce rămâne după noi?

Chiar dacă mâine nu ne vom trezi în altâ țară, iar astăzi ÎNCĂ nu avem o alternativă politică sănătoasă, chiar dacă mai sunt multe întrebări la adresa Platformei DA și referitor la planul lor de mai departe, clar este una – oamenii, care au ieșit ieri la protest și au rămas în piață, au demonstrat că nu mai sunt atât de proști sau bâdle, cum cred cei de la guvernare.

Cred că a venit momentul să ne trezim și să nu pierdem șansa măcar de data aceasta.”

* * *

Reamintim că protestul organizat de Platforma Demnitate și Adevăr în Piața Marii Adunări Naționale a adunat în ziua de duminică, 6 septembrie, peste 100 de mii de oameni. Cetățenii au decis să nu renunțe și și-au instalat zeci de corturi pe Piață pentru a continua protestul până când va fi obținut un rezultat. Chiar dacă astăzi este luni și începe o nouă săptămână de muncă și de studii, protestul continuă. Vezi aici de ce au ieșit tinerii la protest în PMAN.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente