A fost descoperit cel mai vechi mesaj ascuns într-o sticlă plutitoare pe mare. Se estimează că aceasta ar fi având o vechime de peste 108 ani.

Marianne Winkler, lucrătoare poștală pensionară, a recuperat sticla plutitoare aflându-se pe insula germană Amrum, informează AGERPRES. Ea a spus că recipientul din sticlă transparentă conținea în interior o notă pe care se aflau numai cuvintele: „Sparge sticla”.

„Soțul meu a încercat să scoată mesajul din sticlă, dar nu a existat nicio șansă, așa că a trebuit să facem așa cum scria în mesaj”, a relatat pensionara.

 

PC: telegraph.co.uk

PC: telegraph.co.uk

Când cuplul a despăturit nota, a găsit un mesaj în limbile engleză, germană și olandeză, care cerea găsitorului să completeze unele informații despre locul și momentul în care a găsit sticla, înainte de a o trimite la Asociația de biologie marină din Plymouth (Marea Britanie). Mesajul menționa că cine va face acest lucru va fi răsplătit cu un șiling.

Personalul Asociației de biologie marină a recunoscut că sticla a fost una dintre cele 1 020 de sticle lansate în Marea Nordului între 1904 și 1906, ca parte a unui proiect pentru a testa puterea curenților marini. Directorul de comunicare al Asociației, Guy Baker, a declarat că a existat un moment în care au fost inventate modalități de investigare a ceea ce făceau curenții marini și peștii. Multe dintre sticle au fost găsite de către pescari, altele s-au spart de mal, iar unele nu au fost găsite niciodată. Multe dintre ele au fost returnate Asociației într-un timp relativ scurt.

 

PC: telegraph.co.uk

PC: telegraph.co.uk

Fidelă cuvântului dat eventualilor găsitori ai sticlelor, Asociația a trimis un șiling cuplului german ca plată promisă.

Recordul anterior privind găsirea unei sticle cu mesaj aruncate în mare era de 99 de ani de la lansarea sa în apă.