A fost înregistrat un caz de îmbolnăvire cu antrax la Telenești

2230b9e6-b331-49ad-8450-4fb97a5257bf
Foto: PC: emaze.com

În raionul Telenești a fost înregistrat un caz de îmbolnăvire de antrax, o boală infecțioasă și contagioasă.

La 18 august 2015, în secţia de boli contagioase a spitalului raional Sângerei a fost internat un pacient în vârstă de 40 ani, din satul Zgărdeşti, raionul Teleneşti cu suspecţie la antrax (forma cutanată).

La adresare, bolnavul acuza slăbiciune generală, febră până la 38 grade Celsius, ulcere pe degete și inflamaţie a braţului şi antibraţului mâinii drepte.

În aceeaşi zi a fost organizată şi efectuată anchetarea epidemiologică a posibilului focar de antrax, fiind constatat că persoana în cauză activează în calitate de cioban la o turmă de oi în satul Zgărdeşti şi fără a consulta specialistul veterinar la data de 8 august 2015 a sacrificat o caprină, iar semnele de boală au apărut la 14 august 2015.

Diagnosticul de antrax a fost confirmat la 19 august 2015 la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „T. Ciorbă” din Chișinău şi prin investigaţiile de laborator în cadrul Centrului Național de Sănătate Publică. Starea pacientului se atestă de gravitate medie şi urmează cursul deplin de tratament.

Specialiştii CSP Teleneşti în comun cu serviciile raionale abilitate continuă realizarea măsurilor de combatere şi profilaxie a antraxului în focar, iar CNSP monitorizează situaţia epidemiologică creată în raionul Teleneşti şi acordă suportul consultativ-metodic şi practic necesar.

* Antrax – Boală infecțioasă și contagioasă (la animale și la oameni), manifestată prin abcese pulmonare, gastrointestinale și cutanate; dalac, bubă-neagră, cărbune.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente