(foto) 10 tineri italieni descoperă Moldova. Jurnalul voluntarilor despre țara noastră

IMG_3158
Foto: PC: Diaconia

Au venit în Republica Moldova cu un scop bine definit – un program de 17 zile de voluntariat în cadrul Taberelor Solidarității, dezvoltate de Misiunea Socială DIACONIA. Cei 10 tineri italieni descoperă țara noastră nu din localuri și parcurile centrale ale Capitalei, ci din localitățile mai îndepărtate.

Prima destinație a fost satul Costiuleni din raionul Ungheni, unde voluntarii italieni au organizat, împreună cu grupul de voluntari moldoveni, activități pentru copiii din localitate. Cum s-au simțit și care sunt primele impresii, vedeți mai jos. Și cine a zis că Republica Moldova înseamnă doar vinuri și fructe bune?

Sara

Pentru mine, tabăra de la Costiuleni e distracție, familie, prieteni, zâmbetele copiilor care îți încălzesc sufletul, jocuri, bătrâni care vor să împărtășească cu tine poveștile lor. Cadouri, mulțumiri pentru ceea ce facem, ajutor părintelui, ceai și biscuiți Fiona, gândaci giganți, glume, coordonatorul nostru Marco, WC în aer liber, colaborare, învățăm o limbă nouă, apă de la fântână, curățim gunoiști, cântăm un cântec sub lumina lunii, cer acoperit de stele. O tabără în Moldova e asta, dar și mult mai mult și nu se poate de explicat în cuvinte. Această experiență, pentru a fi înțeleasă cu adevărat, trebuie doar trăită pe propria piele.

 

IMG_3129

Giulia

Moldova mea în Costiuleni are ochii dulci ai unui copilaș mic care caută iubire și atenție. Are zâmbetul persoanelor care te salută pe drum și îți oferă vin, castraveți și porumb. Are parfumul cepei prăjite, multă ceapă. Are sunetul fluierului părintelui și ale celorlalte instrumente pe care acest minunat om știe să le mânuiască. Are pasul animatorilor care aleargă pe terenul mare după copii, are mâinile mici ale unor copii care mereu sunt gata să dea mâna cu cel ce se află lângă ei. Are o inimă mare care mă face să mă simt iubită și să mă simt acasă. Mulțumesc, Costiuleni!

 

11815997_975025749185331_486522663_n

Anna

Tabăra este ospitalitate, zâmbete, noutăți, spirit de adaptare, oboseală, bucătărie tradițională, ceai cald cu miere (dar niciodată să nu amestecați), cunoaștere și recunoaștere. Tabăra sunt, în primul rând, copiii – ei sunt protagoniștii în orice activitate a noastră. Copiii sunt primii care împărtășesc cu noi oboseala și lucrul social prin care vrem să facem satul mai frumos și mai curat. Sunt mereu gata să-și murdărească mâinile lor mici fără să își piardă entuziasmul.

… și când mișcarea pornește de la cei mici nu se poate visa decât la un viitor grandios!

 

IMG_3367

Taisa

Toți voluntari purtăm o brățară cu inscripția: „Împărtășim pentru a multiplica”. Dar poate ar trebui să o poarte și alte persoane? De exemplu, oamenii de la biserică, care după slujbă ne-au oferit câte un pahar de vin în semn de „bine ați venit!” împărtășind un loc și un moment frumos împreună.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente