(grafic) Sondaj: 68% dintre români susţin unirea cu Republica Moldova până în 2018

Mars-13-mai-Basarabia-e-Romania1
Foto: PC: hyperflash.ro

La 1 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, iar acest eveniment resuscitează interesul românilor pentru un act similar, 67,9% dintre ei susţinând unirea cu Republica Moldova în perioada următorilor doi ani, arată Barometrul INSCOP Research realizat la comanda ziarului Adevărul.

În urma sondajului, s-a constatat că 67,9% dintre români susţin unirea cu Moldova până în 2018, în timp ce doar 14,8% mai degrabă nu susţin. În ceea ce priveşte rezultatul ultimelor alegeri locale din Republica Moldova, 52,6% dintre români afirmă o părere bună despre câştigarea alegerilor pentru primăria Chişinăului de către Dorin Chirtoacă, iar 6,9% au o părere proastă.

 

PC: inscop.ro
PC: inscop.ro

67,8% dintre respondenţi spun că România ar trebui să uşureze acordarea cetăţeniei pentru basarabeni. 17,5% nu sunt de acord, iar 14,6% aleg să nu răspundă. Constatăm o acceptare semnificativă a basarabenilor la nivelul mentalului colectiv în România, fapt care, în mod evident, alături de alte variabile (limbă, variabile identitare) reprezintă o premisă bună pentru integrarea celor care îşi doresc acest lucru în societatea românească. 56,3% dintre români cred că România ajută suficient Republica Moldova pentru a se integra în UE, iar 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult (nonrăspunsuri 14,1%).

 

PC: inscop.ro

46% cred că integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai degrabă de voinţa cetăţenilor şi politicienilor din Basarabia, în timp ce 40,5% cred că depinde mai mult de ajutorul dat de România şi alte state europene.

 

PC: inscop.ro
PC: inscop.ro

Angelina Mașcauțan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente