(video) Problema privatizării Air Moldova arătată într-un film provocator

schema
Foto: Schemă Air Moldova PC: moldova24.info

Moldova24.info a realizat un film care arată legătura strânsă pe care au avut-o frații Țopa cu privatizarea Air Moldova.

„Anul 2000. Parlamentul Republicii Moldova este zguduit de un scandal de proporții. Victor Țopa este audiat în Legislativ la tema privatizării Air Moldova de către compania germană Unistar Vencer. Deputații se arată interesați de modul în care, în mare taină și grabă, Unistar a ajuns în posesia a 49% din acțiunile Air Moldova. Directorul Administraţiei de stat a aviaţiei civile, Victor Ţopa, le-a explicat deputaților că preluarea acțiunilor Air Moldova de către Unistar Vencer s-a produs prin majorarea capitalului statutar al Air Moldova. Adică Unistar a transferat bani pe conturile Air Moldova, deposedând-o, fără drept de apel, de acțiuni. Ulterior, potrivit unor informații, s-a dovedit că Unistar Vencer s-ar afla chiar în posesia lui Victor Țopa”, se vorbește în film. Toată schema ar fi fost pregătită, potrivit sursei, din anul 1999, când șef la Privatizări era „prietenul lui Țopa – Vlad Filat” și fără acordul și acoperirea căruia, tranzacția cu acțiunile Air Moldova pur și simplu nu ar fi avut loc.

Potrivit filmului, rolul pe care în această schemă l-a avut Viorel Țopa, care în acea perioadă era șef la Banca de Economii a Moldovei, a fost de a oferi credite Air Moldova. „Nici până acum nu este clar ce s-a întâmplat cu milionul de dolari, pe care Viorel i l-a transferat lui Victor pe conturile AIR Moldova. Cel mai probabil, și acești bani au făcut parte din schema privatizării – schema prin care statul rămâne fără acțiuni din propriul cont”, menționează sursa.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente