11 lucruri pe care ar fi bine să le cunoască Jasmin despre Orhei

f6ee3d98a54b11e3acf412b651105798_8
Foto: PC: Instagram/jasminshor

Echipa #diez a studiat 11 cele mai interesante și uimitoare lucruri despre raionul Orhei, ca să te încurajăm să-ți iei prietenii locali și în special pe cei din străinătate într-o vizită în această oază culturală din centrul republicii.

#1. Denumirea orașului vine de la ungurescul vár + hely (cetate + loc), însemnând „loc al cetății”, cu sensul „locul unde era o cetate”.

 

PC: orhei-md.info
PC: orhei-md.info

Numele se trage de la ostașii secui pe care voievozii Moldovei îi stabiliseră aici în drumul tătarilor, care stăpâniseră cetatea între 1224 și 1359. Majoritatea oamenilor încurcă Orheiul cu Orheiul Vechi, care sunt două localități diferite, aflate la 18 km depărtare una de alta.

 

#2. Raionul Orhei este cel mai populat din Republica Moldova

 

PC: adevarul.ro
PC: adevarul.ro

Populația orașului Orhei este de 37.100 de persoane. Mișcările demografice și migratorii au influențat considerabil structura de vârstă a populației. Se înregistrează o tendință stabilă de îmbătrânire cauzată de scăderea ratei creșterii naturale datorită înrăutățirii situației social-economice în oraș și nivelului scăzut de trai al familiilor.

 

#3. Orheiul este unul dintre cele mai vechi orașe ale Moldovei

 

PC: orhei.info
PC: orhei.info

Primele două așezări umane, identificate de arheologi pe teritoriul actual al orașului, au apărut aproximativ în anul 1300 î.e.n. Pe vatra acestor așezări s-au colectat diverse obiecte datate din epoca bronzului (sec. XIV-XII î.e.n.). În preajma Orheiului sunt 18 movile funerare construite de popoarele nomade.

 

#4. Orheiul dispune de 63 de monumente istorico-memoriale, de artă și arhitectură, dintre care 14 sunt de importanță națională, iar 49 de importanță locală.

 

PC: alltravel.md
PC: alltravel.md

 

#5. În Orhei a fost instalată statuia din bronz a lui Vasile Lupu, domnitor al Țării Moldovei în anii 1634 – 1653.

 

PC: milsami.md
PC: milsami.md

Acest edificiu este unul dintre primele monumente de arhitectură medievală moldovenească.

 

#6. Zona Orheiului se caracterizează prin cel mai bogat fond forestier, reprezentat de Codrii Moldovei.

 

PC: moldovenii.md
PC: moldovenii.md

Speciile de arbori și arbuști care cresc în pădurile din regiune se folosesc ca materie primă pentru confecționarea articolelor de artizanat. Totodată, fondul forestier poate fi utilizat ca resursă pentru dezvoltarea turismului, recreației și cinegeticii. Suprafața totală a spațiilor verzi din intravilan este de 184 ha sau 9,1% din suprafața totală a orașului, din care 70% sunt acoperite cu vegetație forestieră.

 

#7. Orașul dispune de zăcăminte de piatră și argilă.

 

PC: moldovenii.md
PC: moldovenii.md

Pe teritoriul urbei sunt terenuri ocupate cu cariere deschise, cu pietriș, bolovăniș, terenuri cu exces permanent de umiditate, sărăturate, erodate, cu alunecări de teren și ravene.

 

#8. Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

 

PC: viza.md
PC: viza.md

Pe teritoriul complexului se află două muzee, o mănăstire în stâncă deschisă pentru vizitatori, dar și câteva hoteluri particulare, care se află în satele Butuceni și Trebujeni. Începând cu anii ’70 ai secolului al XV-lea, Orheiul devine unul dintre cele mai importante centre de apărare națională, suprafața sa constituie mai mult de 70 de hectare. În această perioadă au fost construite biserici, o mulțime de clădiri și ateliere. Astăzi, în locul unde este orașul vechi pot fi văzute rămășițele zidurilor de lemn ale cetății, șanțurile și valurile de apărare, bisericile, camerele, care în perioada moldovenească erau întrebuințate ca locuințe.

 

PC: timpul.md
PC: timpul.md

 

#9. Orheiul Vechi este un loc îndrăgit de numeroși turiști, dar și de alpiniști, care au o stâncă preferată deasupra satului Butuceni și care își fac aici antrenamentele, întrecerile, întrunirile.

 

PC: agrotoursim.wordpress.com
PC: agrotoursim.wordpress.com

În mod regulat, la Orheiul Vechi își dau întâlnire amatorii practicilor transcendentale, care consideră că anume aici există un centru energetic deosebit.

 

#10. În Orhei își are sediul clubul de fotbal Milsami Orhei (anterior numit Viitorul Orhei).

 

Milsami Orhei PC: MIlsami
PC: milsami.md

În sezonul 2014 – 2015, echipa a câștigat în premieră titlul de campioană a Moldovei, acesta fiind și primul caz când o echipă dintr-un alt oraș decât Chișinău și Tiraspol câștigă titlul în Republica Moldova. Milsami mai deține o Cupă a Moldovei și o Supercupă a Moldovei, ambele câștigate în sezonul 2011 – 2012.

 

PC: weltfussballarchiv.com
PC: weltfussballarchiv.com

 

#11. Unul dintre cele mai cunoscute trasee turistice din Moldova este Chișinău – Ivancea – Orheiul Vechi – Cricova – Chișinău (120 km).

 

PC: moldovenii.md
PC: moldovenii.md

Pe acest traseu, complexul muzeal Orheiul Vechi este considerat unul din punctele de atracție deosebită pentru turiști.

Angelina Mașcauțan

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente