În seara de 8 iunie 2015, la Chișinău a avut loc un eveniment mai special – difuzarea live Worldwide Developers Conference de Apple cu precedarea unor prezentări din partea a câtorva speakeri locali în cadrul offline-ului Mac Off.
Offline-ul purta același titlu ca și al conferinței transmise la nivel mondial „The Epicentre of Change”. În cadrul prezentărilor spakerilor locali, au evoluat persoane care lucrează în domeniu și care pot să se laude cu succese mari în ceea ce privește realizările lor. Spre exemplu, Serghei Cartaniuc, iOS developer la compania YOPESO, a povestit despre istoria sa de succes care a fost intitulată „Cum să devii programator atunci când ești filolog?” și a încercat astfel să strice stereotipurile existente, relevând că:
# nu este nevoie să iubești obiectele reale pentru a deveni specialist în domeniu;
# nu este neapărat necesar să ai un background matematic;
# studiile individuale sunt excelente, însă este nevoie ca tutorialele pe care le privești să le aplici în mod practic – trebuie mereu să înveți cu un scop anume, altfel nu e interesant;
# nu este neapărat să ai o școală/facultate în spate pentru a putea studia IT-ul;
# în special pentru cei ce lucrează cu iOS – nu e neapărat nevoie să dispui de produse Apple. E de dorit, însă pentru prima perioadă sunt suficiente și programele de simulare ale iOS-ului.
Mai departe au vorbit persoane deja bine-cunoscute în domeniul IT, în special a game developingului. A vorbit Andrei Gradinari, reprezentantul companiei Spooky House Studios, care a povestit despre istoria sa despre jocurile-aplicații mobile create și succesul acestora pe piața dispozitivelor iOS. A urmat Serghei Mereuță, reprezentant DQ Team.
Vitalie Eșanu a povestit despre experiența sa la Apple WWDC în 2012, spunând că nu crede că există vreo încăpere mai mare care să găzduiască atâtea persoane pentru o conferință. „În jurul acestui eveniment mai sunt organizate și o serie de alte workshopuri, unde fiecare developer poate să găsească ceva pe placu său”, povestește Vitalie.
La sfârșit, toți cei care lucrează în subdomeniul dat au fost invitați să se alături comunității MAC – Moldova Apple Club.
După finalizarea discuțiilor, a început difuzarea propriu-zisă a conferinței WWDC. În cadrul acesteia, reprezentanții gigantului din Cupertino au vorbit despre diverse dispozitive, programe și upgrade-uri noi oferite de către Apple utilizatorilor săi. Cele mai interesante momente ale conferinței le găsești aici, însă iată care au fost cele mai atractive momente ale WWDC în viziunea echipei #diez:
# lansarea celui mai recent sistem de operare pentru Macbook-uri OS X 10.11 care poartă titlul de El Capitan;
# cu noul iOS 9, utilizatorii asistentului virtual Siri vor beneficia de noi funcții, cum ar fi cea de reamintire, de sugerare a persoanelor pe care ai putea să le inviți la o cină și altele;
# lansarea unei noi aplicații – NEWS, – care va permite utilizatorilor să personalizeze contentul de noutăți și nu doar;
# o nouă funcție pentru iPad, cea de Multi-Window, va fi adăugată pentru utilizatorii ce iubesc să hoinărească pe contentul din două ferestre;
# lansarea serviciului economic Apple Pay;
# a fost dezvoltat sistemul de operare pentru smart-ceasurile Apple watchOS 2;
# a fost confirmată lansarea oficială de Apple Music pe 30 iunie, un serviciu de streaming muzical care îi va costa pe utilizatori 10 dolari pe lună.
Worldwide Developers Conference este conferința anuală găzduită de Apple și destinată developerilor din întreaga lume. Conferința va dura până pe 12 iunie curent.