Summitul G7: Alianța și prietenia germano-americană va discuta despre diverse tipuri de amenințări

obama
Foto: PC: theguardian.com

Sute de persoane îmbrăcate în costume tradiționale bavareze i-au întâmpinat cu muzică populară, bere și tipicul mic-dejun cu cârnați din zonă, pe cancelarul german, Angela Merkel, și pe președintele american, Barack Obama, sosiți duminică în mica localitate germană Krün, unde are loc summitul G7, adică al șefilor de stat sau de guvern din cele mai industrializate șapte țări ale lumii.

„Nicio zi nu este nepotrivită pentru o bere și un weisswurst”, a exclamat șeful de la Casa Albă, exprimându-și regretul că și-a uitat acasă perechea de „lederhosen”. „Sper că voi avea posibilitatea să-mi cumpăr aici o pereche din acești pantaloni de piele”, a spus el, înainte de a merge la castelul Elmau, care găzduiește duminică și luni reuniunea la nivel înalt, informează AGERPRES cu referire la DPA și EFE.

Mica localitate din Alpii bavarezi, situată în apropierea graniței cu Austria, i-a primit cu aplauze și pe cancelarul german, Angela Merkel, și pe soțul acesteia, Joachim Sauer. Doamnele venite să îi salute pe distinșii oaspeți erau îmbrăcate în „dirndlkleid” – rochie tradițională purtată în sudul Germaniei, în special în Bavaria, iar domnii în clasicii pantaloni scurți până la genunchi, care au atras atenția și comentariile glumețe ale președintelui SUA.

În contextul Summitului G7, cancelarul german, Angela Merkel, și președintele american, Barack Obama, s-au declarat duminică prieteni și aliați. „În pofida diferendelor noastre de opinie, America este prietena noastră, aliatul nostru, un aliat esențial cu care cooperăm strâns în interesul ambelor părți”, a subliniat Merkel, într-un scurt discurs rostit la primirea lui Obama în Krün.

La rândul său, Obama a subliniat că „astăzi sărbătorim una dintre alianțele cele mai solide care există în lume”, o referire la prietenia germano-americană, dar a evitat să vorbească despre disensiunile apărute în ultima vreme între cele două țări, îndeosebi în materie de spionaj.

Potrivit Reuters, Obama a menționat că liderii G7 vor discuta cum să facă față „agresiunii” Rusiei în Ucraina, precum și diverselor tipuri de amenințări, de la extremism la schimbări climatice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente