Amatorii de înghețată, fiți atenți la condițiile de păstrare ale produsului pe care-l procurați

inghetata-de-vanilie
Foto: PC: retete.unica.ro

Odată cu creşterea temperaturilor, îngheţata este la mare căutare. În progresie geometrică este şi numărul comercianţilor care vând îngheţata în condiţii neadecvate, punându-ne astfel sănătatea în pericol.

În sezonul estival, tot mai des apar puncte ambulante de comercializare a înghețatei. Legislația nu interzice acest lucru, dar cu o condiție, vânzătorul trebuie să dețină autorizație de comercializare şi certificat medical, transmite TRM.md.

În timp ce comercianţii spun că deţin acte, dar nu le pot prezenta, consumatorii sunt puşi în situaţia să-şi rişte sănătatea atunci când cumpără o îngheţată. În context, specialiştii recomandă să acordăm atenţie atât condiţiilor de păstrare, cât şi aspectului îngheţatei.

„Cu cât termenul de valabilitate este mai mare, cu atât ne dăm seama că sunt mai multe adaosuri pentru a fi păstrată, mai mulți coloranți, mai multe E-uri sunt, nu este cea mai sănătoasă înghețată, fiindcă avem și laptele, pentru care de multe ori este de jumătate de an termenul de valabilitate, pe când laptele adevărat are un termen de păstrare de trei zile”, afirmă Luminița Suveică, șefa Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău.

În Republica Moldova încă nu există un standard național de producere a înghețatei. De aceea, producătorii o pot pregăti după propriile reţete. Totuşi, există anumite restricţii la folosirea aditivilor alimentari.

În Moldova există aproximativ zece fabrici de îngheţată. O bună parte din deliciile verii sunt importate din Ucraina, Belarus şi Rusia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente