(foto, video) Locuitorii Panamei repară drumurile cu ajutorul unei „găuri ce distribuie tweeturi”

pothole
Foto: PC: Captură video @P4 Ogilvy&Mather

Un nou proiect panamez cu titlul „El Hueco Twitero” – în traducere, „Gaura ce distribuie tweeturi”, enervează la culme autoritățile locale prin tweeturile pe care le transmit dispozitivele instalate de fiecare dată când un automobil se lovește de o groapă de pe drum.

Proiectul „El Hueco Twitero” este o inovație absolut necesară Panamei, dar și un bun exemplu pentru restul țărilor ce au probleme cu guvernul local la capitolul repararea drumului. Esența proiectului este simplă – câțiva voluntari din cadrul unei agenții de știri au instalat dispozitive speciale în avenele de pe străzi, iar de fiecare dată când un automobil trece prin avenă, dispozitivele transmit mesajele pe contul său de Twitter, acestea fiind adresate de fiecare dată Ministerului Lucrărilor Publice al Panamei, transmite bigthink.com.

Un exemplu de mesaj ar fi „MopdePanama, m-am săturat să fiu învinuit de fiecare dată atunci când se întâmplă un accident rutier când un șofer încearcă să mă evite”.

 

PC: Captură video
PC: Captură video

Digital Synopsis adaugă că „El Hueco Twitero” mai are și un compartiment aparte într-o emisiune de știri, unde sunt prezentate noi și noi mesaje Twitter adresate autorităților locale. Dispozitivele speciale sunt instalate de către canalul media Telemetro Reporta, iar rezultatul acestei mișcări este că avenele au început să dispară.

 

Panama este un oraș modern, dar starea drumurilor lasă de dorit și este comparabilă cu găurile cașcavalului elvețian. Acest proiect ar servi exemplu autorităților noastre. Potrivit Particip.gov.md, în Republica Moldova degradarea intensivă a drumurilor publice s-a produs din cauza finanțării insuficiente a lucrărilor de întreținere și reparație. În perioada anilor 1998 – 2006, finanțarea drumurilor a fost sub 10% din necesar. Mijloacele financiare alocate permiteau executarea doar a lucrărilor de întreținere de rutină, cum ar fi întreținerea pe timp de iarnă, plombarea gropilor, profilări. Cu toate că evoluția stării drumurilor locale a fost analizată mai puțin, studiul a 1.500 km (din 6.000km) de drumuri locale, efectuat în 2006 a constatat starea rea și foarte rea a circa 96% din lungimea acestora.

 

PC: particip.gov.md
PC: particip.gov.md

Crâmpeiele de mai sus fac parte dintr-un proiect care vizează îmbunătățirea stării drumurilor prin intermediul inițiativei Moldova 2020. Mai mult, pe lângă accidentele rutiere ce au loc din cauza stării deplorabile a drumurilor, cheltuielile de carburanți pe drumurile în stare rea în comparație cu starea bună a acestora se majorează cu 20%. Aceasta contribuie la emisii suplimentare a substanțelor nocive în atmosferă. În afară de aceasta, drumurile proaste sunt o sursă suplimentară de zgomot și vibrație. De asemenea, drumurile pietruite sunt o sursă de formare a norilor de praf, fapt ce influențează negativ la dezvoltarea culturilor agricole din zona de influență a drumului.

 

PC: particip.gov.md
PC: particip.gov.md

Având o amplasare strategică, Moldova joacă un rol tot mai important în calitate de ţară de frontieră între Uniunea Europeană şi Europa de Est şi va deveni un nod comercial al transportului din regiune, în cazul în care drumurile vor fi reabilitate şi costurile de logistică vor fi mai mici decât în ţările vecine.

 

PC: particip.gov.md
PC: particip.gov.md
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente