(video) Te-ai întrebat vreodată „Ce-ai face dacă ai ști că profesoara ta e lesbiană?”

thumb_2044_blog_default
Foto: CIOFILM

Chiar dacă în unele țări europene a fost legalizată căsătoria între persoanele de același sex, în Republica Moldova însuși cuvântul gay sau lesbiană sună destul de rar, iar atunci când este pronunțat, se face mai mult într-o manieră peiorativă.

Tinerii de la „CIOFILM” au decis să schimbe acest lucru prin ceea ce cunosc și pot cel mai bine, anume prin realizarea unor spoturi video cu tentă socială.

CIOFILM este un studio de producție video și creație grafică. Are în componență tineri și nu doar, care doresc o altă regie, un alt scenariu, o răsturnare a ceea ce, aparent, urma să se țină bine pe picioare, o imagine peste ceea ce vede ochiul obișnuit.

Scopul acestora, afirmă regizorul Sergiu Ciorescu, este de a arăta, filmic de data asta, ceea ce vedem în fiecare zi, dar nu realizam. De multe ori, filmul e aproape altceva decât viața. Filmul poate fi tocmai viața, iar trăind, tu vezi altceva.

„Am descoperit necesitatea spoturilor video, spoturilor despre oamenii marginalizați de societate, persoane cu necesități speciale, persoane HIV+, romi, evrei, LGBT, care nu sunt acceptați de societate. Planificăm să ne axăm și pe spoturile sociale, cele care vor informa și vor sensibiliza populația”, afirmă Sergiu.

În videouri apar oameni obișnuiți, care au profesii ordinare, precum profesor sau brutar, însă au o orientare sexuală homosexuală, fapt care nu îi transformă, în ochii lumii, în nespecialiști și necunoscători de domeniu.

„Noi îi întâlnim mereu pe stradă, în transport, primind servicii medicale sau produse alimentare, sau îi avem în calitate de profesori și nici nu știm care este viața lor personală reală. Aceasta însă nu ar trebui să conteze, atâta timp cât omul își face lucrul său cinstit și profesionist. Ei sunt parte a societății, pentru că trăiesc aici, în Moldova”, afirmă cei de la CIOFILM.

Eliminarea stereotipurilor, dar și crearea unei imagini favorabile în ochii populației sunt punctele de pornire ale acestei echipe de tineri cineaști.

Mai multe videouri poți găsi aici.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente