Agricultorii au amânat protestele după întrevederea cu șeful legislativului

protest1
Foto: Asociațiile de agricultori în timpul unui protest PC: jurnal.md

Asociațiile de agricultorii au anunțat luni că amână protestul anunțat pentru 27 mai după întrevederea pe care au avut-o cu președintele parlamentului, Andrian Candu, care le-a propus un set de măsuri concrete menite să amelioreze situația din domeniul agricol.

Fermierii au salutat deschiderea de care au dat dovadă autoritățile, dar principala lor revendicare rămâne majorarea fondului de subvenționare în agricultură. „Noi am insistat ca în primul punct, cu majorarea Fondului de subvenționare, să fie indicată expres suma, cu cât minimum să fie majorat Fondul de subvenționare și ca aceste mijloace să fie repartizate per hectar, la toți agricultorii”, a declarat președintele Uniagroprotect, Alexandru Slusari.

Amintim că, săptămâna trecută, președintele parlamentului, Andrian Candu, a avut o întrevedere cu agricultorii, cărora le-a propus un șir de acțiuni concrete care să fie realizate în scurt timp.

Printre acestea se numără acordarea de credite ieftine pentru agricultori în valoare totală de jumătate de miliard de lei care să fie alocat de Banca Națională prin intermediul băncilor comerciale. De asemenea, Andrian Candu a propus anularea impozitului pe profit pentru agricultori; schimbarea modalității de subvenționare, astfel încât banii să fie acordați per hectar; schimbarea modalității de calcul a prețului la produsele petroliere și acordarea dreptului agricultorilor să importe acest tip de produse.

A doua zi, la propunerea lui Candu, Parlamentul a creat o comisie specială pentru situația din domeniul agricol ca să elaboreze inițiativele necesare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente