Evoluția vieții în roz, roș și alb la Vernisajul Vinului în cifre și susținere internațională

geo
Foto: Vinurile ediției a IV-a a Vernisajului Vinului, PC: Geo Lupașcu

De la o ediție la alta, descoperim vinurile moldovenești într-o manieră distinctă și sofisticată, degustând cele mai bune vinuri moldovenești. Vorbim despre Vernisajul Vinului și impactul evenimentului asupra dezvoltării culturii de inițiere în arta vinurilor. Început în toamna lui 2011, Vernisajul continuă să impresioneze amatorii de vinuri prin cele mai fine și minunate vinuri din țară.

Vernisajul Vinului, organizat de Oficiului Național al Viei și Vinului, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vin și partenerul strategic, proiectul USAID CEED II, cu susținerea Programului „Filiera Vinului”, pornise de la o idee, însă a ajuns unul dintre cele mai apreciate și așteptate evenimente ale anului, unde amatorii și pasionații de vin pot să-și alinte papilele gustative și sufletele cu vinuri de calitate în cantități moderate. Iată de ce, echipa #diez a efectuat o cercetare pentru a observa cât de mult a fost dezvoltată ideea într-un eveniment de amploare.

#1. Prima ediție a Vernisajului Vinului a avut loc pe data de 21 decembrie 2011. Evenimentul a întrunit circa 20 de membri ai Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din Moldova. Lista vinurilor care au fost degustate la prima ediție le găsești aici.

Grație primului Vernisaj, organizatorii s-au convins că în Moldova există persoane care apreciază cu adevărat calitatea vinurilor. Puținii oaspeți ai evenimentului, circa 70 de persoane, au primit în dar câte două sticle de vin. La Vernisajul iernii lui 2011 au fost prezentate circa 600 de sticle de vin de la producători. Deși la un asemenea eveniment îți dai seama că îți vor fi date degustării cele mai bune vinuri produse până acum, o atenție deosebită a fost acordată vinurilor din ultima roadă din acel an – producătorii au beneficiat de un timp favorabil pentru plantațiile de poamă, astfel vinurile tinere au produs o impresie bună asupra oaspeților evenimentului, relatează Vin Moldova.

La Vernisajul din 2011 s-a remarcat „Vinăria din Vale & Co” care nu îmbuteliase până atunci vinurile sale cu arome de fructe proaspete. Prima ediție a Vernisajului a demonstrat că membrii Asociației nu doar produc un val de vinuri, 80% din care erau destinate exportului, dar și că acordă atenție sporită calității produselor vinicole.

 

PC: Vernisajul Vinului/ Facebook
PC: Vernisajul Vinului/ Facebook

 

#2. A doua ediție a Vernisajului a fost pe 17 mai, 2012. În acel an avusese loc ediția a 36-a a „Challenge International du Vin 2012” în Bordeaux, Franța. Vinurile moldovenești obținuseră premii impresionante – Chi Sauvignon Blac a primit medalia de aur, iar Albul de Purcari primise medalia de argint în cadrul competiției. Aceste vinuri au strălucit și pe mesele ediției de primăvară a Vernisajului Vinului. La eveniment au fost oferite pentru degustare vinuri albe, rose şi roşii seci, vinuri spumante şi de desert. Pentru prima dată, un juriu de specialişti în vinificaţie au identificat vinurile reprezentative, recomandate consumatorilor, după care au fost înmânate premiile vinurilor câştigătoare. Consumatorii au avut, de asemenea, ocazia de a-şi da votul pentru vinul preferat, în final urmând să fie acordat Premiul „Preferinţa Consumatorului”.

 

PC: Vernisajul Vinului/ Facebook
PC: Vernisajul Vinului/ Facebook

 

#3. La a III-a ediție de Vernisaj, care a avut loc pe 14 decembrie 2012, au participat 22 de companii vinicole. Costul biletului a fost de 50 de lei. Vizitatorii au savurat din vinurile expuse, gustând și din bucate tradiționale moldovenești, cum ar fi sărmăluțele sau plăcințelele cu brânză și verdețuri. Ambasadorul SUA de atunci, William Moser, a afirmat că servește vinuri moldovenești în fiecare seară și că ele sunt extrem de bune. Jurnalistul și pictorul Vasile Butnaru executase picturi experimentale în vin puțin fiert.

 

PC: Vernisajul Vinului/ Facebook
PC: Vernisajul Vinului/ Facebook
PC: Geo Lupașcu
PC: Geo Lupașcu

 

#4. Ediția a IV-a a Vernisajului Vinului, ediție pascală „În Suflet Soare – Vin în Pahare”, a găzduit 15 companii vinicole care au oferit degustării „licoarea vieții” prin cele peste 100 de vinuri roșii, albe și rose. Vernisajul a întrunit și o expoziție a ouălor încondeiate, lucrurilor handmade, decantoarelor, paharelor și tirbușoanelor. Vasile Butnaru și-a expus „oenogramele”, adică picturile executate în vin. De această dată, prețul biletului a fost majorat la 100 de lei.

 

vernisaj41
PC: Vernisajul Vinului/ Facebook
vernisaj43geo
PC: Geo Lupașcu

 

#5. Decembrie 2013 fusese o lună intensă pentru Republica Moldova – deși blocajul în Federația Rusă a vinurilor moldovenești continua, a fost observat un trend pozitiv în exporturile vinurilor în urma efectuării unor statistici. În 2013, exportul crescuse cu aproximativ 23%, peste 120 mln de litri de vin în valoare de 190 mln de dolari fiind exportat în SUA. Apoi, la 17 decembrie a fost lansat brandul național al vinului moldovenesc, iar producătorii se pregăteau de evenimentul efervescent, adică de ediția a V-a a Vernisajului Vinului.

 

PC: Vernisajul Vinului/ Facebook
PC: Vernisajul Vinului/ Facebook

La această ediție de iarnă participaseră 27 de companii vinicole ce au expus peste 200 de vinuri moldovenești. La eveniment venise și Iurie Leancă, pe atunci Prim-Ministru al Republicii Moldova. În cadrul evenimentului au fost înmânate titlul onorific de „Cavaler al Vernisajului Vinului” lui William H. Moser, Ambasador al SUA în Republica Moldova şi ex-Premierului Vlad Filat, Preşedintele PLDM.

De această dată fusese amenajat și un loc de comercializare a vinului, element remarcat de către bloggerul Dumitru Munteanu. La eveniment veniseră peste 250 de vizitatori.

 

PC: Iurie Leancă/ Facebook
PC: Iurie Leancă/ Facebook

 

#6. La ediția a VI-a a Vernisajului au participat 26 de producători vinicoli din țară, prezentând peste 100 de vinuri, iar oaspeții au beneficiat de masterclass-uri dedicate artei degustării vinurilor. La categoria „Vernisajul în alb” au învins vinurile Ice Wine de la Chateau Vartey, iar la cel roz – Vinăria Purcari. Evenimentul a fost vizitat de peste 600 de amatori ai vinurilor autohtone, însă fără prezența persoanelor oficiale. La această ediție, Vernisajul Vinului fusese conectat la platforma Wine of Moldova.

 

PC: Vernisajul Vinului/ Facebook
PC: Vernisajul Vinului/ Facebook

 

#7. Ediția a VII-a s-a remarcat prin mai multe elemente – masterclass-urile de inițiere în arta vinurilor au fost conduse de către Achim Laurențiu Avram, președintele Federației Somelierilor din România, oaspeții au beneficiat de un atelier de dans condus de maeștrii clubului Sabor Social Club și de o expoziție de picturi ce făcea parte din proiectul „Art School”.

vernisaj71

Ediția „Pasiunea de Crăciun” adunase un număr record de oaspeți – în jur de 1.000 de persoane, care au degustat circa 200 de vinuri de la 27 de companii reunite sub brandul „Vinul Moldovei”. La categoria „Vernisaj în Roșu” a învins „Equinox 5 Elemente”, iar la cea efervescentă – „Cricova Crisseco”, un spumat creat prin metoda Charmat din poama feteasca albă.

 

vernisaj72

Astăzi va avea loc ediția a VIII-a a Vernisajului Vinului, ediție care va aduna un număr record de companii vinicole – peste 30, acestea oferind degustării peste 200 de vinuri autohtone. Prețul biletului este de 200 de lei și îl vei găsi la intrare la eveniment în limita stocului disponibil. Te îndemnăm să nu ratezi minunata ocazie de a savura viața în roz, alb și roșu.

Degustare plăcută!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente