(foto) Din 1 aprilie 2015 sunt puse în circulație noi plăci de înmatriculare

b2
Foto: Noile plăci de înmatriculare. PC: <a href="http://registru.md/img/photo/2015/04/01/b2.jpg" target="_blank">registru.md</a>

Începând cu 1 aprilie 2015, vor fi puse în circulație noile plăci de înmatriculare, implementarea cărora este condiționată de aplicarea Standardului național SM 122:2014 „Vehicule rutiere. Plăci de înmatriculare pentru autovehicule și remorci”.

Scopul principal al revizuirii prezentului standard constă în sporirea securității numerelor de înmatriculare și excluderea contrafacerii acestora.

Directorul general al ÎS CRIS „Registru”, Serghei Railean, a menționat că în procesul de implementare a noului standard au fost efectuate un șir de lucrări complexe pentru modernizarea Sistemului informațional automatizat „Producerea și eliberarea plăcilor de înmatriculare”, fapt ce a permis aplicarea la nivel național a standardelor europene în domeniu.

Astfel, este asigurat un control riguros asupra gestionării procesului de recepționare, confecționare și eliberare a noilor plăci de înmatriculare. „În acest mod, se duce o evidență strictă a plăcilor aflate în circulație pentru a exclude riscul dublării acestora, este asigurat accesul imediat la informația privind locul, data și oficiul unde a fost eliberat setul de numere”, a accentuat Serghei Railean.

 

Directorul general al ÎS CRIS „Registru”, Serghei Railean discutând cu jurnaliștii. PC: registru.md
Directorul general al ÎS CRIS „Registru”, Serghei Railean discutând cu jurnaliștii. PC: registru.md

Noile plăci de înmatriculare se deosebesc de cele precedente prin fontul literelor și cifrelor. Fontul „FE-Schrift” elaborat în Germania are un design special: fiecare literă și cifră având o configurație individuală. Au fost introduse noi elemente de securitate: numărul de serie gravat cu laser, care corespunde numărului indicat pe hologramă, holograma, abțibildul și codul de bare. Pe câmpul de culoare albastră, în loc de Stema de Stat este indicată imaginea Drapelului de Stat al Republicii Moldova. A fost modificată structura numerelor de înmatriculare prin eliminarea legăturii indicativului de înmatriculare cu unitățile administrativ-teritoriale.

 

Noile plăci de înmatriculare. PC: registru.md
Noile plăci de înmatriculare. PC: registru.md

Costul unui set de numere de standard nou pentru vehicule este de 480 de lei, iar pentru remorci, tractoare și motociclete de 270 de lei. Un număr personalizat poate ajunge să coste până la 18.720 de lei, în dependență de combinația de litere și cifre aleasă.

Introducerea noului standard al plăcilor de înmatriculare va exclude cazurile de falsificare a acestora și va spori siguranța în trafic. Plăcile de înmatriculare eliberate anterior vor rămâne în vigoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente