O profesoară de matematică din SUA şi elevii ei realizează propriul manual

5
Foto:Profesioara revoluţionară din SUA PC: getbriefme.com

O profesoară în vârstă de 25 de ani din SUA a demonstrat că matematica nu trebuie să fie neapărat o materie care să le dea elevilor dureri de cap. Sarah Hagan a renunţat la manualul impus de şcoală, preferând să realizeze un manual propriu alături de elevii ei.

O tânără profesoară de matematică din SUA a reuşit să-şi cucerească elevii cu metodele ei inedite de predare. Sarah Hagan a renunţat complet la manual tradiţional, preferând, în schimb, să realizeze propria carte, împreună cu cei mici, scrie getbriefme.com, citat de gândul.info.

Când a primit propunerea să predea la Drumright High School, or. Drumright, statul Oklahoma, Sarah nici măcar nu absolvise facultatea. Nu se gândise niciodată până atunci că va ajunge la catedră într-o zonă rurală atât de săracă, unde salariul unui profesor depăşeşte cu puţin 30.000 de dolari pe an.

A acceptat însă propunerea. Când a ajuns la şcoala unde avea să lucreze, a avut un şoc: „Prima dată când am intrat în sala de clasă a fost cel mai trist lucru pe care îl văzusem vreodată”, a mărturisit ea. „Pereţii nu erau toţi zugrăviţi cu aceeaşi culoare. Nu aveam nici măcar tablă de scris, nu erau nici aviziere”, şi-a amintit ea.

Nu a renunţat, totuşi, ba chiar a pus umărul la reamenajarea sălii de clasă şi la redecorarea ei, aşa încât elevilor să le facă plăcere să participe la cursurile ei. Şi mai inedit a fost însă momentul în care chiar a trebuit să înceapă să predea. Asta pentru că, deşi şcoala comandase mai multe manuale noi de matematică, Sarah a decis că nu le va folosi.

Motivul este simplu, spune ea: „Nu vreau să fiu restricţionată în vreun fel de aşa ceva, adică eu predau o mulţime de lucruri într-o ordine total diferită decât cea din manual.

 

Cartea şi notiţele PC: getbriefme.com
Cartea şi notiţele PC: getbriefme.com

S-a hotărât să facă altceva şi să creeze, alături de elevi, un manual alternativ, al lor. Practic, cu fiecare lecţie predată, cartea mai capătă o pagină la care Sarah şi copiii au contribuit deopotrivă cu notiţe, abţipilduri sau alte desene care să facă învăţarea mai uşoară şi mai plăcută. Sarah crede că, dacă le este permis să fie creativi, copiii îşi amintesc mai uşor ce au învăţat.

Ce vreau să spun este că nu ar trebui să se gândească «Ah, este un tabel la pagina 763 care îmi spune cum să fac o anumită clasificare». Ei ai trebui să gândească aşa «Asta scria pe hârtia aceea albastră pe care l-am scris zilele trecute şi pe care am desenat în colţ»”, a explicat tânăra.

 

Cartea şi notiţele PC: getbriefme.com
Cartea şi notiţele PC: getbriefme.com

Pe lângă toate acestea, Sarah Hagan utilizează diverse jocuri, trucuri sau cântece pentru a-i ajuta pe elevi să reţină mai uşor informaţii care, altfel, le-ar părea „reci” sau de neînţeles.

Copiii par să fie extrem de mulţumiţi cu asta: „Ne păcăleşte să învăţăm. Ne distrăm foarte mult la lecţiile ei şi chiar înţelegem şi reţinem ce ne predă”, a povestit unul dintre elevii ei.

Facem puzzle-uri şi tot felul de astfel de lucruri. Nici măcar nu pare că trebuie că învăţăm ceva anume. Dar apoi, când dai testul, te întrebi: «Stai puţin, când am învăţat asta? De unde ştiu cum să răspund?»”, a mai explicat un copil.

În final, „e imposibil să pici”, susţin elevii. Asta şi pentru că, pe lângă notele 10 şi 9, nu există decât calificativul „nu încă”. Drept urmare, copiii care nu reuşesc să obţină de la început notele respective, pot să repete respectivele lecţii ori de câte ori doresc, până când ajung să înţeleagă exact despre ce este vorba şi pot rezolva respectivele exerciţii sau probleme.

Sarah Hagan îşi povesteşte toate experienţele pe blogul personal, numit „Math Equals Love”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente