(foto, video) Viitorul școlilor din Moldova: Table digitale și caiete înlocuite cu laptopuri

IMG_2896
Foto: În 29 de școli din țară vor fi deschise clase multimedia

29 de săli de clasă de tip multimedia în școlile din Moldova vor fi dotate cu echipamente IT de ultimă generație, în vederea facilitării procesului de predare-învățare. Liceul „Petre Ștefănucă” din Ialoveni și Liceul Teoretic din s. Varnița, r. Anenii-Noi, au fost primele două instituții de învățământ care beneficiază de dotările specifice unei Clase multimedia.

Fiecare clasă multimedia include o tablă interactivă cu un proiector atașat superior, un laptop pentru profesor, circa 20 de calculatoare de tip tabletă cu tastatură detaşabilă pentru elevi, un ruter Wi-Fi pentru conectarea tuturor calculatoarelor din clasă într-o reţea fără fir, o cameră Web de rezoluție înaltă și difuzoare. Crearea claselor multimedia a fost posibilă în urma unui parteneriat dintre Fundația Soros-Moldova și Ministerul Educației din Republica Moldova.

Iurie Leancă a participat la deschiderea primelor două clase multimedia și a ţinut să le spună elevilor şi profesorilor că evenimentul este rezultatul unei discuții pe care a avut-o cu mecenatul american George Soros în septembrie 2013 la New York. „Domnia Sa m-a întrebat cu ce ar putea să mai ajute Moldova. I-am spus, atunci, că una dintre marile noastre preocupări este educația. Astăzi, vedeți rezultatul acelei discuții”, a spus Premierul. De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri a subliniat că „educația accesibilă și de calitate a fost și va rămâne o prioritate națională”.

IMG_2891

„Fundația Soros-Moldova a susținut, pe parcursul ultimilor 20 de ani, reformarea și modernizarea învățământului din țara noastră, prin implementarea a zeci de proiecte. Odată cu lansarea claselor multimedia, asistăm la o schimbare a filosofiei claselor, unde elevii interacționează mai eficient cu profesorul. Copiii moderni sunt deja familiarizați cu dispozitivele digitale. Acest proiect le oferă însă oportunitatea să studieze așa cum doresc – mai dinamic, mai creativ, mai performant. Când elevii primesc o educație inteligentă, ei sunt mai bine echipați pentru viitor”, a precizat Victor Ursu, Directorul executiv al Fundației Soros-Moldova.

Cele 29 de instituții de învățământ general au fost selectate în urma unui concurs deschis, lansat de Fundația Soros-Moldova în luna iulie a anului curent. Inițial, a fost preconizată deschiderea a 20 de clase multimedia. Numărul mare de aplicanți, peste 150 de instituții de învățământ, a determinat suplimentarea școlilor finaliste. „Din momentul selectării școlilor, am oferit profesorilor și instruirea necesară pentru a introduce noile instrumente tehnologice în procesul de predare-învățare. Suntem siguri că, odată cu deschiderea acestor clase multimedia, școala va deveni mai interactivă și atractivă pentru elevi”, a menționat Ana Corețchi, director de proiect.

Viceministrul Educaţiei, Igor Grosu, i-a îndemnat pe elevi şi profesori să valorifice la maximum posibilitățile oferite de aceste săli multimedia. La rândul lor, directorii celor două instituţii de învăţământ au mulţumit pentru dotarea noilor clase care, potrivit lor, le vor oferi elevilor oportunitatea să studieze mai dinamic, creativ şi performant.

(video) Vedeți mai jos cum scrisul la tablă cu cretă a fost înlocuit de tabla digitalizată.

„Clasa multimedia este binevenită în zilele noastre, deoarece copiii, de la primele zile de viață, deja au capacități de a lucra cu tehnica. Datorită acestor elemente cu care au fost dotate clasele multimedia, elevii însușesc materialul mai bine, este mai atractiv pentru ei și vin cu plăcere la școală. În astfel de clase, putem desfășura nu doar ore de informatică și matematică, dar și la celelalte discipline. Profesorilor le este mai ușor, deoarece tot ce scriem noi pe tablă putem salva în memoria calculatorului și apoi, dacă e nevoie, putem expedia prin intermediul poștei electronice fiecărui elev conspectul de la ora dată. Spre exemplu, în clasa a șasea am făcut ecuații la matematică, jos s-a pus semnătura, apoi am selectat toată informația și am trimis-o părinților, ca să vadă și aceștia ce fac copii lor la lecții”, a declarat pentru #diez profesoara de matematică și fizică a școlii din Varnița.

Profesorii au fost instruiți în cadrul unor seminare în Chișinău. „Aici au fost deja desfășurate mai multe lecții din diferite discipline. Elevii au ocazia să facă mai multe desene la fizică, le place mai mult să o facă cu degetul, decât cu pixul și rigla în caiet. Ne-am dori, pe viitor, mai multe clase dotate cu un astfel de echipament, deoarece cererea de a desfășura lecții în clasa multimedia este mare, însă pe parcursul unei zile, doar cinci profesori pot preda aici. Pe zi am câte șapte lecții și mi-aș dori să le fac pe toate șapte în clasa multimedia, deoarece elevii sunt captați, sunt mereu ocupați, nu au timp să se distreze”, a mai adăugat dascălul.

IMG_3028

Potrivit profesoarei, elevii practic nu mai au nevoie de caiete, pentru că totul se face prin intermediul laptopurilor. „Spre exemplu, acum le este dat un test, elevul îl rezolvă, iar fiecare test are un barem de corectare cu care copilul este notat după ce finalizează testul. Totodată, la final, elevul poate vizualiza și greșelile pe care le-a comis. Respectiv, profesorul nu mai poate fi învinuit că copilul este notat subiectiv”, a conchis profesoara.

Lansarea claselor multimedia face parte dintr-o inițiativă mai largă de sprijinire a reformei educaționale din Republica Moldova, susținută financiar de Fundațiile pentru o Societate Deschisă. Pe lângă digitalizarea școlilor, proiectul urmărește revizuirea și modernizarea curriculum-ului pentru învățământul general, precum și susținerea societății civile și APL-urilor în discutarea strategiei de reformă a educației în Republica Moldova.

Proiectul de Sprijinire a Reformei Educației în Republica Moldova va fi desfășurat în perioada 2014 – 2016. Pentru anul curent, valoarea sprijinului financiar va constitui peste 1,4 mln dolari SUA și este oferită suplimentar la bugetul anual alocat de Fundațiile pentru o Societate Deschisă pentru Fundația locală.

Mai jos vedeți lista instituțiilor de învățământ care vor fi dotate cu clase multimedia pentru instruirea asistată de calculator:

#1. Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, Călărași
#2. Instituția publică LT „Constantin Stere”, Soroca
#3. Instituția publică LT ”Ștefan Holban”, Cărpineni, r. Hâncești
#4. LT raional „M. Guboglo”, Ceadîr-Lunga, UTAG
#5. Instituția publică LT Varnița, Anenii Noi
#6. LT „Vasile Alecsandri”, Ungheni
#7. LT „Mihai Eminescu”, Florești
#8. Instituția publică LT „C. Spătaru”, Leova
#9. LT „Onisifor Ghibu”, Orhei
#10. Instituția publică, LT „Hyperion”, Gura Galbenei, r. Cimișlia
#11. Instituția publică LT „Ion Creangă”, Popeștii de Sus, r. Drochia
#12. LT „Vasile Coroban”, Glodeni
#13. Instituția publică LT „Mihai Eminescu”, Edineț
#14. LT „George Coşbuc”, Bălți
#15. LT „Mihai Eminescu”, Strășeni
#16. Instituția publică LT „Mihail Sadoveanu”, Ocnița
#17. Instituția publică LT „Dimitrie Cantemir”, Cantemir
#18. LT „Alexei Mateevici”, Căușeni
#19. Instituția publică LT „A. Agapie”, Pepeni, r. Sîngerei
#20. Instituția publică LT Recea, r. Rîșcani
#21. LT „Petre Ştefănucă”, Ialoveni
#22. LT „Ion Creangă”, Coșnița, r.Dubăsari
#23. LT „Alexei Mateevici”, Șoldănești
#24. LT „Mihail Sadoveanu”, Giurgiuleşti, r. Cahul
#25. Instituția publică LT Măgdăceşti, r. Criuleni
#26. LT „Lucian Blaga”, Teleneşti
#27. LT „A. S. Pușkin”, Fălești
#28. Instituția publică, Gimnaziul Bulicani, Boldurești, r. Nisporeni
#29. LT „Ștefan cel Mare”, Rezina

IMG_2892

IMG_2898

IMG_2907

IMG_2934

IMG_2938

IMG_2946

IMG_2953

IMG_2959

IMG_2973

IMG_3024

IMG_3031

IMG_3033

IMG_3048

IMG_3049

IMG_3052

IMG_3062

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente