Strategia în domeniul combaterii violenței în școli – discutată la o conferință regională

violenta-in-scoli
Foto: PC: maramuresenii.ro

Experiența Ministerului Educației în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de copii va fi prezentată în cadrul unei conferințe regionale care se desfășoară la Minsk în perioada 10 – 11 februarie. Evenimentul este organizat de Biroul Regional UNESCO şi Reprezentanţa UNICEF în Belarus.

Conferința reprezintă o platformă de discuții privind prevenirea și combaterea violenței în școli, fiind dedicată schimbului de bune practici în crearea unui mediu protector și sigur pentru toţi copiii în instituțiile de învățământ.

Ministerul este reprezentat la seminar de Rodica Josanu, șef al Secției juridice și Iosif Moldovanu, consultant UNICEF în protecția copilului. Specialiștii ministerului vor împărtăși rezultatele și provocările unui amplu program de prevenire și combatere a violenței lansat acum doi ani.

Un prim pas în acest sens a fost făcut la 22 februarie 2013, când Ministerul Educaţiei a aprobat Procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituțiilor de învățământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului.

Acest document obligă angajații instituţiilor de învățământ să comunice imediat autorităţilor tutelare locale, organelor de ordine publică și altor instituții cu atribuții în protecția copilului cazurile suspecte sau confirmate de pericol iminent pentru viaţa și sănătatea copilului. Totodată, prin ordinul ministrului Educației, direcțiile raionale/ municipale de învățământ şi instituţiile de învățământ general au desemnat coordonatori ai acţiunilor de prevenire, identificare şi referire a cazurilor de abuz, neglijare, exploatare şi trafic al copilului. Acești specialiști raportează semestrial Ministerului Educaţiei şi direcţiilor raionale/ municipale de învăţământ situaţia privind cazurile suspecte de violenţă faţă de copii.

În baza ordinului, au fost aprobate instrumentele necesare pentru documentarea şi monitorizarea situaţiei: Registrul şi Raportul de evidenţă a sesizărilor în cazurile de abuz şi neglijare a copiilor.

Ulterior, Guvernul a aprobat, prin hotărârea nr. 270 din 08.04.2014, Instrucțiunile privind mecanismul intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea copiilor-victime și potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării și traficului.

Scopul acestui mecanism este asigurarea unei colaborări eficiente între profesioniştii din cele 4 sectoare (asistenţă socială, educaţie, sănătate şi poliţie) pentru depistarea și soluționarea tuturor cazurilor de abuz față de copii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente