(foto) Abonamente la prezervative și aplicații mobile – soluții pentru problemele de sănătate ale tinerilor

collage
Foto: Discuții cu tinerii despre problemele care le afectează sănătatea

Soluții inovatoare au fost propuse de tineri în cadrul unui atelier, pentru a rezolva problemele legate de practicarea sexului neprotejat, sarcina nedorită la adolescenți și consumul tutunului și alcoolului. Aplicații mobile sau abonament la prezervative – sunt ideile propuse la atelier, care ar putea fi materializate în scurt timp.

Atelierul a fost dedicat inovației în sănătatea tinerilor și a avut ca scop identificarea unor soluții inovatoare pentru trei probleme cu care se confruntă tinerii: sexul neprotejat, consumul de alcool și tutun și sarcina nedorită la adolescenți. Participanții, fiind din domenii diferite de activitate, au generat timp de câteva ore, idei care nu au fost explorate până la acest moment în Republica Moldova și care ar putea fi utilizate în rezolvarea acestor probleme.

Enunțând statistici, identificând cauzele problemelor menționate, prin discuții, dezbateri și schimb de idei, participanții au găsit, în final, câte o soluție inovatoare pentru cele trei probleme anunțate.

# Abonament la prezervative pentru sexul neprotejat

Instituirea unui serviciu de livrare acasă a prezervativelor presupune oportunitatea de a oferi un cadou inedit prietenilor, dar va fi disponibilă și procurarea unui abonament la prezervative, spun inițiatorii proiectului. Asta înseamnă că tinerii pot avea acces la o sursă permanentă de prezervative, care le-ar asigura contacte sexule protejate și, deci, o viață trăită în siguranță. Nici pentru „aglomerarea” de prezervative nefolosite nu trebuie să vă faceți griji, întrucât prezervativele au un termen de valabilitate de cinci ani, au constatat tinerii.

# Prezervative la semafoare

Pentru promovarea proiectului, participanții au venit și cu ideea de a „personaliza” un pic semafoarele din orașe. Astfel, la culoarea verde, oamenii vor fi îndemnați să folosească prezervative, culoarea roșie va reprezenta nefolosirea prezervativul, iar culoarea galbenă va reprezenta starea de dubiu: să folosim sau nu prezervativul. Ca și în regulile generale de urmărire a unui semafor, se știe că mergem doar la culoarea verde!

# Joc social educativ pentru limitarea consumului excesiv de alcool

Pornind de la ideea că lipsa de informare ar fi, de fapt, cauza pentru care tinerii consumă excesiv alcool, participanții au propus implicarea mediului online în răspândirea informațiilor, însă în moduri creative.

Ei au propus crearea unui joc social educativ, care va putea fi disponibil printr-o aplicație sau platformă online. Jocul ar trebui să conțină întrebări legate de consumul de alcool. Chestionarul, care va cuprinde mai multe niveluri, îți va oferi, la final, un rezultat personal, pe baza căruia vei primi și o recomandare despre cât alcool e normal să consumi sau câte zile ar trebui să te abții, în caz că deja ai depășit limitele normalului.

# Află-ți viitorul sexual și evită o sarcină nedorită

Participanții au ajuns la concluzia că tinerii sunt curioși să afle ce va urma. Astfel, numele aplicației care vine să soluționeze problema sarcinilor nedorite la adolescente, este: „Află-ți viitorul sexual”. Aplicația ar consta dintr-un set de întrebări, care ar forma un profil personal pentru fiecare utilizator. În dependență de acesta, utilizatorul va afla ce risc are să contracteze o infecție cu transmitere sexuală, iar fetele vor putea afla și riscul de a rămâne însărcinate, la acea etapă. Dacă aplicația îți va oferi un rezultat mai puțin pozitiv, atunci vei putea afla mai multe detalii și despre o anumită infecție la care riști să te expui. Informarea este foarte importantă, din motiv că tinerii, deși conștientizează problemele existente, au siguranța că acestea nu li se vor întâmpla lor.

Nina, una din participante, ne-a spus despre importanța subiectului pe care l-au discutat în cadrul echipei din care a făcut parte: „Adolescența este perioada în care noi începem să ne dezvoltăm, ne gândim la formarea unei cariere, iar sănătatea este o valoare pentru noi. O sarcină nedorită, înseamnă un copil, înseamnă o familie și este un eveniment care ne-ar schimba întreaga viață”.

„Problema tinerilor nu ar fi alcoolul propriu-zis, ci consumul excesiv de alcool. Chiar dacă tinerii își descoperă anumite limite, există tendința de a trece, deseori, peste aceasta”, ne-a spus despre o altă problemă Ana, una din participante.

Cu ce asociați inovația?

La final, tinerii au participat la realizarea unui spot video, care va fi, ulterior, răspândit la nivel internațional, și în cadrul căruia, ei asociază inovația cu ceea ce reprezintă aceasta în viața lor.

Ce va urma?

Ideile propuse la atelier vor fi analizate amănunțit din punct de vedere al legalității implementării, a siguranței, a impactului social, a apropierii față de tineri, a aplicabilității acestora atât în mediul rural, cât și urban. „Vom încerca să aplicăm la acel fond global de inovații și cei care au fost prezenți la elaborarea acestei soluții, vor putea participa și la implementarea ei. Poate într-o zi veți merge pe stradă și veți vedea acel semafor sau veți avea în telefonul mobil acea aplicație”, a menționat  Natalia Cojohari, reprezentant al UNFPA Moldova.

 

az 2

azi5

azi6

azi7

azi8

azi9

azi14
Discuțiile au avut loc în grupuri tematice
Tinerii au fost împărțiți în  grupuri
Tinerii au fost împărțiți în grupuri după dulciurile lor preferate
azi16
Do re mi, Meteorit și Chișinăul de Seară – grupurile formate

azi17

azi18
Discuții la atelier
Jocuri de încălzire
Jocuri de încălzire
Discuții la atelier
Discuții la atelier
Discuții la atelier
Discuții la atelier

IMG_6146

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente