(vox) Ce atitudine au tinerii față de metaliști?

collage2
Foto: Ce cred tinerii despre metaliști? PC: colaj #diez

Metaliștii sunt adepți ai stilului muzical heavy metal – un subgen al rockului, apărut la începutul anilor `60. Pe lângă muzica ce-i reprezintă, deseori aceștia promovează o imagine liberală și anti-conservatoare, vizibilă și în stilul vestimentar pe care-l abordează.

Preferând să iasă din tiparele banalităților, metaliștii au fost întotdeauna ținta mai multor idei absurde, pe care și le-a implantat în minte societatea. Astfel, contrar celor mai frecvente stereotipuri abordate până acum de moldoveni, trebuie să cunoașteți că metaliștii:

# Nu sunt adepți ai satanismului.
# Nu înseamnă că sunt „jegoși” și murdari, doar pentru că preferă să-și poarte părul mai lung.
# Nu sunt neapărat alcoolici sau „narcomani”.
# Nu sunt violenți, precum unii „indivizi”, care încă-și mai tratează cu violență nevestele sau copiii.
# Deși denotă un stil mai brutal, metaliștii pot fi sensibili și, deseori, mult mai toleranți cu lumea din jur, spre deosebire de alții.

 

887157_10200717777976694_1243126385_o
Lena Scissorhands

Lena Scissorhands

„Văzând pe stradă un metalist, moldovenii reacționează diferit: majoritatea sunt mai negativi, pe când cei mai hazlii sunt copiii, care nu au decât o sinceră și pură curiozitate. Cele mai frecvente întrebări legate de lookul meu sunt: „Ce o să faci cu toate aceste tatuaje când vei fi bătrână?”, „Cum reușești să-ți speli părul?” sau: „Îți faci tatuaje doar pentru că îți place durerea?”.
Nu pot să spun că moldovenii au rămas la fel de stereotipizați precum au fost mai demult, pentru că asta ar însemna să-i definesc pe toți drept având mentalitatea buneilor noștri. Oamenii se schimbă, iar odată cu ei și generațiile capătă un caracter mai libertin și mai open-minded.”

 

 

10525673_10203402203649568_192454582133550880_n
Daniel Neamțu

Daniel Neamțu

„Am și eu zile când ascult doar metal. Am zile când ascult dubstep sau chiar muzică populară, dar asta nu înseamnă că eu îmi schimb stilul de viață, îmbrăcămintea sau accesoriile în dependență de fiecare gen muzical pe care îl ascult. Stereotipurile despre metaliști vin, de fapt, chiar de la ei înșiși, care abordează un stil aparte de îmbrăcăminte și comportament.
Chiar dacă nu am nimic împotriva metaliștilor, lumea n-ar trebui să lase ca genul muzical pe care îl ascultă să le domine și toate aspectele vieții.”

 

 

 

901132_681094705251228_602399505_o (1)
Dorina Bucătari

Dorina Bucătari

„Societatea, după cum știm, are obișnuința de a eticheta membrii acesteia după anumite standarde. Metaliștii sunt, și ei, persoane supuse acestui proces. Ești băiat și ți-ai lăsat părul lung? Ești metalist. Porți permanent tricouri negre și ești „antisocial”? Ești metalist.
Niciodată nu au încetat să mă uimească unele întrebări adresate mie, gen: „Da tu mergi noaptea la cimitire ca să sacrifici capre?”. Cam așa îi vede societatea pe aceste persoane: răi, needucați, grosolani sau agresivi. Acești oameni s-au regăsit într-un gen de muzică pe care, din păcate, nu toți reușesc să o înțeleagă.
Nu obișnuiesc să etichetez oamenii. Consider asta un lucru greșit și chiar inutil.”

 

 

10501586_1572688746301557_7579561254697090240_n
Anatol Baltag

Anatol Baltag

„De multe ori am auzit că sunt nebun, psihopat sau chiar călcat pe ureche, doar pentru că ascult metal. Mi s-a spus că aceste piese nu au sens, pe când majoritatea versurilor din heavy metal sunt despre probleme sociale, situații dificile din viață, proteste împotriva corupției, etc.
Pe lângă aceasta, există metaliști la care stilul vestimentar corespunde cu genul muzical pe care îl ascultă: haine negre, brățări sau inele masive. Am văzut odată cum o bătrânică își făcea cruce în fața unui tip de genul. Moldovenilor noștri le plac stereotipurile și iubesc să critice la stânga și la dreapta, iar cel mai interesant e că acești oameni, de obicei, nu au idee ce-i asta metalul sau despre ce se cântă. Cunosc metaliști care sunt cu mult mai buni decât unii care ascultă „muzică normală”. Deci, e stupid să judeci o persoană după înfățișare sau gusturi muzicale. Numai un om limitat și lipsit de capacitatea de analiză își poate permite să gândească astfel.”

 

 

10885465_348728611976478_3506475168701508708_n
Viorel Gogu

 

Viorel Gogu

„Puțini moldoveni, atunci când aud despre metaliști, se gândesc la muzică. Majoritatea cred că a fi metalist înseamnă să colectezi metal uzat și să-l duci la colectare. Pentru că moldovenii n-au ce mânca și ce bea, muzica și arta, în general, sunt pe ultimul loc.”

 

 

10425042_675124552543434_3156216277883145497_n
Ion Ciobanu


Ion Ciobanu

„La noi oamenii încă trăiesc în peșteri, atunci când văd un om îmbrăcat în piele cu lanțuri și alte metale pe el, iar dacă îi mai văd și părul lung, deodată încep să-și facă cruce. Din păcate, stereotipurile în societatea noastră au rămas exact ca în trecut. Poate cu timpul lumea va mai „crește”.

 

 

 

906692_857699214247773_1228043409721717878_o
Eugen Voloșciuc

Eugen Voloșciuc

„Haine negre, satanism, ocultism, strigăte, până și handicap mental – toate aceste expresii le-am auzit a fi asociate cu muzica metal, în timpul unor conversații despre muzică. De cele mai multe ori, când persoana cu care comunic începe să invoce stereotipurile date, îmi permit să fac concluzia că e o persoană cu orizonturi înguste, că frica de a fi etichetată cu aceleaşi cuvinte enumerate de mai sus prevalează asupra evadării zonei de confort în funcţie de muzică.
„Metaliştii” nici nu ar trebui numiţi astfel, din simplul motiv că această categorie de oameni sunt cei mai deschiși în descoperirea altor genuri/sub-genuri de muzică, (cu excepţia elitiştilor ce nu acceptă altceva decât metal, dar ăştia-s în minoritate). Să nu vă miraţi când veţi descoperi că singurul metalist din clasa voastră mai ascultă şi un pic de pop sau rap.
Ah da, eu nu-s satanist, port îmbrăcăminte neagră sau strig doar la concerte. La Costiujeni am fost doar pentru a da testul HIV, dar am momente când adorm liniștit sub Heaven Shall Burn – Godiva”.

*****

Ce spun psihologii despre formarea și distrugerea stereotipurilor?
psihologultau.net

E nevoie să știm că stereotipurile își fac apariția încă de la o vârstă fragedă, atunci când copiii încep să observe diferențele multiple din societate. Ele pornesc de la vârstă, religie, aspect fizic, abilități mentale, orientare sexuală sau statut social.

Factorii care contribuie la formarea stereotipurilor:

# Televizorul
# Jocurile video
# Internetul
# Reclamele
# Școala
# Familia

Cum ar putea fi schimbată gândirea stereotipizată?

În primul rând, trebuie să știm că aceasta este o chestie ce vizează de voința fiecărei persoane. Nu-i poți impune cuiva să renunțe la vechile idei, dacă persoana nu conștientizează cât de limitat îl face să pară gândirea stereotipizată.

# Ar trebui să conștientizăm că în lume există mai multe culturi, iar universul nu se învârte numai în jurul nostru.
# Trebuie să încetăm să etichetăm oamenii din jurul nostru, mai ales atunci când suntem în prezența copiilor, întrucât stereotipurile pot fi preluate încă de la vârsta preșcolară.
# Întrucât suntem încă o societate destul de inhibată, ar trebui să încercăm să ne exprimăm individualitatea.

Taguri: #vox
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente