5 lucruri pe care nu le cunoșteai despre bursele de studii de la facultate

poze_studenti_022
Foto: PC: ombudsman.md

Bursele de studii se acordă semestrial studenţilor care obţin rezultate bune la învăţătură în ordinea mediilor şi în limita fondurilor de burse alocate din bugetul de stat, acestea fiind achitate lunar. Mai sunt însă şi alte lucruri, pe care s-ar putea să nu le cunoşti, dar #diez le consideră interesante şi utile.

Fiind student la licenţă sau masterat, probabil eşti deja la curent cu toate prevederile de distribuţie a burselor, fie ele de studii, sociale sau de merit, toate finanţate din bugetul de stat. Pentru mai multe detalii privind acest subiect, accesează informațiile disponibile de aici. De această dată însă, ne vom referi la acele dispoziţii care nu au fost menţionate anterior, dar ar putea să vă stârnească interesul.

#1. Cum funcționează procedura de alocare a burselor? Ministerul de Finanţe repartizează fondul pentru burse Ministerului Educaţiei şi, respectiv, cel din urmă alocă suma de bani în baza cererii fiecărei universităţi. Cererea, în esenţă, denotă numărul total de studenţi ai universităţii respective, pentru că burse primesc doar 70% din cei înmatriculați la buget.

#2. Numărul burselor sociale constituie 10% din numărul total al studenţilor ciclului I (licenţă) bursieri, cu excepţia bursierilor străini.

#3. La acordarea burselor de studii, în caz de coincidenţă a mediei notelor, se vor lua în considerare următorii factori:

– media notelor la unităţile de curs;

– frecvenţa studentului;

– participarea la activităţi extracurriculare în cadrul instituţiei de învăţământ;

– situaţia materială a studentului;

– participarea la activităţi de voluntariat, confirmate prin acte.

Dacă coincid şi aceste condiţii, prioritate va avea studentul originar din localităţile rurale. Locul de trai se stabileşte după viza de reşedinţă permanentă a studentului. Locul de trai al studenţilor ciclului I, ciclului II, care n-au atins vârsta de 20 de ani, se stabileşte după viza de reşedinţă permanentă a părinţilor.

#4. Ultima majorare a cuantumului bursei lunare a fost la data de 1 ianuarie 2014. Iată valoarea burselor (în lei) de până la această modificare (cu data majorării indicată) şi preţul lor de acum.

burse

 

#5. Situaţia privind numărul de burse acordate studenţilor de la Universitatea de Stat (USM) din perioada primului semestru şi celui de-al doilea.

patricia2

Numărul burselor a scăzut, diferenţa fiind constituită din numărul studenţilor care au fost exmatriculați ori deja au absolvit studiile (aici se face referire la studenţii ultimului an care au un număr mai mic de credite şi au reuşit să absolvească universitatea la finele primului semestru).

Numărul de burse la fiecare facultate în parte este o informaţie confidenţială ce se oferă doar cu permisiunea fiecărui decan.

Articolul a fost realizat cu suportul informaţional al Svetlanei Bajarea, şefa secţiei planificare şi finanţe USM

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente