(foto) Cele mai bune idei de afaceri au fost premiate în finala competiției Diamond Challenge Moldova

collage
Foto: Finala competiției Diamond Challenge

La finala națională a competiției de antreprenoriat dedicată liceenilor – Diamond Challenge Moldova, au fost descoperite diamante la propriu. Cele mai bune idei de afaceri au fost premiate, iar proiectul câștigător va reprezenta Republica Moldova la competiția internațională din Delaware, SUA.

După mai multe etape ale proiectului, în care participanții au fost ghidați de mentorii lor în dezvoltarea ideilor de afaceri și au asistat la traininguri pentru a-și construi mai bine proiectele, finala competiției a reunit 12 echipe, care și-au prezentat conceptul de afacere în fața unui juriu specializat.

Aplicații pentru smartphone, mâncare mai sănătoasă, platforme de comunicare, cluburi intelectuale, sau „moși crăciuni” permanenți – sunt doar câteva dintre ideile propuse de tinerii participanți la proiect.

Premii au fost oferite pentru deținătorii locurilor I, II și III, precum și pentru proiectul cu cel mai mare impact social. Locul I a fost câștigat de echipa creatoare a portalului Smartest.md – o platformă de comunicare între profesori și elevi. Prin intermediul acesteia, toate subiectele ce țin de tema pentru acasă vor fi realizate în lumea digitală. Adrian și Cristian, doi dintre membrii echipei câștigătoare, spun că vor să vină în ajutor elevilor, care nu au destul timp pentru a-și pregăti temele pentru acasă. Proiectul a fost premiat cu 500 de dolari și va fi implementat la nivel de țară.

Lilian, Iurie, Evelina și Aura au fost o altă echipă, care a venit din Edineț pentru a-și prezenta conceptul de afacere. Tinerii își doresc să întemeieze un club de jocuri intelectuale și spun că ar avea nevoie de o investiție de 5.000 de dolari. „Ideea a pornit, inițial, de la crearea unui club de dezbateri, pe care ne-am propus să o dezvoltăm”, ne-a spus doamna Tamara, mentorul echipei. Proiectul are deja câțiva sponsori locali.

Nicolae și Liviu au creat Santa Express – un serviciu de livrare a cadourilor. Și nu e o livrare oarecare, întrucât darurile sunt aduse de un Moș Crăciun, în oricare timp al anului. Proiectul, implementat încă din decembrie, vizează acum doar orașul Chișinău. În perspectivă o să fie extins în toată Moldova. „Noi am investit foarte puțin, dar am reușit să câștigăm până acum, de 17 ori mai mult”, ne-a spus Liviu.

Arina și Liviu vor să dezvolte o aplicație pentru smartphone, care ar oferi posibilitatea pasagerilor și șoferilor să se găsească între ei mai ușor, atunci când au o destinație comună. Astfel, toată lumea are de câștigat, ne spun tinerii: șoferii economisesc bani, iar pasagerii călătoresc mai confortabil și mai rapid.

„Am pornit de la problemele cu care se confruntă societatea azi și am ajuns să dezvoltăm acest proiect”, au constatat tinerii.

Diamond Challenge este implementat de organizația non-profit INVENTO, cu ajutorul financiar al University of Delaware – Horn Program in Entrepreneurship și al Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova. Proiectul se află anul acesta la a doua ediție. Câștigătorii etapei naționale, un grup de tineri din Nisporeni, au reușit să se claseze anul trecut pe locul III, în Delaware.

 

Câștigătorii celei de-a doua ediții a competiției Diamond Challenge
Câștigătorii celei de-a doua ediții a competiției Diamond Challenge
Câștigătorii celei de-a doua ediții a competiției Diamond Challenge
Câștigătorii celei de-a doua ediții a competiției Diamond Challenge

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

 

IMG_6048

IMG_6053

IMG_6074

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente