(foto, video) Ronin Terente: Prezentarea „Micului Psih”, eveniment dedicat iubitei sale

IMG_5543
Foto: Terente să pregătește de eveniment

Seara zilei de sâmbătă, 10 ianuarie 2015, a trecut într-un mod deosebit și asta doar pentru cei care au fost prezenți pe strada Șciusev 79, unde a avut loc Lansarea „Micului Psih”, într-o lectură publică.

Într-un eveniment organizat pe Facebook, toți doritorii erau invitații la o manifestație neobișnuită într-un loc, care i-a surprins pe mulți din cei prezenți. Pe poarta de la intrarea în curtea unei casei era un afiș care informa că anume aici poți asista la Lectura Publică cu Ronin Terente. În acest „apartament” a avut loc lansarea personajului Micul Psih al lui Ronin Terente, alias Sergiu, un tânăr actor de teatru și film, prezentator la radio și blogger în același timp. Totodată, pe fiecare, care alegea să vină, îl aștepta muzică soul, funk, jazz sau hip-hop.

Localul unde s-a desfășurat spectacolul semăna, mai curând, cu un apartament nu foarte spațios, cu atmosferă intimă, familială, unde totul era aranjat cu mare atenție și cu gust.

 

Afișul de intrarea în „apartament”
Afișul de intrare în „apartament”

Evenimentul nici măcar nu începuse, iar locuri în camera unde trebuia să se desfășoare totul deja nu mai erau. Cu toate acestea, cei care au venit nu s-au sfiit să se așeze pe așternuturile de jos, pe scaunele improvizate, unii au rămas în picioare, iar cineva a fost nevoit să asculte recitalul din camera vecină. La deschidere au fost citite versuri, pe fundal fiind muzică, iar pe un perete erau proiectate imagini video special alese de organizator. În a doua parte a serii, acesta i-a răsfățat pe spectatori cu muzică rap, iar în câteva momente, acesta și-a dat frâu liber și a improvizat versuri în fața celor prezenți. Cele două ore, cât a durat performance-ul, au trecut, practic, fără pauze, spectatorii ascultând cu atenție toate textele rostite de Ronin Terente. Cine însă este Micul Psih, de ce a luat naștere și care este scopul prezentării lui mi-a povestit chiar „vinovatul” acestui show, Sergiu Terentii.

„Azi, de fapt, a avut loc lansarea Micului Psih, care este un personaj ce o să facă poezie. Acest eveniment este pentru oamenii care pot mai mult, dar nu doresc sau nu ajung să facă aceste fapte. Micul Psih este un om care vrea să se autodepășească și el încearcă să muncească, dar apar tot felul de impedimente care ar vrea să-i stopeze creșterea aceasta, să-l tragă înapoi – rutina, oamenii. Tot textul este un fel de luptă al acestui om mărunt cu lucrurile din afară, care încearcă să-l suprime. De aceea, lui îi este destul de dificil și este într-o căutare de alte entități care se vor regăsi în mesajul pe care-l transmite”, povestește Terente. Acesta spune că locația unde eram prezenți a fost găsită întâmplător. „Localul l-am găsit întâmplător, am dorit să fie într-un spațiu mai intim, pentru că așa este mult mai simplu să transmiți un mesaj. Urmează să organizez alte evenimente ce vor avea alte formate, mie îmi place să nu mă repet, ca totul să fie diferit. Până la urmă, textul curge, el e fluid, îl pot introduce pe beat de hip hop, pot face rock, etc. Manifestația de azi a fost un fel de slam, o lecturare a poemelor. Niște poezii care ar trebui să „rupă pereții”, ea nu e pur și simplu citită. S-a observat, noi am strigat, am țipat, am încercat că ocolim momentele dramatice și melancolice”, precizează el.

 

Sergiu face ultimele indicații
Sergiu face ultimele indicații

Concertul a fost dedicat iubitei sale, care era prezentă în sală. „De fapt, inițial, eu m-am gândit că voi dedica concertul oamenilor care o să înțeleagă ce vrea să zică Micul Psih. Până la urmă, i l-am dedicat iubitei mele, ea nici măcar nu cunoștea acest fapt. La un moment dat, chiar am menționat acest fapt în timp ce citeam textele. Mi-a făcut plăcere că s-a aflat alături de mine de la început și până la final”, spune Ronin. Acesta adaugă: „Mi-au zis că au fost prezenți cam 50 de oameni, eu mă bucur că au fost atâția. Am fost întrebat câți o să vină și am răspuns că dacă o să apară cam 30, o să fiu fericit, iată că e mai bine de atât. Eu sunt conștient că lucrurile pe care le fac nu pot fi ascultate chiar de toată lumea. Chiar și din ăștia care au fost prezenți, cred că foarte puțini au înțeles ce am dorit să le transmit eu”, punctează artistul. Acesta este primul eveniment dintr-o serie care urmează să aibă loc. „Eu fiind actor de teatru și film, de foarte mult timp nu am apărut pe vreo scenă. În acest an, mi-am stabilit ca scop să revin prin tot felul de concerte, lecturi sau spectacole. Azi a fost unul din acea listă de evenimente”, adaugă el.

 

# Fragment din Lectura Publică

 

 

În program au fost incluse și momente când Ronin a citit rap, unde l-a avut ca invitat pe tânărul interpret Groparul Liric, care a ieșit și el la rampă cu câteva texte rostite.

 

# Invitatul serii, Groparul Liric

 

Cei prezenți au rămas încântați de show-ul la care au participat și de atmosfera neordinară în care s-au aflat.

„L-am cunoscut pe Ronin prin intermediul internetului, ca apoi, cu câteva zile înainte de eveniment, să ne vedem și în realitate. Mi-a plăcut de dânsul ca persoană, am discutat foarte mult și este un om de la care cred că ai ce învăța. Acesta a creat evenimentul pe Facebook, unde am fost invitat și eu, am venit și plec mulțumit de aici. Ascult muzică Rap și am rămas impresionat cum a făcut-o și Ronin în această seară. După ce asculți textele lui, acestea îți lasă o amprentă undeva în mintea ta. Cele două ceasuri au trecut foarte repede. După ce s-a finisat totul, parcă doream să mai rămân, ca acest concert să mai continue”, a declarat Cătălin.

„Îl cunoșteam pe acesta de pe Facebook, azi însă, am făcut cunoștință cu Terente și în realitate. Zilele precedente am observat la un prieten acest eveniment și am decis să fiu prezent aici. Prefer muzica Rap și Ronin citește versurile sale foarte bine, mai ales că l-am ascultat pentru prima dată. Atmosfera a fost foarte plăcută, deci m-am simțit minunat”, a menționat Denis.

„Mi-a plăcut foarte mult evenimentul din această seară, fiindcă ceea ce face Ronin în ultima vreme, merită apreciat. El creează niște texte, parcă, sărite de pe fix. Sunt foarte profunde și le poți înțelege doar lecturându-le. Din păcate, acesta-i un minus la audiție – omul nu se așteaptă să audă atâta informație deodată. Plus la toate, ne aflăm într-un local restrâns, mai puțin spațios, foarte neobișnuit și chiar nu mă gândeam că o să ajung într-o asemenea locație cu așa atmosferă, fiindcă, atunci când ești invitat undeva, tu deja presupui sau cunoști cum e acolo și ce reprezintă acesta. Aici, ți se creează senzația că ai fi într-un apartament cu atmosferă intimă și e îmbucurător”, zice Anatol Grosu.

Pentru fiecare invitat care a venit la prezentare a fost pregătit vin fiert și dulciuri.

 

Ronin Terente înainte să înceapă concertul
Ronin Terente înainte să înceapă concertul
Tabla cu parola de la wifi din local
Tabla cu parola de la Wi-Fi din local
Jucărie din interiorul localului
Jucărie din interiorul localului
Cutie unde fiecare poate lăsa bani pentru a susține artistul
Cutie unde fiecare poate lăsa bani pentru a susține artistul
Câteva clipe înainte de spectacol
Câteva clipe înainte de spectacol
Sergiu Terente împreună cu iubita sa
Sergiu Terente împreună cu iubita sa
Obiectele decorative din interior
Obiectele decorative din interior
Tânărul așteaptă în liniște concertul
Tânărul așteaptă în liniște concertul
Ulciorul cu vin care putea fi servit de orice invitat
Ulciorul cu vin care putea fi servit de orice invitat
Fetele se pregătesc de eveniment
Fetele se pregătesc de eveniment
Terente să pregătește de eveniment
Terente să pregătește de eveniment
Spectatorii așteaptă începerea manifestației
Spectatorii așteaptă începerea manifestației
Invitații gustă izvar
Invitații gustă izvar
Câteva clipe înainte de show
Câteva clipe înainte de show
Ronin face ultimele sunete înainte să înceapă evenimentul
Ronin face ultimele sunete înainte să înceapă evenimentul
Tânăra ascultă cu atenție recitalul
Tânăra ascultă cu atenție recitalul
Tânăra așteaptă să înceapă spectacolul
Tânăra așteaptă să înceapă spectacolul
Atenția maximă către cel care se află în scena improvizată
Atenția maximă către cel care se află pe scena improvizată
Cei prezenți sunt foarte concentrați în timp ce Ronin recită
Cei prezenți sunt foarte concentrați în timp ce Ronin recită
La eveniment au fost prezenți și cei mai mici
La eveniment au fost prezenți și cei mai mici
Cel mai tânăr spectator
Cel mai tânăr spectator
Discuții în pauză dintre recitaluri
Discuții în pauza dintre recitaluri
În pauză copilul atrăgea toate privirile
În pauză, copilul atrăgea toate privirile
Textele „Micului Psih”
Textele „Micului Psih”
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente