„Mai multe arestări” în ancheta asupra atacului sângeros împotriva Charlie Hebdo

COMBO TERRORISTI
Foto: PC: ansa.it

Premierul francez Manuel Valls a anunțat joi că au avut loc „mai multe rețineri” și „arestări” în cursul anchetei asupra atacului sângeros comis miercuri împotriva sediului săptămânalului satiric Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți și 11 răniți, dintre care patru grav, în cel mai sângeros atentat din ultimii 40 de ani în Franța, potrivit AFP, citat de Agepres.

„Au fost mai multe rețineri în această noapte (de miercuri spre joi), există arestați”, a declarat prim-ministrul la postul de radio RTL, refuzând să ofere vreun detaliu, când i s-a cerut cu insistență să precizeze dacă au fost arestați doi sau trei indivizi.

Mii de persoane s-au adunat miercuri seară la Paris pentru a aduce un omagiu victimelor atentatului sângeros, comis la sediul săptămânalului Charlie Hebdo.

La apelul mai multor sindicate, asociații, organizații media și partide politice, participanții s-au reunit în jurul orei locale 17:00 (16:00 GMT) în Place de la République din centrul capitalei franceze, nu departe de sediul publicației Charlie Hebdo, scena atacului. Unii dintre manifestanți purtau autocolante negre cu mesajul „Je suis Charlie” (Eu sunt Charlie), un slogan al solidarității față de victime care a circulat și pe rețelele de socializare online.

 

PC: sltrib.com
PC: sltrib.com

Președintele François Hollande a anunțat miercuri, într-o alocuțiune televizată, decretarea unei zile de doliu național, precizând că drapelele vor fi coborâte în bernă timp de trei zile și că „un moment de reculegere se va păstra joi la amiază în toate instituțiile publice.”

Suspecți de comiterea acestui carnagiu sunt francezul Cherif Kouachi (32 de ani) și fratele său Said (34 de ani). Primul este un jihadist bine cunoscut de către serviciile antiteroriste franceze, el fiind condamnat prima dată în 2008 pentru că a făcut parte dintr-o filieră care se ocupa cu trimiterea de combatanți în Irak, relatează AFP. Cartea de identitate a unuia dintre cei doi indivizi a fost găsită într-o mașină abandonată în fugă în nord-estul Parisului.

 

PC: heavy.com
PC: heavy.com

Presupusul complice al celor doi frați, care s-a predat poliției noaptea trecută în nord-estul Franței, Mourad Hamyd (18 ani), este cumnatul lui Cherif Kouachi. El este suspectat că i-a ajutat pe cei doi asasini. Un martor relatase despre prezența unui al treilea complice în momentul când agresorii au fugit de la locul faptei.

Mourad Hamyd s-a predat poliției din orașul Charleville-Mézieres, „după ce a văzut că numele său circula pe rețelele de socializare”, a explicat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente