(foto) Jurnaliștii din Moldova solidari cu victimele atentatului de la Paris

collage
Foto: Acțiunea de solidaritate de la Ambasada Franței, Chișinău

Gerul și temperatura scăzută de minus 13 grade Celsius nu i-a împiedicat pe mai mulți jurnaliști, dar și simpli cetățeni din Chișinău, să iasă la o acțiune de solidaritate cu victimele atentatului de la sediul Charlie Hebdo de la Paris, la Ambasada Franței din capitală.

În dimineața acestei zile, un grup de reporteri, la care li s-au alăturat și alți oameni, au venit să comemoreze victimele atacului sângeros comis miercuri împotriva sediului săptămânalului satiric Charlie Hebdo de la Paris, soldat cu 12 morți și 11 răniți.

Aceștia au depus flori și lumânări, lăsând bilete cu câteva mesaje scrise în limba franceză: Je suis Charlie” ( nr. franceză – Eu sunt Charlie)

„Am venit pentru că suntem reporteri, utilizăm aceeași armă – penița, și pentru că uneori suntem și noi critici față de zeitățile pe care alții le consideră zeități, dar pe care le vedem cu niște defecțiuni sau păcate. Considerăm că un kalașnikov nu poate fi folosit nici împotriva unei penițe, a unui creion, al unui jurnalist, nici împotriva oricărei libertăți de exprimare. Suntem împotriva kalașnikovurilor, suntem pentru libertatea de expresie și nu cred că ce s-a întâmplat la Paris e departe de problemele care frământă societatea de la Chișinău. Ceea ce a fost acolo a avut loc după o nemulțumire, iar la noi la fel există nemulțumiri și neînțelegeri. Problemele trebuie discutate, iar jurnaliștii nu trebuie împușcați”, declară Alina Radu, directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”.

A mai adăugat că prin această acțiune ei își arată niște temeri. „Eu mai mult cred că nu ne exprimăm solidaritatea ci niște temeri, pentru că jurnaliștii de la Paris sau din altă țară sunt mulți și solidari, își cunosc drepturile și le pot apăra. Noi aici suntem puțini, nu ne respectăm libertățile. Trebuie să fim îngrijorați de ce ni se poate întâmpla într-o bună zi și nouă”, spune ea. Adaugă că nu se simte în siguranță. „Nu mă simt protejată și am simțit asta de multe ori, doar că n-am fost omorâți noi aici. În rest, tot pachetul de amenințări s-a perindat prin redacția noastră pe parcursul ultimilor 20 de ani”, precizează jurnalista.

„Vrem să ne manifestăm curajul în fața terorii și solidaritatea cu victimele atentatului terorist de la Paris. Eu țin în mână o hârtie pe care e desenat un tricolor și este scris că Ura este o religie proastă. Nu poate fi acceptată nicio infracțiune, nicio crimă bazată pe ură. Nu ne temem și vom continua să ne exprimăm, fiindcă asta e foarte prețios pentru libertatea noastră dar și pentru democrație”, povestește activistul.

Cei prezenți la eveniment țineau în mână niște hârtii în formă de creion, pe care era scris mesajul Eu sunt Charlie”. Reamintim că atacul de miercuri a avut loc asupra unei redacții de satiră Charlie Hebdo. În urma atentatului au decedat câțiva caricaturiști. În primă fază atacatorii au reușit să fugă de la locul faptei, însă, în scurt timp, au fost arestate niște persoane care se presupune că ar fi participat la incident.

Președintele François Hollande a anunțat miercuri, într-o alocuțiune televizată, decretarea unei zile de doliu național, precizând că drapelele vor fi coborâte în bernă timp de trei zile.

 

IMG_5425
Moldovenii solidari cu cele tristul eveniment ce a avut loc pe 7 ianuarie la Paris.
Alina Radu, reporter Ziarul de Gardă
Alina Radu, directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”
Activistul Oleg Brega
Activistul Oleg Brega la Ambasada Franței cu mesajul „Ura este o religie proastă”
IMG_5459
Hârtie în formă de creion cu mesajul „Eu sunt Charlie”, tradus din limba Franceză
IMG_5458
Mesaj cu „Eu sunt Charlie” lăsat la intrare în Ambasada Franței de la Chișinău
IMG_5456
Activistul Ghenadie Brega cu mesajul „Eu sunt Charlie”, tradus din limba franceză
IMG_5410
Jurnaliștii prezenți la Amabasada Franței de la Chișinău depun flori
IMG_5414
Mesaje de solidaritate și florile lăsate la Ambasada Franței de jurnaliști și activiști
IMG_5428
Mesaj de solidaritate la Ambasada Franței de la Chișinău Chișinău
IMG_5433
Câțiva dintre activiștii și jurnaliștii care au fost prezenți la Ambasada Franței
IMG_5434
Hârtiile cu mesajul de solidaritate „Eu sunt Charlie” ținut de un jurnalist
IMG_5436
Activiștii și jurnaliștii comemorează victimele atacului de la Paris, la Ambasada Franței de la Chișinău
IMG_5438
Florile și lumânări depuse la intrare în Ambasada Franței de la Chișinău
IMG_5442
Persoane prezente la acțiunea de solidaritate
IMG_5449
Moldovenii solidarii cu victimele de la Paris din 7 ianuarie
IMG_5450
Mesaje de susținere și flori depuse de cei prezenți la evenimentul de la Ambasada Franței
IMG_5452
Activistul Ghenadie Brega lasă un mesaj de susținere a celor decedați la Paris
IMG_5453
Florile depuse și mesajul „Eu sunt Charlie” care au fost lăsate de jurnaliști și oameni simpli
IMG_5469
Florile depuse la Amabasada Franței de la Chișinău
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente