Cât a costat restaurarea monumentului istoric Fântâna Cadânei

IMG_5276
Foto: Inaugurarea Fântânei Cadânei a avut loc la 27 septembrie, 2014

Grupul de inițiativă, care a coordonat întregul proces de restaurare a Fântânei Cadânei, a mai făcut o vizită pe 29 noiembrie la Lipnic, cu scopul de a instala un indicator în preajma acestui monument istoric.

De asemenea, membrii grupului au pregătit bilanțurile financiare ale proiectului, detaliile cărora le poți vedea și pe blogul grupului.

„Facem publice aceste totaluri, pentru ca fiecare donator din proiect, precum și toți cetățenii să poată vedea în mod deschis și transparent cum au fost gestionate sursele financiare destinate restaurării monumentului istoric din Lipnic”, a explicat grupul pe pagina proiectului.

Prin urmare, iată care sunt datele rezumative ale bilanțului:

#1. Veniturile

 

PC: fantanacadanei.wordpress.com
PC: fantanacadanei.wordpress.com

Grupul mulțumește tuturor contribuabililor pentru susținerea și sprijinul financiar acordat.

 

#2. Cheltuieli

 

PC: fantanacadanei.wordpress.com
PC: fantanacadanei.wordpress.com

Cea mai mare sumă din buget a fost acordată restaurării Fântânei și elementelor complexului. Suma fixă de 40.000 de lei a fost agreată prin contractul cu SRL Constructorul și cuprinde procurarea materialelor, lucrul în piatră și lemn, precum și instalarea pieselor pe amplasament.

 

PC: fantanacadanei.wordpress.com
PC: fantanacadanei.wordpress.com

Pe indicatoarele rutiere s-au plătit în total 4.890 de lei. Este vorba de cinci indicatoare care arată direcția spre Fântâna Cadânei. Fiecare indicator a costat 678 de lei, plus câte o bară de suport de 300 de lei.

 

PC: fantanacadanei.wordpress.com
PC: fantanacadanei.wordpress.com

 

De asemenea, a fost instalat un indicator al destinațiilor istorice, unde sunt indicate câteva bătălii din viața domnitorului Ștefan cel Mare, precum și distanța până la localitățile unde acestea au avut loc. Pe acesta s-au alocat 2.250 de lei, fiecare din cele 5 săgeți costând 350 de lei (inclusiv gravarea în lemn) – total: 2.100 de lei, iar elaborarea machetei – 150 de lei.

Parul pe care au fost montate săgețile este o donație din codrii Orheiului, din partea pădurarului Nicolae Cigodari. Grupul aduce mulțumiri dumnealui pentru implicare.

#3. Alte cheltuieli

Fondurile au fost colectate prin Asociația Obștească Comitetul Național ICOM Moldova, contabilitatea proiectului dat a fost ținută de doamna contabil de la asociația respectivă. Întrucât această activitate nu putea să se realizeze cu titlu gratuit, s-a stabilit o sumă convenţională drept remuneraţie. Plata trebuie să respecte toate cerinţele legii, din ea se plătesc impozite şi alte contribuţii la buget.

De asemenea, cheltuielile de promovare a proiectului și cheltuielile legate de transport se referă strict la proiect.

Pe pagina de blog a proiectului, vei găsi un excel ce conține datele depline ale raportului financiar. Totuși, suma rpmasă este de 3.977 și 90 de bani, care, bineînțeles, va fi investită în valorificarea complexului Fântânei. Grupul invită tinerii să vină cu idei pentru valorificarea acestor fonduri existente și, de asemenea, promite să țină la curent cititorii cu cheltuielile ce vor urma.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente