(foto) Cum chișinăuienii își caută norocul în biletele de troleibuz

collagee
Foto: Chișinăuienii își caută norocul în biletele de transport public. PC: colaj #diez

Biletul le aduce noroc. Anume asta cred cei care colecționează tichetele norocoase din călătoriile cu troleibuzul ori autobuzul.

Dacă în urma călătoriei cu transportul public ai primit un tichet, unde suma primelor trei cifre este egală cu suma celorlalte trei, atunci vei avea parte de noroc. Anume un astfel de mit circulă în rândurile tinerilor.

Această superstiție vine din perioada, când exista URSS-ul. Atunci, pe biletele din transportul public la fel existau șase cifre, exact ca și în prezent. S-a calculat că aproximativ un bilet din 18 este unul norocos. Potrivit unor surse, în unele părți, tichetele date sunt utilizate de către profesori în cadrul unor jocuri, cu ajutorul cărora, îi învață pe elevi aritmetica.

Biletele acestea devin obiecte de colecții, fiindcă anume în acest caz, se spune, norocul te va urmări. În unele cercuri, se zice că o regulă obligatorie este că trebuie să mănânci biletul.

 

Bilete din transportul public PC: facebook/ Mihaela Popa
Bilete din transportul public PC: Facebook/Mihaela Popa

Recomandare pentru Chișinău

Iată o inițiativă din Rusia care ar putea fi preluată și pentru orașul nostru.

La începutul anului 2014, în orașul Krasnoiarsk autoritățile locale au organizat un concurs, iar regula jocului a fost simplă. Într-o perioadă de trei zile, oricărui care a călătorit cu transportul public și i s-a nimerit un bilețel „norocos”, automat devine participant la concurs. Câștigătorul s-a decis prin extragere aleatorie și acesta a primit un abonament pentru călătorie cu o anumită sumă de bani pe ea.

Scopul acțiunii a fost atragerea atenției asupra importanței păstrării biletului pe întreaga durată a călătoriei. Odată ce nu ai luat tichetul, devii, într-un fel, complice la un act de mituire, deoarece plata pentru călătoria ta nu se va contabiliza ulterior.

Cu această ocazie, am vrut să aflăm ce cred tinerii despre această superstiție.

 

„De mică, când mergeam în troleibuz mama mi-a spus povestea cu biletele norocoase. Cică dacă suma primelor trei numere este egală cu suma următoarelor trei, biletul este unul norocos. Nu știu pe cât este de adevărat, însă de fiecare dată când primesc biletul de la taxator, îl verific, iar dacă nu e norocos, calculez cam peste câte bilete va fi sau a fost acel norocos. Asta așa, când nu ai ce face în transportul public. Dacă biletul este norocos, îl păstrez în husa de la telefon, nici nu știi când cineva are nevoie de un bilet norocos”, a menționat Constanța Kleo.

 

Mihaela a auzit despre acest obicei, dar nu crede că devii mai norocos odată ce îți nimerește. „Nu știu de unde am auzit, dar asta s-a întâmplat când eram mică. Se spunea că trebuie să calculezi câte trei cifre și dacă sunt egale, înseamnă că e norocos. Dacă aduc noroc, nu cred. Deloc nu sunt superstițioasă și nu cred în toate chestiile acestea”, a spus Mihaela Popa.

 

 

Unii calculează suma din instinct. „Mereu mă uit la cifrele de pe bilete. Nu știu, parcă din instinct. Doar o dată am prins unul norocos. Am o poza în telefonul cel vechi cu el, poate chiar încărcată pe Facebook. Avea sume de două cifre, trei numere identice. Și parca a și purtat noroc, chiar dacă nu prea cred în așa lucruri”, a mai povestit Vadim Zgherea.

 

 

 

Există însă și persoane care nici nu au auzit de așa obicei. „Poftim? prima dată aud de așa ceva. Nu mă uit după bilete norocoase, nu știam ca măcar cineva se uită, interesant”, a zis Victoria Macovei.

 

 

 

Mai jos găsiți câteva din biletele norocoase ale chișinăuienilor.

 

Bilet norocos PC: facebook/ Vadim Zgherea
Bilet norocos PC: Facebook/Vadim Zgherea
Bilete de la troleibuz PC: facebook/Elvira Fortuna
Bilete de la troleibuz PC: Facebook/Elvira Fortuna
Bilete de troleibuz şi autobuz PC: facebook/Contanţa Kleo
Bilete de la troleibuz şi autobuz PC: Facebook/Constanţa Kleo
Bilet de la troleibuz PC: Victor Bunescu
Bilet de la troleibuz PC: Victor Bunescu
Bilet de la troleibuz PC: facebook/Mirela M.
Bilet de la troleibuz PC: Facebook/Mirela M.
Bilet de troleibuz PC: facebook/Constantine Calmatui
Bilet de troleibuz PC: Facebook/Constantine Calmatui
Bilet de troleibuz PC: facebook/ Вадим Картовенко
Bilet de troleibuz PC: facebook/ Вадим Картовенко
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente