12 lucruri pe care trebuie să le știi ca să fii pregătit pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie

voteaza
Foto: Desen de Gonta Camelia, clasa a 9-a, Şcoala de Arte Plastice, Şoldăneşti PC: CEC

Echipa #diez crede că o persoană informată este o persoană înarmată, de aceea, a selectat 12 lucruri pe care trebuie să le știți, ca să fiți pregătiți pentru ziua alegerilor parlamentare, 30 noiembrie 2014.

#1. Cine candidează?

La alegerile din 30 noiembrie, candidează 21 de partide și 4 candidați indenpendenți. Cine sunt, vedeți pe CEC: Concurenți electorali.

Potrivit sondajelor, partidele care au cele mai multe șanse să intre în parlament sunt: PLDM, PCRM, PD, PL și PP.

#2. Verifică dacă ești pe liste și la ce secție de votare trebuie să votezi

Comisia Electorală Centrală informează că, în perioada 9 – 29 noiembrie curent, corectitudinea întocmirii listelor electorale poate fi verificată atât în localurile secţiilor de votare, cât şi online, accesând pagina web a Comisiei www.cec.md.

#3. Ce acte trebuie să ai ca să votezi

Trebuie să ai 18 ani împliniți și:

a. buletinul de identitate cu fișa de însoțire.
sau
b. buletinul provizoriu cu mențiunea privind domiciliul titularului
sau
c. Legitimația de serviciu pentru militarii în termen

#4. Cum poți obține buletinul provizoriu 

Buletinul de identitate provizoriu va fi eliberat gratuit în perioada 25 – 30 noiembrie, mai multe detalii vedeți aici: Buletin provizoriu.

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot vor putea obține buletinul de identitate provizoriu la momentul adresării. Acest act se va elibera în mod simplificat, după stabilirea identității și a statutului juridic (apartenența la cetățenia Republicii Moldova), fără prezentarea obligatorie a documentelor de stare civilă, în cazul în care solicitantul anterior a fost luat la evidență la Registrul de stat al populației.

#5. Orarul secțiilor de votare și cum trebuie să votezi

Votarea se efectuează în ziua alegerilor între orele 07:00 şi 21:00 în localuri special amenajate, cu mese la care se eliberează buletinele de vot, cu cabine pentru vot secret şi cu urne de vot.

Pentru ca votul tău să fie valabil, este necesar ca ștampila „votat” să fie în cerculețul din dreptul candidatului ales.

 

Vot valabil PC: CEC
Vot valabil PC: CEC

 

#6. Cum să votezi la o altă secție de vot, decât cea la care ai domiciliul sau nu ai domiciliu în Moldova

Comisia Electorală Centrală informează alegătorii, că certificatele pentru drept de vot se eliberează de biroul electoral al secţiei de votare, până la data de 29 noiembrie 2014, inclusiv.

Alegătorii care nu au domiciliu sau reşedinţă în Republica Moldova votează la secţia de votare conform ultimului loc de domiciliu sau reşedinţă.

#7. Unde să raportezi dacă întâlnești nereguli

Asociația Promo-LEX a lansat platforma electorala.monitor.md, care are drept scop monitorizarea proceselor electorale, dar și implicarea societății în desfășurarea Alegerilor Parlamentare 2014 prin sesizarea acțiunilor electorale. Platforma poate fi accesată prin intermediul site-ului monitor.md.

#8. Care sunt promisiunile partidelor în campanie electorală

Pe platforma promis.md, puteți găsi promisiunile politicienilor, făcute în acestă campanie electorală. Sau vedeți ce au spus aripile de tineret la seara Bloguvern.

#9. Ce campanii de informare Mergi la Vot există

În această campanie electorală sunt mai multe spoturi care te îndeamnă să mergi la vot. Campania CEC, campania Promo-Lex, campania Prima dată.

#10. Unde vezi rezultatele în timp real

Echipa #diez va încerca, în ziua de 30 noiembrie, să transmită informațiile legate de alegeri și exit-poll în timp real, totuși pe edemocracy se promite să apară informații.

#11. Proiecte dedicate alegerilor din 30 noiembrie:

30noiembrie – Proiectul „30 noiembrie” pune la dispoziţia potenţialilor utilizatori un site, unde pot fi publicate părerile și așteptările cetățenilor Republicii Moldova de la noua guvernare. În baza acestora, va fi formulat un Program Popular de Guvernare, pe care echipa organizatorică îl va înmâna noului Parlament și Guvern, după investirea acestora și va supraveghea realizarea lui.

Hunter for votes – o platformă online ce va monitorizează cursa electorală

Test electoral – vedeți care din candidați sunt mai apropiați viziunilor voastre politice.

#12. Cele mai noi știri din cursa electorală

Echipa #diez are două categorii speciale dedicate alegerilor parlamentare din 30 noiembrie: Cursa Electorală și Votul Tinerilor, în care anunțăm cele mai importante și relevante informații din campania electorală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente