De Ziua Naţională a României va avea loc un concert simfonic de excepție

un-pian-pentru-lipatti-si-un-milion-de-aplauze-pentru-elevii-lui-25306
Foto: Concert simfonic de Ziua Naţională a României. Vinicu Moroianu. PC: revistatango.ro

De Ziua Națională a României va avea loc un concert simfonic susținut de cunoscutul pianist Viniciu Moroianu și Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orgă pe data de 27 noiembrie 2014, la ora 18:00. Intrarea este liberă.

Recitalul muzical este organizat de Ambasada României în Republica Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

În program:

# Marțian Negrea – Isbuc (Tarantella) din Suita „Prin Munții Apuseni”;
# Joseph Haydn – Concertul în Re major pentru pian și orchestră;
# Dinu Lipatti – Concertino;
# Sabin Pautza – Jocuri.

Viniciu Moroianu s-a născut la Bucureşti, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu profesorul Gabriel Amiraş. A fost distins cu premiul I la competiţii naţionale în 1973, 1977 şi 1978. Este laureat al concursurilor internaţionale de la Paris („Guilde française des artistes solistes”, 1979) şi Bucureşti („George Enescu”, 1991). De asemenea, a fost distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali pe anul 1981, pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu şi cu Premiul Fundaţiei „Dinu Lipatti” pentru restituirea şi prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti.

A susţinut primul său recital la vârsta de 10 ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Activitatea sa artistică include peste 700 de apariţii scenice, în recitaluri, concerte camerale şi ca solist cu orchestra.

Are un repertoriu vast, incluzând prime audiţii şi lucrări ample mai rar abordate. Ca partener de lied, a colaborat cu solişti vocali, precum Eduard Tumagian, Leontina Văduva, George Emil Crăsnaru şi Georgeta Stoleriu. A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi a susţinut numeroase recitaluri şi concerte camerale.


„În generaţia lui, este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică”, a susținut Valentin Gheorghiu (Radio România, 1998).

 

Concert simfonic de Ziua Naţională a României. PC: Facebook/ICR Chișinău
Concert simfonic de Ziua Naţională a României. PC: Facebook/ICR Chișinău
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente