Igor Buzurniuc: POT este o comunitate de tineri talentați și curajoși

igor
Foto: Igor Buzurniuc despre concursul POT Music. PC: #diez

Tinerele formații muzicale autohtone, ce cred în talentul său, au avut prilejul să se înscrie, timp de o lună, la concursul POT, pentru a-și promova creația. Unul dintre inițiatorii proiectului, Igor Buzurniuc, a relatat pentru #diez cum se va desfășura competiția și care este importanța ei.

Ideea proiectului a fost concepută și dezvoltată de echipa FurioSnails. Concursul POT este susținut de Agenția de Dezvoltare și Cooperare Elvețiană, (Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC)), care reprezintă suportul internațional al concursului.

Cum se descifrează POT?

POT se descifrează ca „Powering Our Talents” și, în același timp, face aluzie la verbul „a putea”. Atunci când am început să căutăm o eventuală denumire pentru concurs, ne-am gândit „eu pot”. Cred că e o denumire potrivită.

 

POT Music. PC: Facebook/POT Music
POT Music. PC: Facebook/POT Music

La ce etapă se află concursul acum?

Recent s-a finisat înscrierea în concurs. Au fost înregistrați peste 30 de participanți, formații muzicale, un număr mai mare decât cel la care ne așteptam, ceea ce este foarte bine pentru Republica Moldova.

Suntem la etapa în care membrii juriului aleg și punctează echipele. Încercăm să fim transparenți și corecți cu toată lumea. Membrii juriului susțin POT Music într-un act de voluntariat și suntem recunoscători pentru inițiativa și implicarea lor.

Formațiile sunt încă în regim „stand by”, așteptând afișarea rezultatelor. Ele și-au prezentat înregistrările și în curând vom da lista celor care vor trece în runda următoare.

Care sunt criteriile după care sunt evaluați participanții?

La etapa actuală, membrii juriului vor examina calitatea interpretării, atât instrumentale cât și vocale, felul cum se manifestă trupa ca ansamblu și energia pe care o emană. Acestea ar fi criteriile de bază după care sunt selectați participanții. În semifinale se va lua în considerație și ținuta scenică.

Vrem să îi încurajăm să se manifeste cât mai bine, să prezinte un instrumental și vocal bun, unitate în trupă, să aibă energie puternică.

 

POT Music. PC: Facebook/POT Music
POT Music. PC: Facebook/POT Music

Care sunt stilurile muzicale predominante?

Stilul muzical predominant este indie rock, rock clasic, unele trupe interpretează heavy metal, altele – unplugged (chitări acustice). Toate au o interpretare diferită de muzica folk tradițională.

Cum vor evolua trupele în semifinale?

Juriul va selecta nouă trupe care se vor dovedi a fi cele mai bune pentru a face următorul pas, ce presupune pregătirea pentru semifinale. Vom face cunoștință cu ei, vom afla unde își fac studiile, majoritatea dintre ei sunt elevi, alții studenți, vârsta medie a participanților fiind de 20 de ani. La semifinale pot interpreta melodiile pe care le aleg de sine stătător, creațiile personale fiind binevenite, deoarece vrem să îi motivăm să creeze. A cânta piesele cuiva este bine pentru a te învăța, însă pentru a te promova este necesar să compui muzică proprie.

Fiecare trupă trebuie să evolueze cu 5 – 6 piese, un recital, ce va fi plăcut pentru public. Vom anunța preventiv data și locația desfășurării concertelor din cadrul celor 3 semifinale, cu câte 3 formații pe zi. Cel mai probabil acestea se vor desfășura cu o săptămână distanță între ele. La semifinale va fi implicat la vot și publicul.

Etapa finală vine cu ceva premii pentru învingători?

Într-un final, va fi aleasă o formație învingătoare, care va beneficia de un videoclip ce promite a avea un buget destul de bun pentru un început de carieră și o înregistrare audio la unul dintre studiourile din Chișinău. Totuși, fiecare dintre participanți va avea multe de obținut de la această competiție. Vom încuraja și alți parteneri să ofere premii pentru toți cei implicați în proiect.

 

POT Music. PC: Facebook/POT Music
POT Music. PC: Facebook/POT Music

În ultima etapă, finală, cei trei finaliști se vor auto-promova, încărcând o piesă de a sa pe YouTube, numărul de vizualizări constituind un alt criteriu de evaluare, oferindu-i imboldul de a-și promova creația. În prezent, multe formații se auto-promovează, pentru că show-business-ul este invadat de muzică comercială, ceea ce nu permite unei trupe de muzică alternativă să încheie un contract cu o casă de discuri.

Decizia finală va fi luată urmărind aceste proporții: 33% – votul juriului, 33% – votul publicului, 33% – numărul de vizualizări de pe YouTube. Așa intenționăm și sperăm să reușim.

Tinerii vor participa la master-class-uri și workshop-uri

Din propria experiență, pot afirma că muzicienii de astăzi, din Republica Moldova, nu sunt la curent cu aspectele legale ale show-business-ului, nu cunosc metodele de marketing, nu știu ce este un manager. Noi vom încerca să oferim participanților posibilitatea de a învăța de la personalități din diverse domenii, printre care: marketing, drept (alături de un jurist care le va explica cum să nu ajungi pe mâinile unor oameni sau case de discuri ce încearcă să profite de lipsa cunoștințelor), management, ș.a.

 

Lilian Severin și Igor Buzurniuc. PC: PC: Facebook/POT Music
Lilian Severin și Igor Buzurniuc. PC: PC: Facebook/POT Music

Importanța Pot Music pentru Moldova

Importanța Pot Music pentru Moldova este extrem de majoră. Nu e un simplu concurs. Dorim să creăm o comunitate de tineri talentați și curajoși, care ar cânta o muzică deosebită, pentru artă și suflet. Este, de asemenea, o motivare pentru ei de a se organiza și a se prezenta publicului.

Despre proiectele pe viitor

Atât Lilian Severin și cu mine, cât și băieții de la FurioSnails, ne-am propus câteva scopuri pentru a promova arta alternativă. Pe viitor, avem câteva idei și lucrăm la acest capitol. Avem deja niște proiecte atât în Anglia, cât și în Suedia. Încercăm să învățăm unii de la alții și să generăm idei bune care vor fi apreciate și în alte țări europene.

 

Igor Buzurniuc. PC: Facebook/Igor Buzurniuc
Igor Buzurniuc. PC: Facebook/Igor Buzurniuc
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente