Muzeul Național de Artă a primit donații din partea Guvernului României

IMG_0038-620×413
Foto: Muzeul Național de Artă al Moldovei. PC: #diez

Astăzi, 8 octombrie curent, la Chișinău a avut loc ceremonia oficială de semnare a Memorandumului de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Culturii al Republicii Moldova, reprezentat de Muzeul Național de Artă al Moldovei, în domeniul cooperării pentru dezvoltare privind reabilitarea Muzeului.

Memorandumul a fost semnat din partea României de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Marius Lazurca, iar din partea Republicii Moldova – de către directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.

La eveniment a participat ministrul Culturii, Monica Babuc care a remarcat în declarația sa că „asistăm astăzi la un moment semnificativ în relațiile dintre Republica Moldova și România” de oferire din partea autorităților române a unui grant în valoare de un milion de euro pentru finalizarea reconstrucției și reparației capitale a Muzeului Național de Artă al Moldovei.

 

PC: Mc.gov.md
PC: Mc.gov.md

„Trăim emoții extrem de frumoase pentru că acest edificiu, monument de arhitectură de o frumusețe rară, este cartea de vizită a Chișinăului și a întregii noastre țări”, a subliniat oficialul. „Această donație a statului român vine ca un ajutor din partea unor prieteni și a unor oameni care înțeleg semnificația actului de artă și de cultură în viața spirituală a poporului nostru”, a mai notat Monica Babuc.

La rândul său, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a afirmat că este un moment privilegiat, când „la puțină vreme după vizita premierului Victor Ponta la Chișinău, la 27 august, trecem la fapte, iar evenimente de acestea vor continua și zilele următoare”. „Pornim finanțarea acestui edificiu foarte important care a început cu mai mulți ani în urmă și se va încheia în curând pentru toți iubitorii de artă și de frumos din Republica Moldova și din afara ei”, a remarcat diplomatul român.

Directorul Muzeului, Tudor Zbârnea și-a exprimat sentimentul de gratitudine față de Guvernul României, dar și față de actuala conducere a Ministerului Culturii care a pledat pentru acest muzeu, specificând că „este un semn bun faptul că relațiile dintre Republica Moldova și România vin cu subiecte foarte importante de protejare a patrimoniului cultural. Directorul a dat asigurări că realizarea acestui proiect va dura 12 luni și va arăta așa cum a gândit-o arhitectorul Alexandru Bernardazzi.

Amintim că în cadrul vizite în Republica Moldova a primului ministru al României Victor Ponta la 27 august curent, Guvernul României s-a angajat să contribuie cu un milion de euro la renovarea Muzeului Naţional de Artă din Chişinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente