Cursa electorală 2: lista înseamnă putere

alegicandi
Foto: Alege lista. Lista cui? PC: PDM

Există așa un adevăr nerostit în partide – cine face lista, acela deține puterea. Toată forfoteala politică din ultimele săptămâni nu este decât o luptă pentru influențarea celor care fac listele în partidele cu șanse de a trece pragul.

Monopolul șefilor de partid asupra făcutului listei este garantul păstrării acestora la putere. La fel cum se gudură în fața noastră politicienii la televizor, înainte de alegeri, se gudură și membrii de partid în fața liderilor.

Multe greșeli a făcut Mark Tkaciuc și de mai multe ori a fost în relații mai reci cu Voronin și toate au fost iertate, peste toate s-a trecut. În afară de listă. Când a venit Mark la Vladimir cu o listă proprie, a fost o blasfemie. Pentru că lista e sfântă. Și a zburat Tkaciuc cu tot cu listă. Asta a permis comuniștilor să parcurgă încă +1 metru în cursa noastră electorală, chiar dacă e post-factum.

Partidul Democrat a decis să dribleze elegant această cumpănă a făcutului de liste. Pentru că procesul generează conflicte. Toți merită mai mult, dar lista primește doar câte unul pe loc. Cine e primul? Cine e în primii zece? Partidul Democrat a decis să organizeze așa-numitele primaries, când membrii de partid aleg candidații pe circumscripțiile organizațiilor locale. Pe de o parte asta împinge membrii naivi să nu danseze în jurul liderilor, ci să meargă la organizațiile teritoriale și să încerce să adune „voturi”. Pe de alta asta creează un pretext foarte reușit pentru Vlad Plahotniuc să se eschiveze de la conflicte nedorite cu cei din partid. E ușor de imaginat o scenă în care acesta îi spune domnului (să zicem) Răducanu că el nu-i pe liste, nu pentru că l-a șters liderul, ci pentru că „oamenii nu l-au votat” (îmi pare rău), oamenii l-au votat pe domnul (să zicem) Candu. Pentru această perdea de fum preelectorală PD primește +2 metri în cursă.

În PLDM situația e mult mai tristă. Pe lângă presiunea intensă venită din partea dușmanilor pe care și-i i-a făcut în ultimii ani – și Ghimpu și Platon și Usatîi și Plahotniuc și Voronin nu-l pot suferi pe Filat – liderul PLDM a reușit să deschidă două fronturi pe intern, unul rece cu Iurie Leancă și altul șerbinșior cu deputatul răzvrătit Ioniță.

Presiunea în crescendo asupra lui Filat, pe lângă ura celor din jur în care a investit sârguincios, este motivată în primul rând de făcutul listei. Pentru că lista lui Filat e cea mai lungă. Ghimpu și Plahotniuc visează să aibă așa o listă, dar listele lor sunt scurte. Filat a dat foarte clar de înțeles că el unu (primul și unicul) va face lista. Și acolo tot felul de Ioniți și Butmalai pur și simplu nu au ce căuta. Visul liderilor de partide numeroase de a-și curăța lista de alegeri e popular în politica moldovenească. Voronin tot visează. Dar să ne întoarcem la Filat.

Primul care face intens pași pentru a sparge monopolul lui Filat asupra listei PLDM este Plahotniuc. Anume din puzderia de saituri de știri drosofile din care preia tot felul de aiureli Publika vine așa-numita „presiune publică” pentru crearea unei liste comune a blocului pro-european. Ideea de listă comună a fost promovată și din interiorul PLDM și din partea unor „cercuri” de diplomați nimeriți în Moldova de pe alte planete și din partea unor „analiști” care pentru cinci minute s-au dat mari gânditori în numele interesului național. Dar n-a mers. Cam slăbuță tentativa. Pentru asta PLDM primește +1 metru în cursa electorală. Pentru că nu a acceptat sicriul BMD.

Al doilea om interesat de spargerea monopolului lui Filat asupra listei este cel mai de încredere politician de la putere – Iurie Leancă. Pomenit în cârcă cu expunerea publică de prim-ministru, om cuminte și firav, a ajuns în pragul alegerilor cu cel mai înalt rating. Capitalizarea politică a acestui rating ar însemna o greutate mai mare în deciziile partidului, inclusiv în dresul listei. Dar în ultimile luni Iurie Leancă față de PLDM este la o depărtare comparabilă cu imaginea oglindită a lunii pe suprafața lacului și vâsla luntrașului. Parcă atinge luntrașul luna cu vîsla, dar de fapt aceasta e la 363 de mii de kilometri în perigeu. Participarea lui Iurie Leancă în ceremonia de lansare a candidaturii socialistului Ponta la prezidențialele din România doar subliniază această distanță. Socialiștii români sunt partenerii europolitici ai PD-ului, iar PLDM îl susține pe Klaus Iohannis (în sfârșit românii iar aduc un neamț în fruntea țării). Offsaid. PLDM merge fix cu un metru înapoi (-1metru) din cauza gestiunii proaste a potențialului electoral al lui Leancă.

Ultimul erou al acestui comentariu este Renato Usatîi. Partidului său i s-a refuzat înregistrarea, după ce 1600 de semnături din 5 mii s-au dovedit a fi false. Situația aduce aminte de cei 30.000 de persani ai lui Gabi Stati care au semnat pe site, dar au uitat să voteze. Ce va face domnul Usatîi? Va merge ca numărul 2 la PSRM-ul lui Dodon sau va încerca să continue zbătutul pe mal sub sigla altui partid, deja înregistrat? Vom vedea, oricum PRU primește -100 de metri și e scos din cursă.

PL s-a remarcat prin două acțiuni – Dorin Chirtoacă a lansat un nou troleibuz belarus în Chișinău, numit pentru deliciul jurnaliștilor „de a patra generație”. Nu știu dacă e bună Uniunea Vamală la făcut troleibuze, dar tare-i bună la contracte de achiziții publice. Nu cred că inaugurarea unui troleibuz va aduce schimbarea, de aceea 0 metri. Al doilea – printre săruturile generoase a lui Renato Usatîi, primarul a pîndit momentu și i-a transmis Sofiei Rotaru medalia de cetățean de onoare a Chișinăului. +1 metru PL.

La moment topul arată așa:

PCRM: +1 metru.
PLDM: + 4 metri.
PD: + 5 metri.
PL: +1 metru.
PLR: -1 metru.
PSRM: – 1 metru.
PRU: -99 metri.

Cum s-au obținut primii mentri în această cursă electorală vedeți aici: Cursa electorală: mitinguri, concerte, conferințe științifice și spam

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente