Fetele de la AoM despre gentilomi, preconcepții și: Oare chiar suntem de pe diferite planete?

aom
Foto: Dumitrița Caliga, Maria Bobeică și Anastasia Vârlan

Vă prezentăm partea cea mai frumoasă a echipei Academy of Manliness. Acy, Maria și Dumitrița ne vorbesc despre: Cum se simte o fată printre 60 de băieți? Ce responsabilități pot avea fetele într-o gașcă exclusiv masculină? și ce cred într-adevăr băieții despre fete?

IMG_7717Vârlan Anastasia (Acy): elevă în Liceul Teoretic „Gaudeamus”, clasa 12, Limbi Moderne. Coordonez o echipă de voluntari, sunt pasionată de fotografie și desen, cred în bine și nu îmi place să vorbesc despre mine.

# De la bun început, de la prima ediție, mi-a plăcut ideea proiectului și am devenit unul din susținătorii acestuia. Vlad m-a rugat să le fac poze. Poze am făcut, dar și m-am împrietenit cu participanții. Iar la ediția Gamma am fost invitată în echipă. Iată atât de simplu.

 # În cadrul AoM, eu sunt Human Resource manager: direcționez participanții, îi contactez și îi încadrez.

# E abia începutul unei implicări adevărate în toate colțișoarele proiectului. Schimbările vor fi evidente după cele cinci săptămâni de dedicație.

#  AoM în cinci ani. Tind să cred că nu se va opri nici într-un caz și își va lărgi spectrul de activitate, chiar la nivel național.

# Părinții mei admiră inițiativa tinerilor contemporani. Mereu am fost activă social și i-am obișnuit cu absența mea la cină. Sunt curioși să vadă ce va ieși din ediția Gamma cu participarea fetelor. Le tot povesteam despre existența proiectului dat de la inițiere și nu puteau să-l scutească de laude și susțineri.

IMG_7737

IMG_7721# Maria Bobeică: Elevă în cl.12-a la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”. Nimic mega-neobișnuit în mine, copilă îndrăgostită de lectură, muzică, frumos și oameni.

Îi cunosc pe cei trei fondatori încă înainte de apariția proiectului, iar în decursul celor două ediții desigur că am mai discutat privitor la desfășurarea acestora. În plus, băieții știau că ținem la ceea ce au creat ei, atât eu, cât și colegele mele, iar propunerea lui Vlad nu mi-a luat mult timp de gândire, așa că iată-mă-s aici.

Formal, funcția mea ar fi Events Manager. Dar haideți să fim realiști, într-o echipă creativă sarcinile oricum undeva, cumva se intersectează, așa că responsabilitățile-s multe și interesante, vă asigur!

În primul rând, anume partea organizatorică mă menține mereu interesată, curioasă dacă vreți… Oricum, îți lărgești lista de cunoștințe și înveți să interacționezi cu oamenii, toți diferiți și unici, asta te dezvoltă, și asta contează.

Eu sper din toată inima ca acest proiect să ajungă la ediții jubiliare, cu participanți din toată Republica și cu vise mai mărețe!

Părinții sunt la curent, obișnuiți cu faptul că fac ceea ce-mi place și intrigați de ceea ce urmează, căci știu ceva frânturi despre edițiile Alfa și Beta.

IMG_7740

IMG_7722# Dumitrița Caliga: elevă în clasă absolventă la LT „Ion Creangă”. Pe lângă marea pasiune pentru lectură, îmi place să petrec timpul liber cu folos pentru mine și societate, să mă distrez alături de prieteni și să îmi purific sufletul în sala de dans.

# La început mi s-a părut o glumă, dar a trecut o lună și-am înțeles că totul e în serios. Vlad m-a sunat și mi-a propus să devin membră a echipei AoM și mi-am zis: „De ce nu?”, nu aveam nimic de pierdut, ba din contra doar de câștigat.

Eu sunt Logistics and Finance Manager, sau „omul cu banii”.Tot ce ține de buget, cheltuieli, logistică – totul se referă direct și intră în sfera mea de responsabilități.

# Academia este mai mult decât un simplu proiect. Odată ce ai intrat în această lume și i-ai simțit gusturile nu cred că mai poți ieși. Personal, participarea în acest proiect m-a ajutat să mă definesc și să îmi ajustez anumite calități. Fiind responsabilă de finanțe, evident am devenit mult mai responsabilă și atentă, dar în același timp am învățat că și cu bani puțini poți face lucruri mari, importantă e dorința și motivația ce o ai!

 # Eu sper ca AoM Gamma să nu fie ultima ediție, deci în cinci ani poate ajungem la o serie de proiecte ce vor avea diferite grupuri țintă, astfel vom ajunge la o organizație națională ce se va ocupa cu dezvoltarea tinerei generații.

# Părinții sunt cei care mereu mă susțin și cred în succesele mele. Ei au fost foarte entuziasmați când au aflat de existența unui asemenea proiect și s-au mirat aflând că este un proiect organizat în totalitate de tineri adolescenți!

IMG_7714

# Cum e să fii fată printre atâția băieți? Te simți mai specială, sau din contra, v-au acceptat în gașca lor?

Maria: Lucrăm, criticăm și gândim împreună, așa că gașca m-a primit foarte bine!

Acy: Din vizitele mele știu că a te afla tu, singura fata, în fața a 60 de băieți, este un lucru cu adevărat curios. Nu te scutești de priviri admirative sau mai puțin admirative, de glume în privința acestui fapt și de multă atenție. Oarecum te flatează și te provoacă. Nu știi cui să oferi atenție. N-aș putea spune că vom ieși cu miri la finele proiectului, pentru că băieții sunt prietenoși și păstrează o oarecare distanță pentru confortul nostru moral.

Dumitrița: Atunci când ești în minoritate poți să te simți și specială, dar și ignorată. Totul depinde de cercul în care ești. Eu am avut noroc de o gașcă deosebită, pentru că pot să mă simt specială și m-am integrat foarte ușor în mini-societatea băieților noștri.

Care sunt calitățile unui adevărat gentilom după voi? În ce măsură coincid părerile voastre cu ale băieților? 

Dumitrița: Pentru mine un adevărat gentilom trebuie să fie: galant, chipeș și cu principii de viață bine stabilite. Dar aceste calități sunt foarte subiective, pentru că fiecare înțelege acest cuvânt diferit și fiecare are calitățile proprii cu care-l descriu, de aceea nu pot spune că ele coincid cu ale băieților, pentru că și băieți sunt diferiți. Deci, câți oameni, atâtea păreri.

Maria: Cred eu că băieții au trecut de perioada „cravată și costum = gentilom”. Oricum, normele de etichetă și gustul estetic nu înseamnă totul. După mine, un adevărat gentilom ar mai trebui să posede ceva personalitate, inteligență și respect față de cei din jurul său.

Acy: Diferit gândim, cu siguranță. Băieții cred că definiția unui gentilom se limitează la omul acela care deschide ușile în fața doamnelor. Dar nu e așa. Gentilomii secolului nostru sunt ispitiți spre o gamă diversă de manifestări. Pe lângă a ști codul bunelor maniere, mai sunt și citiți, atenți, grijulii și își păstrează individualitatea.
Gentilom poate fi numit băiatul cu un gust estetic adecvat, căruia nu-i pasă de opinia publică și încearcă să-și demonstreze adevăratele calități și valori celor ce le uită.

PC: facebook.com/AoMMoldova
PC: facebook.com/AoMMoldova

# Ce nou ați înțeles despre băieți, de când faceți parte din proiect?

Acy: Băieților le este frică de fete, pentru că nu știu ce ele vor. Păcat că nici fetele asta nu știu.
Am realizat cât de neputincioși devin la „awkward silence” într-o conversație cu o fată, cât de pudici le face o glumă neamuzantă ieșită de la ei din senin, cât de astronomic de departe sunt de pasiunile fetelor.
Oare chiar suntem de pe diferite planete?

Maria: Pe cât sunt de convinși în puterile proprii, pe atât sunt de sensibili, iar fetele sunt considerate a fi creaturi mega-misterioase și foarte complicat de înțeles.

# Ce îi veți ajuta să înțeleagă despre fete pe viitorii participanți la AoM?

Acy: Fetele nu sunt atât de puternice cum vor ele să arate. Orice „nu” poate însemna un „da”, iar orice tentativă de a evada este o dorință ascunsă de a sta într-un culcuș. cuprinsă cu iubitul său.
Îi voi ajuta să depășească depărtarea dintre planetele noastre și să înțeleagă cât de dulci pot fi fetele și ce nevoie mare au de această dulceață.

# Cu ce preconcepții și stereotipuri despre fete au venit participanții primelor ediții ale AoM?

Dumitrița: Dintre toate, cele mai des întâlnite au fost: 1. Mereu întârzie și 2.Vorbesc mult la telefon.

Acy: Ei erau convinși că fetele pot fi seduse de la niște priviri de-a lor. Cât de penibil e să resimți o astfel de privire asupra-ți.

PC: facebook.com/AoMMoldova
PC: facebook.com/AoMMoldova

# Cum s-ar putea simți băieții din a treia ediție a AoM, aflați sub vizorul a trei fete? Cum se simt ei la începutul proiectului și ce se schimbă în ei la absolvire, din experiența precedentă?

Dumitrița: Sper că prezența noastră să nu-i inhibe, ci din potrivă să-i ajute să se manifeste. Nu cred că asta ar trebui cumva să influențeze negativ asupra stării lor de bine.

Maria: Unicitatea acestei ediții o confirmă și faptul că participanții se vor afla sub vizorul atât al fetelor, cât și al băieților. Nu prea cred că o să fie vorba de mari diferențe. Vom învăța unii de la ceilalți câte ceva.

Participați și voi cu ei la evenimentele prevăzute din agendă? Ce vă place cel mai mult?

Maria: Urmează să participăm în cadrul training-urilor după un orar prestabilit. Dar până atunci, dacă e să mă refer la perioada de organizare, filmările pentru promovare au fost pline de momente memorabile și persoane extraordinare.

Băieții din cadrul Academiei vin cu inițiativa să vă ceară sfaturi sau opinia?

Acy: Încă nu, dar aș fi foarte bucuroasă de vreo tentativă de genul dat.

Dumitrița: În cazul în care au nevoie de părerea obiectivă a unei fete, nu se sfidează și ne cer părerea.

PC: facebook.com/AoMMoldova
PC: facebook.com/AoMMoldova

Credeți că fetele din Moldova ar trebui să preia exemplul băieților și să creeze o Academie a Feminității? Voi personal nu vă vedeți continuând ideea?

Maria: Feminitate…sună tare bine. Cu ceva timp și gânduri puse bine la punct poate deveni o realitate. Dar haideți să discutăm aceasta la ediția aniversară a AoM, deal?

Dumitrița: Este o idee bună și cine știe, poate pe viitor va fi implementată.

Acy: Există deja proiecte în Moldova la acest subiect, într-o altă anvergură. Mi-ar plăcea să dăm start și noi unuia.

Sunt reguli de etichetă și stil valabile la fel de bine atât pentru băieți, cât și pentru fete?

Acy: Gustul estetic pot avea, și chiar trebuie să aibă atât și fetele, cât și băieții. Bunele maniere sunt atribuția fiecăruia. Iar ce ține de vestimentație, în mare măsură sunt reguli diferite, dar există câteva tangențe cromatice și de combinare. Cum ar fi asortarea rațională și adaptabilă a culorii pantofilor cu o altă ținută vestimentară, sau minimalizarea stilului clasic.

Maria: Atât fata, cât și băiatul trebuie să aibă o oarecare cultură vestimentară și o etică de conduită. În plus, cât e de plăcut când în afară de maniere, mai ai lângă tine și o persoană cu ceva lecturi în arsenal.

Dumitrița: Din punctul meu de vedere bunele maniere sunt valabile atât pentru fete, cât și pentru băieți. Iar atunci când vine vorba de stil, ambele sexe vor să arate bine. Așa că la nivel de bune maniere și stil regulile sunt pentru ambii, dar în ceea ce privește eticheta sunt mici diferențe.

# Ce momente memorabile din AoM vă place să vă amintiți?

Dumitrița: Șendințele foarte creative cu echipa, ieșirile împreuna și contrazicerile productive.

Maria: Începând cu 5 octombrie, sper să nu le mai țin minte numărul, dar până atunci, ședințele noastre-s priceless!!!

PC: facebook.com/AoMMoldova
PC: facebook.com/AoMMoldova

Cum păstrați legătura cu absolvenții edițiilor precedente?

Maria: Este creată o comunitate a foștilor absolvenți din ambele ediții, astfel încât băieții au posibilitatea să interacționeze în cadrul rețelelor de socializare și nu numai, iar noi să-i ținem la curent și să-i implicăm în tot ceea ce ține de noua ediție AoM Gamma.

Acy: Îi invităm în echipa de organizare.
Sunt bineveniți să ne viziteze în cadrul proiectului, la training-uri și alte activități.

Ce spun părinții absolvenților voștri?

Dumitrița: Sunt mândri de gentilomii ce au revenit acasă în urma proiectului.

Cum credeți, ce atitudine au participanții față de voi, 3 fete, comparativ cu atitudinea față de ceilalți 4 băieți?

Dumitrița: Nu cred că est vreo diferență de atitudine, poate la început sunt puțin sceptici, dar e normal, după care se simt confortabil în prezența noastră.

Acy: Vor fi curioși și ne vor privi din start sceptici, întrebându-se dacă chiar suntem capabile de ceva.

Maria: Urmează să vedem. Ceea ce ține de membrii din Community pe care-i cunosc, băieții au fost plăcut surprinși de ideea încadrării unor fete într-un colectiv strict masculin.

aom

# Și ca la urmă…

Acy: Bărbații fac legile și femeia le abrogă!
Vom păstra pace după simplă legitate.

Dumitrița: Ceea ce nu trăim la timp, nu mai trăim niciodată, de aceea nu trebuie să lăsăm plăcerile și șansele vieții să treacă pe lângă noi, fără ca să gustăm din ele.

Maria: Work hard. Have fun. Make a difference.

Formularul de aplicare îl găsiți pe aom.md.

Pentru a fi la curent cu toate detaliile abonați-vă la pagina de facebook https://www.facebook.com/AoMMoldova sau vizitați site-ul www.aom.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente