(foto) S-a inaugurat primul Troleibuz Turistic din Chișinău

IMG_5724
Foto: A fost lansat primul Troleibuz Turistic

Astăzi, 27 august, la Chișinău, a avut loc lansarea, în premieră, a unui „Troleibuz Turistic”. Evenimentul a făcut parte din Planul de acţiuni consacrate sărbătorilor naţionale Ziua Independenţei şi Limba Noastră, aprobat de Guvern, şi a fost dedicat marcării celor 55 de ani ai turismului moldovenesc.

Excursia a fost în două limbi, română și engleză, iar primii care au testat troleibuzul au fost oficialitățile, jurnaliștii și câțiva bloggeri. Aceștia au avut ocazia să asculte poveștile din spatele edificiilor arhitecturale din Chișinău.

„Din câte cunosc este primul troleibuz turistic din lume. Peste tot în lume sunt autobuze, noi însă avem un troleibuz. Este în teste, până la ziua Vinului, pe urmă vedem dacă putem să facem o linie turistică permanentă sau va trebuie să trecem la varianta clasică de autobuz. Asta urmează să decidem cu locuitorii orașului și cei care ne vor vizita. Orice început presupune o perioadă de încercare. Un troleibuz nu poate să rezolve problema integral. În funcție de rezultatele acestui test vom lua o decizie”, afirmă Primarul Municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

„În timp ce cele mai importate clădirilor și monumentelor sunt ascunse de marile artere ala Capitalei, este important să avem și autocare și biciclete, care să fie accesibile și pentru zonele pietonale mai puțin accesibile din cadrul nucleului istoric al Capitalei. Este foarte important ca această colaborare care a fost fost inițiată de Agenția Turismului, CEED II și Primăria să aibă continuitate”, ne-a declarat în cadrul evenimentului de lansare Ion Ştefăniţă, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare.

Clădiri din perioada postbelică precum clădirea Primăriei, Sala cu Orgă, fosta Bancă Orășenească, Casa Herța, complexul de clădiri ale Spitalului de Boli Infecțioase Toma Ciorba, sunt doar câteva din recomandările făcute de Ion Ștefăniță ce pot fi văzute de un străin prin intermediul Troleibuzului Turistic

„Este o primă tentativă ca Municipiul Chișinău să devină un centru turistic european care să poată fi vizitat de câți mai mulți turiști din afara hotarelor Republicii Moldova. Troleibuzul turistic este un prim test, iar pe viitor, în Moldova, și în special în municipiul Chișinău ar putea apărea primul autobuz turistic de tip european, care va da posibilitatea ca turiștii care ne vizitează țara să beneficieze de servicii calitative la cel mai înalt nivel”, susține Nicolae Platon, director General al Agenției Turismului.

Autocarul va conține tehnică corespunzătoare, căști audio, care vor fi mai comode pentru turiști, cea ce lipsește unui troleibuz, dar și va putea accede la monumentele de arhitectură și arte care nu pot fi văzute de vizitatori prin intermediului unui troleibuz. „Dacă se va bucura de succes, la începutul anului 2015, ar putea fi procurat primul autocar turistic cu două etaje, cel de-al doilea decapotabil, care va circula în municipiul Chișinău, inclusiv și spre obiectivele vitivinicole. Purtăm deja discuții cu un potențial partener din Italia care este cointeresat să meargă într-un parteneriat public privat la procurarea acestui autobuz”, a mai adăugat Nicolae Platon. Potrivit șefului de la turism prețul unui asemenea autocar se ridică la 250.000 de euro.

Victoria Vlad a fost una din primele care a călătorit cu troleibuzul turistic. „De la început, evenimentul a fost cam gălăgios, pentru că erau mulți funcționari, iar evenimentul era mai mult pentru jurnaliști. Ulterior, după ce aceștia au plecat, datorită ghidului am aflat multe lucruri interesante, despre clădiri și autorii acestora. Este foarte frumos să vezi ce stă în spatele publicității stradale,” ne-a declarat tânăra.

Astăzi, de Ziua Independenței, excursiile au fost gratuite, iar ulterior acestea însă vor fi contra plată. Cursele se vor desfășura în fiecare sâmbătă și duminică, până la Ziua Națională a Vinului.

Ruta „Troleibuzului Turistic” include un tur panoramic al orașului Chişinău și are drept scop promovarea obiectivelor turistice din Capitală. Proiectul se va desfășura după exemplul „sightseeing tour”- urilor organizate în Capitalele europene.

Proiectul a fost realizat de Agenția Turismului a Republicii Moldova și Primăria municipiului Chișinău, cu suportul proiectului USAID CEED II.

IMG_5724

IMG_5727

IMG_5728

IMG_5729

IMG_5730

IMG_5732

IMG_5745

IMG_5750

IMG_5752

IMG_5757

IMG_5796

IMG_5848

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente