(foto, video) Cum e să faci un duș rece în apele cascadei Niagara?

collage
Foto: #diez la Niagara PC: colaj #diez

Cinci moldoveni, mai multe camere foto și o destinație comună: Cascada Niagara. Despre ce a însemnat Niagara dincolo de fotografii, documentare și cărți de geografie și cum este să faci un duș rece în apele faimoasei cascade, aflați din reportajul ce urmează.

„În chineză numele meu ar suna „Hî”, dar îmi puteți spune Kevin”, și-a făcut ghidul nostru prezentarea, urmată de un râs zgomotos și continuând: „Preferați franceza, engleza sau chineza?”. Evident, pornind din Montréal împreună cu alți localnici, am ales franceza, Québec, provincia din care face parte orașul Montréal, fiind cea mai importantă provincie francofonă. Iar faptul că limba chineză am regăsit-o printre oferte nu e de mirare, având în vedere că este a doua cea mai vorbită limbă acasă în două din cele mai mari și importante orașe canadiene: Vancouver (13% din populație) și Toronto (7% din populație).

# O mie de insule și CN Tower  – sau definițiile exacte pentru libertate în larg și la înălțime

Aventura care ne-a condus către Niagara, a început de la vizita celor „O mie de insule” – un arhipelag ce reunește de fapt 1.793 de insulițe de diferite mărimi, de la unele ocupate de o singură locuință la altele nelocuite. Din  „capitala lumii navigatorilor de apă dulce” (așa cum mai este denumit arhipelagul) am pornit spre Toronto, cel mai mai mare oraș canadian, prin care nu ai cum să treci fără să urci în faimosul CN Tower (Canadian National Tower), care, timp de 34 de ani, a deținut recordul de cel mai înalt turn din lume, cu o înălțime de 553,33 m. Printre cele aproximativ două milioane de turiști pe care îi adună anual, ne-am numărat și noi în acea zi, cinci moldoveni, pe care Canada i-a adus mai aproape unul de altul. Ne-am luat cu greu rămas bun de la impresionanta podea de sticlă a turnului, pe care dacă pășești ai impresia că levitezi deasupra orașului Toronto, și am pornit spre o altă destinație „la înălțime”.

 

O mie de insule, Ontario,Canada PC: Dumitru Roman
O mie de insule, Ontario, Canada PC: Dumitru Roman
CN Tower PC: Dumitru Roman
CN Tower PC: Dumitru Roman
Podeaua de sticlă a CN Tower PC: Dumitru Roman
Podeaua de sticlă a CN Tower PC: Dumitru Roman

# Cea care desparte SUA și Canada printr-un „Văl al Miresei” și o „Potcoavă de Cal”

Dacă nu aveau Niagara, canadienilor oricum le mai rămânea hocheiul, telefonul lui A. G. Bell, radioul lui Reginald Fesseden și încă multe altele și alții. Și dacă prin intermediul lor beneficiem și noi de invențiile nord-americane, pentru Niagara trebuie să fim acolo, pentru cascada care face parte cu siguranță din categoria „cea mai” – unul din locurile pe care merită să le vezi măcar o dată în viață.

Situată la hotarul dintre statul nord-american New York din SUA și provincia Ontario din Canada, Niagara a fost motiv de dispută între cele două țări vecine. În anul în care Basarabia apărea ca provincie pe harta Europei și ulterior ca gubernie rusească, Canada își asigura independența față de SUA, cea din urmă crezând că statul canadian va fi o victorie ușoară. Fără îndoială, 1812 a fost hotărâtor încă pentru multe alte popoare.

Acum însă turiștii de pe ambele maluri se bucură în liniște de priveliști încântătoare.

 

Cascada Niagara: „Vălul Miresei” PC: Dumitru Roman
Cascada Niagara: „Vălul Miresei” PC: Dumitru Roman
Cascada Niagara: „Potcoava de cal” PC: Dumitru Roman
Cascada Niagara: „Potcoava de cal” PC: Dumitru Roman

# Cum se vede Niagara de la 160 metri înălțime?

Fără îndoială călătoria a fost „la înălțime” la propriu. O bună previzualizare a cascadei o capeți urcând Skylon Tower – o  belvedere construită pentru ca turiștii să fie pregătiți „vizual” de ceea ce reprezintă Niagara.

 

Vedere de pe Skylon
Vedere de pe Skylon

# Plimbare la Niagara pe timp de noapte

Cele aproape 10 ore de mers cu autobuzul, după o zi cu mai multe destinații, nu ne-au doborât și nici nu ne-au împiedicat să mergem să vedem căderile de apă noaptea, deși vizita propriu-zisă era programată pentru a doua zi. Și ce ar fi Niagara fără un frumos curcubeu să-i străbată masivele căderi de apă? Și pentru că nu poate răsări noaptea, zeci de lumini multicolore crează pe loc efectul așteptat.

# Dușul de sub cascadă – cel mai așteptat moment

Ne punem impermeabilele, pregătim camera (acoperind-o și pe ea cât de cât de „baia” ce va urma) și pășim cu încredere pe barca ce ne va duce cât mai aproape de unul din cele mai vizitate locuri din lume. Așteptarea în rând, ne face să privim și dincolo de râu la partea americană, unde un grup de turiști, escaladează muntișorul peste care se revarsă „Vălul Miresei” (cascada situată în partea americană). Scoatem plăcuța „diez likes this”, notăm încă o apreciere din partea echipei #diez și mergem mai departe. Pe barcă oamenii sunt în extaz, pornim spre o baie în apele neliniștite ale Niagarei, după cum ne avertizează ghidul nostru glumind. Gluma s-a dovedit a fi adevărată, la sfârșitul voiajului eram mândri să afirmăm că am făcut duș un bine meritat sub căderile merețe ale Niagarei.

 

IMG_4853
#diez la Niagara
IMG_5985
„Vălul Miresei”, vedere canadiană
IMG_4827
„Potcoava Calului”, vedere canadiană

Niagara mi-a demonstrat încă odată superioritatea naturii în fața unor mici oameni cu tablete, smartphone-uri și camere de filmat care strigă entuziasmați la fiecare val puternic sau rafală de stropi reci, deși în filmul documentar pe care l-am urmărit înainte de croazieră, am aflat că au existat oameni care au încercat să sfideze natura (spre exemplu femeia care a trecut peste cascadă, călătorind într-un butoi, cu pisicuța sa, ajungând la mal teafără). Niagara poate fi barieră, punte de legătură sau poate fi încă și mai mult de atât.

Urmăriți și câteva momente video de la croaziera ce ne-a adus aproape de Niagara:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente