Alex Gurdila: Fericirea mea aici, în Moldova, nu poate fi obținută

10570484_10152605533408630_657455347837489943_n
Foto: Alex explorând Washington DC PC: Facebook/Alexandru Gurdila

Alexandru Gurdila, fostul reporter și prezentator Jurnal TV, cel care timp de trei ani ne-a făcut diminețile zilelor de odihnă mai colorate prin intermediul emisiunii Deșteptarea de Weekend, a decis să plece cu traiul în Statele Unite ale Americii.

A lucrat în domeniul mass-mediei încă de la 14 ani, debutând la Radio Moldova, ulterior ajungând să activeze la Vocea Basarabiei, Radio Noroc, NorocTV, Urma Ta și JurnalTV – televiziunea în cadrul căreia a activat cel mai mult și datorită cărei a fost îndrăgit de mii de spectatori de pe plaiurile mioritice moldave.

Unul din atuurile sale, ca jurnalist, era faptul că era mereu la curent cu ce se întâmplă în mai multe domenii și nu conta dacă aceste domenii erau total opuse. Alexandru reușea prin simplitatea sa să găsească limbă comună cu politicieni, interpreți, oamenii de artă, regizori sau cu simpli cetățeni, ce alergau grăbiți pe străzile din Capitală.

10474258_800152163328203_1725106037097957866_n

Tânărul jurnalist a decis să plece în America, după ce în luna martie a anului curent iubita sa, Ana Mardare, a plecat în căutarea visului american în Hollywood. „Am decis să plec, nu atât din mass-media, cât din țară. Decizia am luat-o cu două zile înainte să plece Ana. Eram foarte ok cu decizia ei, apoi am înțeles că nu are rost să fiu eu aici cineva fără ea. În doilea rând, mai bine să regret că am fost decât să regret că nu am fost”, într-un final, oricând te poți întoarce acasă”, ne-a declarat Alexandru în cadrul interviului.

„Nu a fost o decizie grea datorită faptului că niciodată nu am avut un vis, iar acum trebuie să mi-l creez. Stropul meu de curaj a venit de aici, hai să mă duc să văd. Eu sunt sigur că am să reușesc, pentru că acolo este Ana, și pentru școala care am trăit-o la JurnalTV. Trei ani în care am trecut prin atâtea lucruri, stres, situații de criză, momente în care nu găseai o soluție simplă. Moral, am plecat în clipa când am decis să plec. Am așteptat să-mi expire contractul la JurnalTV”, a mai adăugat Alexandru.

Lecția de viață care mi-a oferit-o televiziunea – Nimic nu este imposibil. Orice se poate întâmpla, dacă tu depui efort pentru asta.

Alexandru a reușit să se implice aproape în toate campaniile pe care le-a realizat televiziunea în acești trei ani, acumulând o bogată experiență profesională și personală, care într-un final l-au făcut să tragă o linie și să privească în spate: „Sunt mai multe lucruri cu care mă mândresc, dar mai mărunte. Faptul că, mi-am demonstrat mie și angajatorilor mei, colegilor, că pot să fac o emisiune cu o durată de 45 de minute (patru ediții de Asfalt de Moldova). La nivel de reportaje – atunci când am abordat chestiile istorice, care mereu au fost tema mea preferată și rubrica mea Zilier, cea în care încercam diferite meserii. Din luna noiembrie am testat circa 40 de meserii, aproape cu toate edițiile pot să mă mândresc”, mărturisește Alexandru.

10486578_609175832513199_8508858739401852347_n

La doar 24 de ani, e printre puținii tineri care s-au făcut remarcați în noul val de jurnaliști de divertisment din țară. A reușit să se distingă datorită charismei, autoironiei și spiritului inventiv. „O să-mi fie dor de emisiunile în direct și transmisiunile live din stradă în care creierul tău, indiferent de faptul că ești obosit sau nu ai dispoziție, trebuie să funcționeze la maxim. Asta demonstrează faptul că poți să lucrezi în orice condiții. O să-mi fie dor de lipsa limitelor, care pot fi doar temporare. Tu pur și simplu nu reușești în timp, dar în rest, poți să faci absolut orice”, afirmă tânărul jurnalist.

Intervievând sute de oameni în acești trei ani de televiziune, personajele materialelor sale au reușit să-i devină o adevărată sursă de inspirație. „Sunt mai mulți, dar am să spun despre cel mai mic dintre ei. Este un băiat pe nume Ilie, acum probabil are vreo 6 – 7 ani. Era în plină desfășurare campania Moș Crăciun există al Jurnalului și fiecare prezentator trebuia să dăruiască o zi de Crăciun celor care au nevoie de asta. Cu ajutorul unei colege, care mi-a spus povestea unui orfan, care la patru ani a rămas fără părinți și locuia la stână împreună cu sora sa de șapte ani, pur și simplu afară în câmp cu oile. Și m-am dus atunci la Cărpineni, l-am adus în Chișinău și i-am oferit o zi după mine foarte banală, dar pentru el, a fost cea mai frumoasă sărbătoare din viață. La mall la jucării el era atât de fericit, încât eram șocat pur și simplu. La un moment dat, chestia asta a început să mă deranjeze. Cum poți să fii atât de fericit? Nu înțelegeam. Dar eu mă plâng pe anumite chestii care unui om, ce trăiește în sărăcie sau nu are cele mai elementare lucruri, li se par dumnezeiești. Spre exemplu, dacă mie mi se pare dumnezeiesc să ai un Bentley, pentru el – să mănânce un hamburger la McDonalds, să meargă la cinematograf… Am vrut să fac asta și al doilea an, dar am pierdut numărul de telefon și probabil mai mult lenea. Dar am și acum o poză făcută cu el la aparat pe care o țin acasă lângă monitor și care mă face să-mi amintesc de el. Mi-ar fi interesant să-l găsesc, dar probabil mă simt incomod că nu l-am contactat până acum”, recunoaște Alexandru.

Dragă Americă, hai să ne cunoaștem!

În prezent, tânărul jurnalist se află într-o deplasare „de muncă îmbinată cu plăcutul” pe coasta de est a Statelor Unite și în câteva zile urmează să revină în Moldova. „O companie de Work and Travel m-a abordat în dată ce am postat anunțul pe pagina mea de Facebook că plec de la JurnalTV și m-a întrebat dacă nu aș vrea să plec în SUA pentru 2 săptămâni, timp în care trebuie să scriu pe blogul companiei respective”, spune jurnalistul.

10312672_10152605509898630_8866168988195436308_n

Dacă pentru cei mai mulți tineri moldoveni, care aleg să-și petreacă o vară în SUA, programul înseamnă mult Work, în cazul lui Alexandru este vorba de mai puțin Work și mai mult Travel. „Pentru mine, această călătorie de inducție în ce înseamnă SUA, este „călătoria vieții”, pentru că nu am călătorit practic deloc. Am văzut doar Ucraina, Polonia și România. În cele două săptămâni, urmează să văd șapte state americane. Probabil acesta e un cadou de la Dumnezeu, pentru toată munca pe care am depus-o și toate renunțările care le-am avut lucrând în televiziune, când prietenii mei călătoreau, iar eu trebuia să muncesc”, recunoaște Alexandru.

„Pentru mine, vizitarea oricărui sat din Moldova este o fericire, nemaivorbind de o metropolă precum e Big Apple. Toată viața mea am iubit New York-ul, inclusiv datorită serialului preferat Friends. Pentru mine nu există fericire mai mare decât gândul că o să stau acolo trei zile în regimul de nebunie al acestui oraș”, a mai adăugat tânărul.

Plec în State pentru mine, dar în Los Angeles pentru Ana

Tânărul jurnalist ne-a mărturisit și motivele pentru care la sfârșitul verii ar urma să se stabilească pe o perioadă îndelungată în Statele Unite. „Demult îmi doream să plec din Moldova, dar vroiam să plec undeva în Europa. De vreo doi ani îmi doream să trăiesc undeva în Sudul Franței. Dar sudul Franței și California sunt într-un fel sau altul foarte apropiate, chiar și la nivel de climă. Dacă nu se așezau așa lucrurile, oricum plecam de la Jurnal și probabil din media de la noi, pe o perioadă de timp, pentru a mă odihni”, mărturisește jurnalistul.

„Acest Alex Gurdila, din Republica Moldova, nu este acel Alex Gurdila care își dorește să fie. Eu pur și simplu vreau să fiu un om fericit. Iar fericirea mea aici, în Moldova, nu poate fi obținută, pentru că am trecut prin toate. Am avut foarte multe posibilități, am cunoscut oameni diferți – de la cei mai săraci până la cei mai bogați și pur și simplu nu vreau să trăiesc în țara asta, chiar dacă o iubesc. Mie o să-mi fie dor de locurile din țara asta, de oameni mai puțin, pentru că am dedicat mult timp și efort încercând să schimb mintea oamenilor, chiar dacă ei vor spune „Ei ce-ai mai făcut tu lucrând în TV?”. Oamenii la noi sunt așa construiți, încât lor le este indiferent. O să-mi fie dor de oamenii de la țară, de sufletul lor deschis, pentru că sunt gata să te pună la masă chiar dacă nu te cunosc, iar după, nu o să-ți ceară nici un sfanț pentru asta. O să-mi fie dor de acel „Ospitalitate. Tradiție. Mister”, de care spune sloganul pe care-l poți întâlni doar la țară”, și-a explicat starea de spirit jurnalistul.

Lipsa persoanei iubite alături de el, pe o perioadă de jumătate de an, l-a făcut pe Alexandru mai responsabil. „Am devenit mai activ și mai muncitor, la toate capitolele. M-am învățat să fac mâncare, am început să fac sport, mi-am luat mai mult de lucru. Am început să prezint tot felul de evenimente, mai mult sau mai puțin care mi-au plăcut anterior, pentru a strânge bani de călătorie. Pentru că acolo nu o să pot să mă alint. Am să fiu unul din milioanele de emigranți și pe nimeni nu-l interesează cine ești tu”, afirmă fostul prezentator TV.

10590445_10152609436403630_3949897374573775598_n

Poate îmi pare un pic naiv, dar cred că America o să fie foaie verde. Prima perioadă evident că o să-mi fie greu dar mai apoi o să fie mai ușor.

„Am vorbit cu foarte mulți oameni înainte de pleca în State, extrem de mulți. Începând de la oameni care acum dorm în stradă și terminând cu oameni care au de toate. Și părerile sunt foarte diferite. Fiecare are America sa, la nimeni nu e identic. Am memorat bine ce m-a sfătuit un român „Dacă ai frică nu te du, dacă ai planuri nu te du, trebuie să fii un bou sau un cal și momentul în care ajungi acolo, atunci începi să te gândești”. Eu nu mă tem să bat din ușă în ușă să caut de lucru, din considerentul că în Moldova și flaiere am împărțit și la call centre am lucrat și vânzător am fost. Am făcut de toate, respectiv pentru mine, nu e o problemă și sunt foarte insistent. Pe mine nu mă deranjează dacă am să fiu refuzat, eu știu sigur că o să-mi găsesc un job acolo, indiferent ce. Important pentru mine este să strâng suficienți bani ca să mă pot înmatricula la o universitate. Doar după aceasta, absolut toate ușile mi se vor deschide și voi putea profita de toate oportunitățile din media pe care mi le va oferi acest oraș. Vreau să lucrez tot în domeniul mass-mediei. Mi-aș dori să mă specializez pe Europa de Est și în general pe Europa. De asemenea, nu ar strica dacă aș învăța o altă profesie de genul tâmplar, asta ar fi foarte util pentru mine. La urma urmei, dacă nu o să pot activa în calitate de jurnalist, o să am mereu de lucru. Mi-aș dori să-mi deschid și un blog când ajung acolo „Moving to LA”, în care să scriu impresiile mele, cum e să trăiești acolo”, declară Alexandru Gurdila.

Acum sunt pe o platformă care se clatină, eu nu știu cum mă cheamă, unde mă duc, ce am să fac, toate lucrurile în viața mea se schimbă.

„Permanent în viață nu mi-am dorit nimic, am fost dus de val, care m-a dus și sus și jos. Nu regret nimic pentru că nu mi-am dorit nimic foarte mult. Poate ar fi unul, acela că am pierdut legătura cu unii oameni cu care comunicam intens în trecut, cu care am rămas doar la nivel de Noroc”, a mai adăugat Alexandru.

„Vreau să văd cu Ana Venice Beach. Pentru că sunt un mare fan al lui Bukowski și al serialului Californication și totul în jurul acestei plaje. Să ne plimbăm și să ne sărutăm”.

IMG_6646

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente