Evenimentele care au marcat Ucraina în ultimul weekend

ukraina
Foto: Evenimentele care au marcat Ucraina în ultimul weekend PC: colaj #diez

Sfârșitul săptămânii trecute în Ucraina a decurs sub semnul sângelui: a fost asasinat primarul orașului Kremenciug, Oleg Babaev, a fost rănită grav o jurnalistă poloneză, și mai mult de 15 persoane civile au decedat în urma atacurilor insurgenților.

#1. Vineri noaptea, câțiva necunoscuți au săvârșit un atac armat asupra casei primarului orașului Lvov, Andrei Sadovoi. Nimeni nu a avut de suferit în urma bombardamentelor, întrucât la momentul atacului, primarul și familia sa nu se aflau în casă.

#2. Sâmbătă dimineața a fost asasinat primarul orașului Kremenciug, regiunea Poltava, Oleg Babaev. Potrivit martorilor, primarul a ieșit din casă, a urcat din mașină și a condus spre urna de gunoi, unde a fost împușcat. De la rănile primite, Babaev a decedat pe loc.

#3. La fel sâmbătă, din Ucraina au decolat spre Olanda ultimele două avioane cu corpurile neînsuflețite ale victimelor zborului MH17.

#4. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a emis un ordin, potrivit căruia atacul asupra casei primarului orașului Lvov și asasinarea lui Oleg Babaev să fie investigate cât mai operativ posibil.

#5. În urma luptelor antiteroriste din Gorlovka, regiunea Donețk, au decedat 13 civili, printre care doi copii (de un an și de cinci ani). Potrivit administrației locale, activitatea medicilor este împiedicată de bombardamentele ce au loc permanent.

#6. Poliția a negat informația despre faptul că a fost găsită mașina celor care au împușcat în primarul orașului Kremenciug, Oleg Babaev, și a cerut implicarea cetățenilor în investigarea cazului.

#7. În zona luptelor antiteroriste o jurnalistă poloneză a fost grav rănită. Automobilul în care se afla jurnalista, Bianka Zalevskaia și întreaga echipă Espreso.TV, a fost bombardată, după care s-a răsturnat. Potrivit colegilor ei, „insurgenții atacă intenționat jurnaliștii, chiar dacă văd semnele distinctive ale presei”.

#8. În Avdeevka au decedat 5 oameni, iar alți 50 au fost grav răniți, după ce insurgenții au atacat un bloc locativ.

#9. Forțele antiteroriste au eliberat de insurgenți mai mult de 60 orașe și sate, care aparțin regiunilor Donețk și Luhansk. În comentariile oferite pentru presă, ministrul apărării Ucrainei, Valeriu Gheletei spune că e prea devreme să declare victoria asupra teroriștilor. „Atunci când în Donețk și Luhansk nu va mai fi nici un insurgent, vom putea declara victorie definitivă”.

#10. Miniștrii de externe din Australia (Julie Bishop) și Olanda (Frans Timmermans) vin luni, 28 iulie, în Ucraina, pentru a vizita locul prăbușirii avionului malaezian. De asemenea, oficialii vor solicita permisiunea accesului la locul accidentului aviatic a poliției olandeze și australiene, pentru participarea la investigații.

„Parlamentul ucrainean trebuie să permită misiunii internaționale accesul la locul prăbușirii avionului malaezian”, a adăugat Bishop.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente